18.7 C
Thessaloniki
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σκορπίζοντας “λευκό θάνατο”

Ακίνητος επί ώρες πάνω στο χιόνι. Ένας χαμαιλέων με τη λευκή στολή του. Το μόνο που «παίζει» είναι το βλέμμα του, αναζητώντας το επόμενο θήραμά του. Το θερμόμετρο δείχνει -30 °C. Καμία δύναμη στον κόσμο όμως δεν μπορεί να διαταράξει την αφοσίωση του στο στόχο.

Όλες οι αισθήσεις του σε υπεράνθρωπη επιφυλακή. Το φονικό ένστικτο κυλάει όπως το αίμα στις παγωμένες φλέβες του. Δεν νιώθει άνθρωπος, αλλά μια θανάσιμη μηχανή. Οι κόρες των ματιών έχουν διασταλεί, καθώς σκανάρει το λευκό τοπίο.

Ο εχθρός γίνεται αντιληπτός. Βάζει στο στόμα του μία μπάλα χιόνι. Είναι το «τρικ» ώστε η ανάσα του να μην εξαχνώνεται στον παγωμένο αέρα και προδώσει την παρουσία του. Το δάχτυλο του χαϊδεύει τη σκανδάλη. Η οσμή του θανάτου τον ηδονίζει ξανά. Το όπλο εκπυρσοκροτεί. Άλλος ένας εισβολέας έχει σωριαστεί νεκρός. Χωρίς να μάθει ποτέ τι τον σκότωσε…

Η αποστολή του δεν έχει ολοκληρωθεί. Πριν αλλάξει ενέδρα εξαφανίζει κάθε ίχνος που θα άφηνε η «κλοτσιά» του όπλου μετά τη βολή.

Είναι αμφίβολο αν η φύση γέννησε ποτέ πιο δεινό «θηρευτή».

Οι πιο αποτελεσματικοί ελεύθεροι σκοπευτές της ιστορίας θεωρούνται οι Σοβιετικοί. Μονάδες τέτοιων είχαν δημιουργηθεί στον Κόκκινο Στρατό προτού ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και όταν οι Γερμανοί έφτασαν στη Μόσχα, στο Στάλιγκραντ και το Λένινγκραντ, εξαπολύθηκαν κατά εκατοντάδες για να υπηρετήσουν αυτό το ανορθόδοξο είδος πολέμου.

Η άρτια εκπαίδευση τους απέφερε καρπούς και σε επίπεδο απωλειών, κυρίως όμως στο ηθικό του αντιπάλου. Άριστοι σκοπευτές όπως ο Βασίλι Ζάιτσεφ, που σκότωσε 225 Γερμανούς στρατιώτες στη μάχη του Στάλινγκραντ, αναδείχθηκαν ως ηρωικές μορφές κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το Σταλινικό καθεστώς παρασημοφόρησε συνολικά 261 τέτοιους, άνδρες και γυναίκες, με περισσότερους από 50 θανάτους ο καθένας στο ενεργητικό τους.

Η ειρωνεία είναι όμως ότι ο πιο φονικός της ιστορίας ήταν αυτός που εξελίχθηκε σε φόβο και τρόμο για τους Σοβιετικούς. Οι ίδιοι του έδωσαν το προσωνύμιο «Belaya Smert» («Λευκός θάνατος»). Για τους συμπατριώτες του ήταν ο «Taika-ampuja» (Μαγικός σκοπευτής»).

Ο θρυλικός Σίμο Χέιχε σκότωσε επιβεβαιωμένα 505 ανθρώπους, ως σκοπευτής, στις μόλις 105 ημέρες που διήρκησε ο «Χειμερινός Πόλεμος» του 1939! Κάποιες πηγές ανεβάζουν τα θύματά του σε 542, ενώ χρεώνεται και περίπου 200 επιβεβαιωμένους θανάτους, χρησιμοποιώντας υποπολυβόλο σε σε συνθήκες ανταρτοπόλεμου.

Με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να μετράει δύο μήνες εχθροπραξιών, οι Σοβιετικοί εισέβαλαν – στις 30 Νοεμβρίου του 1939 – στο φινλανδικό έδαφος, με στόχο την εκ νέου προσάρτηση της χώρας. Από τις αρχές του 19ου αιώνα έως και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Φινλανδία αποτελούσε τμήμα της Αυτοκρατορικής Ρωσίας.

Οι διαπραγματεύσεις των δυο χωρών είχαν καταρρεύσει λίγες ημέρες νωρίτερα. Από την έναρξη τους κιόλας η Φινλανδία των 3,7 εκατ. κατοίκων (τότε) είχε ξεκινήσει υπό απόλυτη μυστικότητα πυρετώδεις προετοιμασίες για μια επιχείρηση που έμοιαζε αδύνατη: την αναχαίτιση του «κόκκινου γίγαντα».

Η αναλογία των δύο πλευρών σε άνδρες ήταν 1 προς 3, αλλά πολύ μεγαλύτερη ήταν η υπεροπλία των Σοβιετικών σε εξοπλισμό. Διέθεταν 30 φορές μεγαλύτερη αεροπορική δύναμη και εκατονταπλάσιο αριθμό τεθωρακισμένων. Το γεμάτο από λίμνες, ποτάμια, βάλτους και δάση όμως φινλανδικό έδαφος δεν ευνοούσε καθόλου την προοπτική για την «επέλαση δύο εβδομάδων», που είχε οραματιστεί ο Στάλιν.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα