24.2 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σοβαρή τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο

Σε ακόμα μία σοβαρή πρόκληση προέβησαν οι Τούρκοι στο Αιγαίο!

Το μεσημέρι της Τρίτης, το τουρκικό πλοίο υποκλοπών «Τσανταρλί» εισήλθε μέσα στο πεδίο βολής Άνδρου, ενώ ήταν σε εξέλιξη η άσκηση «Καταιγίδα» του Πολεμικού Ναυτικού. Το πλήρωμα του «Τσανταρλί» μέσω ασυρμάτου ισχυρίστηκε ότι «το πεδίο βολής δεν είναι αναγνωρισμένο», όταν η ελληνική φρεγάτα «Κανάρης» το προσέγγισε και το κάλεσε να απομακρυνθεί από το ενεργοποιημένο πεδίο βολής με το επιχείρημα ότι πραγματοποιούνται βολές και η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του τουρκικού πλοίου! Μάλιστα πληροφορίες από το Πεντάγωνο λένε ότι ενώ αρχικώς το τουρκικό πλοίο αποχώρησε στη συνέχεια επανέπλευσε και ξαναμπήκε μέσα στο πεδίο βολής της Άνδρου. Τότε, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, η φρεγάτα «Κανάρης» επαναπροσέγγισε το τουρκικό πλοίο υποκλοπών καλώντας το εκ νέου να απομακρυνθεί κάτι που τελικώς συνέβη.

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν επιβεβαιώνεται ότι ελληνικά μαχητικά πέταξαν πάνω από το «Τσανταρλί» για να το υποχρεώσουν να αλλάξει ρότα και να κινηθεί εκτός του πεδίου βολής.

Ο πλοίαρχος του «Τσανταρλί» υποκλοπών ισχυρίζεται ότι κάποια στιγμή δέχθηκε πυρά 300 γιάρδες μακριά από το τουρκικό πλοίο, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από τις ελληνικές αρχές.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά, δηλαδή από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, αρμόδιο για την πραγματοποίηση της άσκησης «Καταιγίδα» στο πεδίο βολής Άνδρου, την Τρίτη δεν υπήρξε ενημέρωση για το σοβαρό περιστατικό.

Ακόμη και σήμερα Τετάρτη το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έχει απαντήσει επισήμως στους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς ότι σημειώθηκαν πυρά 300 γιάρδες μακριά από το «Τσανταρλί».

Παράλληλα με την άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού με την επωνυμία «Καταιγίδα» η οποία συνεχίζεται στο πεδίο βολής Άνδρου διεξάγονται και σήμερα γυμνάσια της Πολεμικής Αεροπορίας με την επωνυμία «Πολύφημος» ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Άνδρου παραμένουν το τουρκικό πλοίο «Τσανταρλί» και ακόμη δύο τουρκικά πολεμικά πλοία (μία κορβέτα και μία πυραυλάκατος).

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα