Συνελήφθη τζιχαντιστής του χτυπήματος της Νέας Υόρκης του 2001

Ο Μοχάμεντ Χαϊντάρ Ζάμαρ πήρε μέρος στην επίθεση στους Δίδυμους Πύργους

Ένας Γερμανός τζιχαντιστής συριακής καταγωγής που κατηγορείται πως είχε συμμετάσχει στον σχεδιασμό των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη συνελήφθη από τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Κούρδος διοικητής.

«Ο Μοχάμεντ Χαϊντάρ Ζάμαρ συνελήφθη από τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας στη βόρεια Συρία και η ανάκρισή του βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε ο κούρδος ανώτερος αξιωματικός, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Αυτός ο πενηντάρης άνδρας κατηγορείται ως είχε στρατολογήσει τους εκτελεστές των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον. Είχε συλληφθεί στο Μαρόκο τον Δεκέμβριο του 2001, σε μια επιχείρηση στην οποία είχαν εμπλακεί πράκτορες της CIA, και είχε παραδοθεί στις συριακές αρχές δύο εβδομάδες αργότερα.

Στη Γερμανία, όπου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του διότι φερόταν να είχε βοηθήσει μια τρομοκρατική οργάνωση, κάποιοι κοινοβουλευτικοί είχαν κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δεν έπραξε τα δέοντα για να προστατεύσει έναν Γερμανό πολίτη που κινδύνευε να υποστεί βασανιστήρια και να περάσει από μια δίκη-παρωδία δικαιοσύνης.

Συριακό δικαστήριο τον είχε καταδικάσει σε 12 χρόνια κάθειρξη το 2007, αφού τον είχε κρίνει ένοχο της κατηγορίας πως ανήκε στους Αδελφούς Μουσουλμάνους — η κατηγορία αυτή μπορούσε να επισύρει ακόμη και τη θανατική ποινή. Όμως, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, τέσσερα χρόνια αργότερα, πολλοί ισλαμιστές φυλακισμένοι αφέθηκαν ελεύθεροι κι εντάχθηκαν στις τάξεις τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Η Αλ Κάιντα διέθετε μέχρι πρόσφατα έναν βραχίονα στη Συρία, γνωστό με το όνομα Τζαμπχάτ αλ Νούσρα («Μέτωπο Υποστήριξης»). Η οργάνωση αυτή όμως υποστήριξε ότι διέκοψε κάθε σχέση με το τζιχαντιστικό δίκτυο.

Σχετικά άρθρα