21.9 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σφοδρή κακοκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα

Πολλά προβλήματα καταγράφονται για ακόμα φορά σε πολλές περιοχές της χώρας μετά τις έντονες βροχές και καταιγίδες των τελευταίων ωρών.

Στο οδικό δίκτυο της Μακεδονίας και της Θράκης η κυκλοφορία διεξάγεται με πολύ μεγάλη δυσκολία σε αρκετά σημεία. Η Θεσσαλονίκη ξημέρωσε με συννεφιά και ψιλόβροχο, ενώ ασθενείς χιονοπτώσεις σημειώθηκαν νωρίτερα σε ορεινές περιοχές του νομού, χωρίς όμως να δημιουργηθούν μέχρι στιγμής προβλήματα.

Η θερμοκρασία τις πρωινές ώρες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έπεσε στους 4 βαθμούς Κελσίου. Κανονικά εκτελούνται από το πρωί οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της πόλης, όπου, το βράδυ της Παρασκευής, παρατηρήθηκαν αρκετά προβλήματα στις πτήσεις λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Στα… «λευκά» Φλώρινα, Καστοριά και Κοζάνη

Στα λευκά «ντύθηκαν» η Φλώρινα, η Καστοριά και η Κοζάνη, όπου το τελευταίο 24ωρο σημειώνονται χιονοπτώσεις. Η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Φλώρινα, με τον υδράργυρο το πρωί να δείχνει 0 βαθμούς Κελσίου.

Βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι σημειώνονται και στη Θράκη, ενώ προβλήματα σε καλλιέργειες προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση που εκδηλώθηκε τις τελευταίες ώρες στον νομό Ξάνθης.

Λόγω θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο δεν διεξάγονται τα δρομολόγια στις γραμμές Καβάλα – Πρίνου και Κεραμωτή – Θάσος.

Λόγω της κακοκαιρίας παρατηρούνται αρκετά προβλήματα σε σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας. Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού Φλώρινας, όπως επίσης σε αρκετούς ορεινούς επαρχιακούς δρόμους της Καστοριάς και των Γρεβενών.

Λόγω κατολίσθησης διεκόπη η κυκλοφορία σε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), ενώ σε άλλο σημείο του ίδιου δρόμου η κίνηση διεκόπη λόγω παγετού.

Την ίδια ώρα, χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στην Εγνατία οδό.

Στην Κεντρική Μακεδονία, λόγω συσσώρευσης υδάτων, κλειστοί παραμένουν οι επαρχιακοί δρόμοι Θεσσαλονίκης – Κιλκίς, στο ύψος της Φιλαδέλφειας, και Λαγκαδικιών – Σχολαρίου. Εξαιτίας υπερχείλισης του Γαλλικού ποταμού διακόπηκε η κυκλοφορία στις επαρχιακές οδούς Μανδρών – Γαλλικού και Κιλκίς – Μελάνθιου, ενώ κλειστός είναι επίσης ο δρόμος Αργυρούπολης – Σεβαστού.

Προβλήματα λόγω συσσώρευσης υδάτων παρατηρούνται, ακόμη, σε σημεία παραλιακών και επαρχιακών δρόμων της Χαλκιδικής. Στον ίδιο νομό, κατολίσθηση σημειώθηκε στο 2ο χλμ. της επαρχιακής οδού Ουρανούπολης – Ιερισσού, με αποτέλεσμα να διακοπεί στο σημείο αυτό η κυκλοφορία των οχημάτων. Στην περιοχή βρίσκεται συνεργείο του δήμου Αριστοτέλη, που διενεργεί εργασίες για την απομάκρυνση των υλικών, ενώ μέχρι την ολοκλήρωσή τους, ο δρόμος θα δίνεται εκ περιτροπής στην κυκλοφορία.

Έντονη χιονόπτωση πλήττει από νωρίς το πρωί το νομό Σερρών. Χιόνια πέφτουν και στην πόλη των Σερρών, χωρίς να δημιουργηθούν έως τώρα προβλήματα, ενώ στα λευκά «ντύθηκαν» τα ορεινά του νομού.

Εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών βρίσκονται επί ποδός, σε μία προσπάθεια να διατηρηθούν «ανοιχτοί» όλοι οι δρόμοι του νομού.

Στο επίκεντρο αυτών των προσπαθειών βρίσκονται οι επαρχιακοί δρόμοι Σερρών – Ορεινής και Σερρών – Βροντούς, ώστε να διευκολυνθεί η κίνηση των οχημάτων στους συγκεκριμένους οδικούς άξονες, αλλά και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αποκλεισμού των ορεινών χωριών της περιοχής.

Προβλήματα από πλημμύρες στην Άνω Μεσσηνία

Σοβαρά προβλήματα στην Άνω Μεσσηνία δημιούργησαν οι χθεσινές πλημμύρες. Ρέματα και ποτάμια της περιοχής έσπασαν και πλημμύρισε όλος ο κάμπος από το Διαβολίτσι έως το Ζευγολατιό. Στο τμήμα αυτό η 7η επαρχιακή οδός είχε μεταβληθεί σε ένα απέραντο ποτάμι, ο δρόμος είχε εξαφανιστεί. Για να μην υπάρξουν εγκλωβισμοί αυτοκινήτων και προκληθεί κίνδυνος για ατυχήματα και τραυματισμούς ανθρώπων έκλεισε η κυκλοφορία από τις 11 το πρωί έως τις 3 περίπου το μεσημέρι. Περίπου 15 σπίτια και υπόγεια πλημμύρισαν κυρίως στο Ζευγολατιό και το Διαβολίτσι όπου η Πυροσβεστική κλήθηκε για να αντλήσει τα νερά.

Προβλήματα υπήρξαν ακόμα στη Μάστενα, στο Βασιλικό, στους Κωνσταντίνους, στο Αγριλόβουνο και στην Πολίχνη, ενώ μεταξύ των δρόμων που δεν μπορούσε να περάσει αυτοκίνητο, ήταν και ο δρόμος Πολίχνη – Καλλιρρόη.

Μηχανήματα του Δήμου Οιχαλίας και ιδιωτών έσπευσαν για να ανοίξουν διόδους διαφυγής των νερών. Στην περιοχή βρέθηκε αργά το μεσημέρι και η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελ. Αλειφέρη.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα