Τεράστιος υδροστρόβιλος στη Ζάκυνθο

Δείτε το video

Ένα άκρως εντυπωσιακό καιρικό φαινόμενο καταγράφθηκε χθες, λίγο μετά τις 6.30 το απόγευμα, στην περιοχή των Βολιμών.

Ήταν η στιγμή που στο παραθαλάσσιο χώρο βορειοδυτικά της Ζακύνθου έκανε την εμφάνισή του υδροστρόβιλος, χαρίζοντας ένα σπάνιο θέαμα στους κατοίκους της περιοχής.

Το φαινόμενο του υδροστρόβιλου εμφανίζεται τις μέρες με μεγάλη ζέστη και υγρασία και είναι η δίνη ανάμεσα σε ένα «καταιγιδοφόρο νέφος» και της επιφάνειας της θάλασσας. Κύριο αίτιο εμφάνισης του φαινομένου αυτού είναι η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ υδάτινων επιφανειών και ανώτερων ατμοσφαιρικών στρωμάτων.

Αν και πιο αδύναμοι από τους ανεμοστρόβιλους οι υδροστρόβιλοι εμφανίζουν ταχύτητα ανέμων πάνω από 100 χλμ την ώρα. Φτάνοντας όμως στην στεριά …εξανεμίζονται. Οι περισσότεροι υδροστρόβιλοι παρατηρούνται κοντά στους τροπικούς και σπανιότερα στα μέσα γεωγραφικά πλάτη. Επιπλέον, ο μέσος όρος των υδροστροβίλων που καταγράφεται σε έναν χρόνο στην Ελλάδα είναι 75. Η εμφάνιση υδροστρόβιλων οφείλεται σύμφωνα με τους ειδικούς κυρίως στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Όπως και να ‘χει, είναι ένα ασυνήθιστο και εντυπωσιακό φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια, αυτή την εποχή του έτους, κάνει σχετικά τακτικά την εμφάνισή του και στο νησί της Ζακύνθου όπως και σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο.

Η Ζάκυνθος όπως και ολόκληρη η περιοχή του νότιου Ιονίου και της δυτικής Πελοποννήσου, βρίσκονται στο επίκεντρο μας σειράς έντονων φαινομένων μεταξύ των οποίων και οι ανεμοστρόβιλοι. Ανάλογα φαινόμενα και με την ίδια συχνότητα παρατηρήθηκαν κατά καιρούς και στην Ηλεία και τη Μεσσηνία.

Αν και η Ζάκυνθος είναι συνηθισμένη σε σφοδρές κακοκαιρίες, η συχνότητα και η πρωτοφανής έντασή τους τα τελευταία χρόνια είναι ασυνήθιστη.

Δείτε το video εδώ…

Σχετικά άρθρα