Τι θα γίνει με το MEGA;

Ανοίγουν σήμερα τα χαρτιά τους οι μέτοχοι

Τις προθέσεις τους για την τύχη του Mega Channel αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σήμερα οι κυριότεροι μέτοχοί του κατά την έκτακτη γενική συνέλευση που έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Δήμητρας Μανιφάβα στην Καθημερινή, η εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου, μετά και τις παραιτήσεις των Σταύρου και Παναγιώτη Ψυχάρη τον Απρίλιο και των Γιώργου και Φώτη Μπόμπολα τον Ιούλιο, θα δώσει το στίγμα για τον σχεδιασμό και τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας, ειδικά σε ό,τι αφορά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενέργεια απαραίτητη για να επανέλθει σε κανονική λειτουργία ο άλλοτε κραταιός τηλεοπτικός σταθμός. Σημειώνεται ότι μετά τις παραπάνω παραιτήσεις στο διοικητικό συμβούλιο έχουν παραμείνει μόνο δύο μέλη, εκ των οποίων το ένα είναι ανεξάρτητο μη εκτελεστικό.

Χθες ανακοινώθηκε και επισήμως στο Χρηματιστήριο η απόκτηση από τον Βαγγέλη Μαρινάκη του 22,11% της «Τηλέτυπος» (Mega Channel), καθώς ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση στην εταιρεία «Αλτερ Εγκο Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε.» (μέτοχος της οποίας είναι σε ποσοστό 100% ο κ. Μαρινάκης) του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ), όπου ανήκε και η προαναφερθείσα συμμετοχή στο Mega Channel.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιβάν Σαββίδης κατέχει το 19,63% της «Τηλέτυπος», το οποίο απέκτησε εξωχρηματιστηριακά από τον Φ. Μπόμπολα, ενώ ο τελευταίος διατηρεί το 13,09% μέσω της «Πήγασος Εκδοτική». Σημειώνεται ότι η συμμετοχή αυτή είναι ενεχυριασμένη στις τράπεζες. Μεγαλύτερος μέτοχος στην «Τηλέτυπος» είναι η οικογένεια Βαρδινογιάννη που κατέχει περίπου το 35% μέσω διαφόρων εταιρειών, ενώ το 4,5% έχει ο Δ. Κοπελούζος και το 3,13% ο Β. Ρέστης.

Πριν από λίγες ημέρες, εξάλλου, δημοσιεύθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο η συμβολαιογραφική πράξη σύστασης της νέας εταιρείας συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη μέσω της οποίας θα δραστηριοποιείται στα ΜΜΕ.

Πρόκειται για την «Dimera Εκδοτική» με έδρα την Αθήνα, διάρκεια 50 έτη και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ με μοναδικό μέτοχο την «Dimera Media Investments Ltd», επίσης συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, η οποία εδρεύει στην Κύπρο. Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της νέας εταιρείας είναι τριμελές και αποτελείται από στενούς συνεργάτες του Ιβάν Σαββίδη, οι οποίοι συμμετέχουν και σε άλλες εταιρείες συμφερόντων του.

Υπενθυμίζεται ότι ο ομογενής επιχειρηματίας, εκτός από το 19,63% του Mega Channel, κατέχει ακόμη τον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon, τον οποίο εξαγόρασε πρόσφατα, ενώ μέσω πλειστηριασμού απέκτησε τους τίτλους των εφημερίδων «Εθνος» και «Ημερησία» έναντι ποσού 3,58 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα δημοσιεύματα έφεραν τον Ιβάν Σαββίδη να έχει πουλήσει τη συμμετοχή που έχει στην «Τηλέτυπος» σε άλλον πολύ γνωστό επιχειρηματία. Κύκλοι ωστόσο που βρίσκονται κοντά στον ομογενή επιχειρηματία διέψευσαν τα εν λόγω δημοσιεύματα.

Σχετικά άρθρα