23 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Ρώσος αντίπαλος της Google!

Μία μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο ονόματι Sputnik – όπως ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος ο οποίος τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη το 1957 – αναπτύσσει η ρωσική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Rostelecom.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας Vedomosti, η εν λόγω μηχανή αναζήτησης (sputnik.ru) θα έρθει αντιμέτωπη με έντονο ανταγωνισμό, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται ο «κυρίαρχος» της αντίστοιχης ρωσικής αγοράς, Yandex (62%), το Google και το Mail.ru.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι το εν λόγω εγχείρημα της συγκεκριμένης, ελεγχόμενης από την κυβέρνηση, εταιρείας είναι καταδικασμένο εξαρχής.

«Οι μηχανές αναζήτησης είναι ένας τελείως διαφορετικός τομέας από τις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στις οποίες εμπλέκεται η Rostelecom» αναφέρει σχετικά ο Ιβάν Κιμ, αναλυτής της VTB, προσθέτοντας ότι το εγχείρημα είναι απίθανο να σημειώσει επιτυχία λόγω έλλειψης εμπειρίας και τεχνογνωσίας.

Παρόλα αυτά, κάποιες αναταραχές στον ανταγωνισμό πιθανώς να βοηθήσουν την «εκτόξευση» του Sputnik, καθώς ο δημοφιλής συνιδρυτής του Yandex, Ίλια Σεγκάλοβιτς (αποκαλούμενος και «ο Ρώσος Στιβ Τζομπς») πέθανε τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μικρή πτώση των μετοχών της εταιρείας και να εμφανιστούν αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον της.

Η Rostelecom φέρεται να επιδιώκει να προσλάβει developers από ανταγωνίστριες εταιρείες για να δουλέψουν πάνω στο πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα το ξεκίνημα της λειτουργίας του Sputnik στις αρχές του 2014.
Το Sputnik θα χρησιμοποιείται από κρατικές υπηρεσίες ως το προκαθορισμένο εργαλείο για αναζητήσεις στο Ίντερνετ, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Vedomosti, το οποίο επικαλείται πηγές στην Rostelecom και άλλες εταιρείες του χώρου του Διαδικτύου, ενώ θεωρείται ότι ως τώρα το όλο πρόγραμμα έχει κοστίσει 20 εκατομμύρια δολάρια.

Η Rostelecom φέρεται να επιδιώκει να προσλάβει developers από ανταγωνίστριες εταιρείες για να δουλέψουν πάνω στο πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα το ξεκίνημα της λειτουργίας του Sputnik στις αρχές του 2014. Μέχρι τώρα, κατά την Vedomosti, έχει καταχωρηθεί σχεδόν το μισό ρωσικό Ίντερνετ.

Το Sputnik, που πήρε το όνομά του από τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο ο οποίος τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη το 1957 – θα χρησιμοποιείται από κρατικές υπηρεσίες ως το προκαθορισμένο εργαλείο για αναζητήσεις στο Ίντερνετ.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα