20.4 C
Thessaloniki
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τρίζει η καρέκλα του Ντάισελμπλουμ

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει όσα είπε ο Ντάισελμπλουμ για τους ευρωπαίους του Νότου.

Ισως να είναι η πιο σημαντική από όλες τις αντιδράσεις που έχουμε δει μέχρι αυτή την ώρα για τις τουλάχιστον προσβλητικές δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ απέναντι στους πολίτες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, άδειασε με το γάντι τον επικεφαλής του Eurogroup φουντώνοντας έτσι τις φήμες για απομάκρυνση του Ντάισελμπλουμ από την θέση του.

«Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα σχόλια που κάνει. Η Επιτροπή είναι γνωστό ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πάντοτε εκφράζει το σεβασμό, τη συμπάθεια και την αγάπη του για τις χώρες της νότιας Ευρώπης», ήταν η απάντηση του Μ. Σχοινά κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής, όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί στα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ευρωπαϊκός Νότος έψαχνε μια αφορμή να ξεσηκωθεί απέναντι στον Ευρωπαϊκό Βορρά. Και την βρήκε στο πρόσωπο του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Προφανώς ο Ντάισελμπλουμ, χαλάρωσε μετά τις εκλογές στην χώρα του, έλαβε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα κουνηθεί από πρόεδρος του Eurogroup και με μια πρωτοφανή αλαζονεία και αμετροέπεια λόγων έθιξε εκατομμύρια πολίτες που είναι μέρος του θεσμού του οποίου προίσταται.

Ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ μέσω του εκπροσώπου του εμφανίστηκε σήμερα αμετανόητος. Ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν επέκρινε κάποια συγκεκριμένη χώρα ή περιοχή, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του μετά τα σχόλια του Ντάισελμπλουμ σε γερμανική εφημερίδα, που θεωρήθηκαν αρνητικά για τις χώρες της νότιας Ευρώπης και τροφοδότησαν τις φωνές που ζητούν την παραίτησή του. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ντάισελμπλουμ, οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν. «Ο Ντάισελμπλουμ δεν αναφέρθηκε σε κάποια χώρα ή ομάδα χωρών. Το μήνυμά του είχε αποδέκτες όλες τις χώρες της ευρωζώνης: η αλληλεγγύη συνοδεύεται από υποχρεώσεις. Πρέπει να τηρούμε τους δημοσιονομικούς κανόνες. Αυτό είναι σημαντικό σε προσωπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο», δήλωσε.

Η Επίτροπος της ΕΕ για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ επέκρινε τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για τις δηλώσεις του. «Μπορώ να πω ότι δεν θα τα έλεγα. Και νομίζω ότι είναι λάθος», είπε η Βεστάγκερ σε συνέντευξη Τύπου.

Η ελληνική κυβέρνηση μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, χαρακτήρισε την δήλωση Ντάισελμπλουμ άστοχη και σεξιστική.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, ζήτησε σήμερα την παραίτηση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφορικά με τα σχόλιά του, τα οποία χαρακτήρισε «ρατσιστικά, ξενοφοβικά και σεξιστικά» και δήλωσε ότι η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη μόνο εάν αυτός αποχωρήσει.

«Η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη ως κοινό σχέδιο την ημέρα που ο κ. Ντάισελμπλουμ θα σταματήσει να είναι επικεφαλής του Eurogroup και θα ζητήσει ξεκάθαρα συγγνώμη από όλες τις χώρες και τους πολίτες που προσβλήθηκαν βαθιά από τα σχόλιά του», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

Νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι με ένα post στο facebook ζήτησε επίσης την παραίτηση του Ντάισελμπλουμ για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών και του ζητάει να το “βουλώσει”. «Όσο νωρίτερα παραιτηθεί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόσο το καλύτερο» γράφει o Ματέο Ρέντσι. Ο Ρέντσι χαρακτήρισε «χαζές» τις δηλώσεις του Ολλανδού πολιτικού, προσθέτοντας ότι «αρμόζουν σε συζήτηση καφενείου». «

Θεωρώ ότι άνθρωποι σαν τον Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ανήκει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά ίσως δεν το έχει αντιληφθεί, δεν αξίζoυν την θέση που τους έχει δοθεί», έγραψε ο πρώην επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, ο οποίος θα είναι και πάλι υποψήφιος, σε έναν μήνα, για την ηγεσία του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος. «Αν ο Ντάϊσελμπλουμ θέλει να προσβάλει την Ιταλία, ας το κάνει σπίτι του, όχι με τον θεσμικό του ρόλο» γράφει επίσης ο Ρέντσι. Και tο κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο ζήτησε επίσης την άμεση παραίτηση του προέδρου του Eurogroup.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα