Χαλάει πάλι ο καιρός

Έρχονται βροχές και χιόνια

Επιδείνωση του καιρού από το βράδυ της Κυριακής αναμένει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, ενώ κάνει λόγο και για «πέρασμα» με βροχές και καταιγίδες και από την Αττική.

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Καλλιάνου στο Facebook:

«Προφανώς και ακόμη δεν έχουν σβηστεί από τις μνήμες μας τα καταστροφικά αποτελέσματα της προηγούμενης κακοκαιρίας και ακόμη ένα βαρομετρικό χαμηλό εφοδιασμένο με αρκετά μεγάλα ποσά υγρασίας και προερχόμενο από την Ιταλία, θα μας προσεγγίσει από το βράδυ της Κυριακής.

Από το βράδυ της Κυριακής οι καταιγίδες στα δυτικά

Από το βράδυ της Κυριακής, φαίνεται ότι ο καιρός θα καταστεί πολύ άστατος πρώτα από το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και εν συνεχεία μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας και στην υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα. Τα κύρια χαρακτηριστικά της μεταβολής του καιρού θα είναι οι βροχές αλλά και οι κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες. Στον 1ο προγνωστικό χάρτη θα δείτε τις περιοχές που θα επηρεαστούν κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

Η 2η φάση της κακοκαιρίας θα επηρεάσει μεγάλο μέρος της χώρας

Πολύ γρήγορα, και πριν το ξημέρωμα της Δευτέρας, οι βροχές και οι καταιγίδες φαίνεται ότι θα κινηθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν μεγάλο τμήμα της χώρας. Στον χαρακτηριστικό προγνωστικό 2ο χάρτη, θα δείτε τις περιοχές όπου ο καιρός θα είναι άστατος με μπόρες, βροχές, τοπικές καταιγίδες ή ακόμη και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

«Πέρασμα» με βροχές ή/και καταιγίδες και από την Αττική

Το πρωί της Δευτέρας, αν όλα κυλήσουν όπως φαίνονται, οι βροχές και οι πιθανές καταιγίδες θα επηρεάσουν και την περιοχή της Αττικής. Τα φαινόμενα θα είναι γενικευμένα σε ολόκληρο το νομό και όχι τοπικού χαρακτήρα. Η διάρκεια των βροχοπτώσεων δεν θα είναι πολύ μεγάλη. Ωστόσο αναμένεται να βρέξει αρκετά σε διάφορες περιοχές του νομού.

Χιόνια στα ορεινά αλλά και στα βορειοδυτικά θα χιονίσει χαμηλά

Κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών της Δευτέρας, αναμένονται χιονοπτώσεις στα βορειοδυτικά αλλά στα ορεινά. Βέβαια, καθώς θα περνάει η ώρα, τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα χαμηλώσουν γρήγορα και αφού θα έχουν την τάση να επιμείνουν λίγα τοπικά φαινόμενα σε αυτές τις περιοχές, αναμένεται να χιονίσει πρόσκαιρα και τοπικά ακόμη και πάνω από τα 550 μέτρα υψόμετρο.

Σαφώς, κατά τη διάρκεια της Δευτέρας θα εκδηλωθούν πυκνές κατά τόπους και κατά περιόδους χιονοπτώσεις κυρίως όμως στα πολύ ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας με ενδεικτικό υψόμετρο τα 1900-2000 μέτρα.

Βροχές και στη Θεσσαλονίκη

Σύντομο σχετικά “πέρασμα” με βροχές θα υπάρξει και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης κυρίως κατά τις πρώτες ώρες της Δευτέρας. Τα φαινόμενα εκεί δεν φαίνεται να δημιουργήσουν ιδιαίτερα προβλήματα αλλά οι βροχές διαφαίνεται ότι θα είναι και εκεί γενικευμένες.

Ενίσχυση των ανέμων

Κατά τη διάρκεια του περάσματος του βαρομετρικού χαμηλού πάνω από τη χώρα μας (Δευτέρα), οι φορά κίνησης των ανέμων θα ακολουθούν τη φορά που είναι αντίθετη από τη φορά κίνησης των δεικτών του ρολογιού. Οι εντάσεις των ανέμων κατά τόπους, τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο, θα αγγίξουν τα 7-8 μποφόρ και πολύ τοπικά ίσως και ελαφρώς παραπάνω.

Από το μεσημέρι της Δευτέρας τα πιο έντονα φαινόμενα θα εντοπίζονται στα ανατολικά

Η κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού θα είναι γρήγορη, γι’ αυτό και δεν αναμένονται πολύωρες βροχοπτώσεις τουλάχιστον για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ασφαλώς, αυτό δεν σημαίνει ότι θα βρέξει παντού για 10-15 λεπτά, κάθε άλλο. Αναμένονται γενικευμένα κατά τόπους φαινόμενα, απλά οι βροχοπτώσεις αυτές δεν θα διαρκέσουν για πάρα πολλές ώρες ώστε να υπάρξει σοβαρός κίνδυνος για εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα. Ποτέ όμως δεν ξέρουμε πως ο ίδιος ο καιρός θα αντιδράσει και άρα εκτιμώ ότι πρέπει να είστε αναλυτικά ενημερωμένοι.

Στον 3ο προγνωστικό χάρτη, που απεικονίζει τις περιοχές βροχοπτώσεων και τοπικών καταιγίδων από το μεσημέρι της Δευτέρας και έπειτα, μπορεί να καταστεί σαφές ότι τα πιο έντονα φαινόμενα θα απασχολούν πλέον περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης αλλά και ιδιαιτέρως των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων. Σαφώς κατά διαστήματα θα βρέχει και στην Κρήτη αλλά και σε τμήματα των Κυκλάδων.

ΥΓ 1: Επειδή είναι μπροστά μας 3 ολόκληρες ημέρες μέχρι το διαφαινόμενο πέρας της κακοκαιρίας, ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες μικροαλλαγές. Για παράδειγμα μπορεί να πάρει μια “παράταση” η όλη κακοκαιρία και να απασχολήσει και κάποια τμήματα της χώρας και την Τρίτη. Όμως αυτό είναι κάτι για το οποίο θα σας ενημερώσω με επόμενες ανακοινώσεις μου.

ΥΓ 2: Από το βράδυ της Κυριακής να κρατάτε ομπρέλες, διότι την Παρασκευή και το Σάββατο, ναι μεν θα πυκνώσουν σε αρκετές περιοχές της χώρας οι νεφώσεις αλλά περιμένουμε λίγες τοπικές βροχές και κατά βάση εξασθενημένες.

ΥΓ 3: Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, κατά περιόδους θα πυκνώνουν οι νεφώσεις στην Αττική και έτσι θα εκδηλωθούν κάποιες και λίγες τοπικές βροχές (πιθανότητα 30-35%). Θα είναι εξασθενημένες όμως».

Σχετικά άρθρα