21.9 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ψηφιακή ασπίδα και διαδίκτυο!

Τη δική της απάντηση δίνει η Ε.Ε. στην πρόκληση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο. Από το 2011, οι Βρυξέλλες έδωσαν το «πράσινο φως» στο 4ετές ερευνητικό έργο ABC4Trust (Privacy Attribute Based Credentials). Στόχος του είναι η ανάπτυξη τεχνολογιών προστασίας της ιδιωτικότητας του ατόμου και τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου, σε ημερίδα που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, (Μητροπόλεως 26-28, ΙΤΥΕ , ώρα10:00) θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας.

Όπως εξηγεί  ο καθηγητής Γιάννης Σταματίου, μέλος του ABC4Trust, η έρευνά τους αποσκοπεί στην «προστασία της ιδιωτικότητας με βάση κάποιες ειδικές τεχνολογίες πιστοποίησης, οι οποίες επιτρέπουν στον χρήστη να αποκαλύπτει μόνο εκείνες τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την υπηρεσία. Μπορεί να εκθέτει μόνο εκείνα τα κομμάτια της ταυτότητάς του που αυτός κρίνει ή που είναι απολύτως απαραίτητα για τη χρήση της υπηρεσίας. Για παράδειγμα μπορεί μία υπηρεσία να απαιτεί κάποιος να είναι Ελληνας πολίτης. Τότε ο χρήστης αποδεικνύει με τις ψηφιακές αυτές ταυτότητες που εμείς αναπτύξαμε αυτό. Ή μπορεί να απαιτεί να είναι ενήλικος. Για παράδειγμα, ένας ιστότοπος διαδικτυακού τζόγου. Σε αυτήν την περίπτωση, ο χρήστης το μόνο που αποκαλύπτει είναι η ηλικία του. Έτσι, αποφεύγει το “φακέλωμα”, αυτό που ονομάζεται “profiling”, δηλαδή να χτίζει η υπηρεσία ένα προφίλ του χρήστη και να τον παρενοχλούν αργότερα με διαφημίσεις, κ.τ.λ. Επίσης, αποφεύγει να εκβιαστεί αν για παράδειγμα κάποιος αποκαλύψει ότι επισκέπτεται συγκεκριμένους ιστοτόπους”.
Βασικοί άξονες της έρευνας αποτελούν δύο πιλοτικές εφαρμογές του ερευνητικού έργου, η μία σε σχολείο στη Σουηδία και η άλλη σε εκπαιδευτικό ίδρυμα της Πάτρας.

Ασφαλές δίκτυο για γονείς, μαθητές και καθηγητές
Η χρήση των ήδη υπαρχόντων κοινωνικών δικτύων αποτελεί κοινή πρακτική σε πολλά σχολεία και πανεπιστήμια. Εντούτοις, οι κίνδυνοι και οι απειλές για την ιδιωτικότητα των μαθητών είναι δεδομένα. Ο πιλότος που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ABC4Trust παρέχει ένα κοινωνικό δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών που προστατεύει την ταυτότητα των συμμετεχόντων. Γονείς και καθηγητές μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους με ασφάλεια, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές ή τις υπηρεσίες των σχολείων. Η ταυτοποίηση των συμμετεχόντων έχει γίνει πριν από τη συμμετοχή τους στο σχολικό κοινωνικό δίκτυο, κι έτσι, εντός αυτού, μπορούν να λειτουργούν είτε ανώνυμα είτε με ψευδώνυμο. «Αξιοποιώντας τις τεχνολογίες προστασίας ταυτότητας του ABC4Trust, οι συμμετέχοντες είναι αυτοί που ελέγχουν το επίπεδο πρόσβασης στις προσωπικές τους πληροφορίες», υποστηρίζει ο Σούχεϊλ Μπτσέρι, της Eurodocs AB, που έστησε το σχετικό σύστημα.
Το δίκτυο χρησιμοποιήθηκε πιλοτικά για ένα χρόνο και η αποδοχή του από τους χρήστες ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική.

Στην Πάτρα
Αντίστοιχο πιλοτικό σύστημα δημιουργήθηκε στην Πάτρα όπου μαθητές αξιολογούσαν ανώνυμα τα μαθήματα στα οποία συμμετείχαν. Με βασική παράμετρο συμμετοχής στην υπηρεσία, τη φοιτητική ιδιότητα και ένα μίνιμουμ αριθμό παρακολούθησης διαλέξεων, οι χρήστες αποκτούν ανώνυμη πρόσβαση στην αξιολόγηση των διδασκόντων. Κατά την είσοδό τους στο αμφιθέατρο, μία έξυπνη κάρτα τους ταυτοποιεί. «Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα της Πάτρας επιβεβαίωσαν την πεποίθησή μας για την αποτελεσματικότητα και τη χρηστικότητα των τεχνολογιών “Privacy-ABC”. Επίσης, θεωρούν ότι μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των προσωπικών τους δεδομένων σε πολλές άλλες υπηρεσίες, όπως κοινωνικά δίκτυα, blogs, e-shopping», δήλωσε ο κ. Σταματίου.
Στο ABC4Trust μετέχουν ευρωπαϊκοί φορείς, ακαδημαϊκά ιδρύματα και εταιρείες, ενώ χρηματοδοτείται από το 7ο Ερευνητικό Πρόγραμμα (FP7).

πηγή: kathimerini.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα