15.4 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Όλοι εναντίον της Ελλάδας!

Πυρ ομαδόν δέχεται η ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες, με φόντο την θέση της χώρας στην Ευρωζώνη. Μία θέση που πριν από λίγο καιρό έμοιαζε αδιαπραγμάτευτη φαίνεται πως πλέον έχει, τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων, δημιουργήσει δεύτερες σκέψεις σε αρκετούς Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η Ελλάδα έχει «κουράσει» και «ενοχλήσει» τους εταίρους της, με τις μη ορθές τακτικές διαπραγμάτευσης που ακολουθεί, σημειώνει ο Γιόχαν Βαν Οβερτβελντ υπουργός οικονομικών του Βελγίου.

Μιλώντας στους «Financial Times» ο νέος Βέλγος υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι η Ευρωζώνη διαθέτει πλέον τους κατάλληλους μηχανισμούς ώστε να αντεπεξέλει στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Ζούμε στο 2015. Ίσως πριν 25 χρόνια, να μπορούσες να αναπτύξεις μια επικοινωνιακή στρατηγική όπου η επικοινωνία στην Ελλάδα να είναι κάπως διαφορετική από την στρατηγική στην Ευρώπη, αλλά σήμερα είναι τρελό μόνο και να το σκεφτείς. Αυτό έχει ενοχλήσει πολλούς», σημειώνει, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι βρίσκεται 25 χρόνια πίσω από πλευράς επιχειρημάτων και στρατηγικής.

Κανένας στην Ευρώπη ή στην Ελλάδα δεν επιθυμεί το Grexit, τονίζει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Monde», όμως συμπληρώνει ότι «είναι κοινή ευθύνη ελληνικής κυβέρνησης, θεσμών, και Eurogroup να πράξουν ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να μην υπάρξει ούτε το ενδεχόμενο ενός Grexident».

Ο κίνδυνος για την μετάδοση της κρίσης από την Ελλάδα είναι τώρα πολύ μικρότερος, δηλώνει το απόγευμα της Δευτέρας ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι δεν θα γίνει κούρεμα χρέους για την Αθήνα, ενώ νέες δηλώσεις έκανε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση κατέστρεψε την εμπιστοσύνη που είχε επανακτηθεί στο παρελθόν η Ελλάδα, σημειώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομιών, Βόλφγκανκ Σόιμπλε, σε ομιλία του στο Βερολίνο, ενώ ήδη έχει αποκλείσει ένα ενδεχόμενο Grexit «από ατύχημα».

«Η δήλωση μένει ως έχει, δεν υπάρχει κάτι για να ερμηνεύσουμε ή να πάρουμε πίσω» απάντησε την Δευτέρα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών Μ. Γέγκερ, ερωτηθείς για την συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Σόιμπλε.

Παράλληλα ο εκ των ισχυρότερων συμμάχων της Αθήνας, πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σε εκδήλωση την οποία διοργάνωσε το Ίδρυμα Ντελόρ, τονίζει ότι είναι απόλυτα αντίθετος στο ενδεχόμενο ενός Grexit, προσθέτοντας όμως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ταυτόχρονα και η Ευρωζώνη πρέπει να σεβαστεί τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι, όπως σημειώνει διέρχονται μία ιδιαίτερα σκληρή ανθρωπιστική κρίση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ισπανός πρωθυπουργός.

«Δεν θέλω να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Δεν πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καλό τόσο για την Ελλάδα όσο και για όλους τους Ευρωπαίους γενικότερα» δηλώνει ο Μάριο Ραχόι σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Onda Cero.

«Αυτή τη στιγμή, αυτό που θα ήθελα να δω από την Ελλάδα είναι να τηρήσει τις δεσμεύσεις της όπως κάνουν όλοι» προσθέτει ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Σε αυτό το περιβάλλον που αναπτύσσεται για την Ελλάδα στην Ευρώπη αναμένεται τι θα αποφέρει η πρόσκληση της Γερμανίδας Καγκελάριου, Άγκελα Μέρκελ στον Έλληνα πρωθυπουργο ΑλέξηΤσίπρα για συνάντηση στο Βερολίνο στις 23 Μαρτίου.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα