17.7 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έξι ώρες στο ίδιο τραπέζι

Εξι ώρες και 10 λεπτά κράτησε το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, το οποίο συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα 5 σημεία του κειμένου των αρχηγών αναφέρουν πως:

-θα περιλαμβάνει δέσμευση ότι η Ελλάδα δεν θέλει ρήξη με την ΕΕ,
-θα έχει αναφορά στις μεταρρυθμίσεις,
-την κοινωνική συνοχή με άνοιγμα των τραπεζών,
-το αναπτυξιακό πακέτο αλλά και
-το χρέος

Από το Συμβούλιο προέκυψε κοινό ανακοινωθέν το οποίο συνεπέγραψαν ο Αλέξης Τσίπρας και οι αρχηγοί των 4 κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην ΚΚΕ.

Το ανακοινωθέν δεσμεύει τον Ελληνα πρωθυπουργό να διαπραγματευθεί για συμφωνία, άμεσα, και να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ.

Ενισχυμένος με το κοινό αυτό ανακοινωθέν, αλλά και με το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος, ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης.

Της Συνόδου θα προηγηθεί κρίσιμο Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους αρχηγούς των κομμάτων την νέα ελληνική πρόταση συμφωνίας η οποία θα βασίζεται στην αναθεωρημένη πρόταση Γιούνκερ, την οποία είχε παρουσιάσει ο πρόεδρος της Κομισιόν, στις 29 Ιουλίου. Ας σημειωθεί ότι τότε ο κ. Τσίπρας είχε απορρίψει την πρόταση.

Δείτε τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, αμέσως μετά το 6ωρο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Καμμένος: Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Ο ελληνικός λαός έστειλε μήνυμα ότι δεν τρομοκρατείται. Σε λίγο θα έχετε το κοινό ανακοινωθέν το οποίο υπογράφουμε όλοι πλήν του αρχηγού του ΚΚΕ.

Το σύνολο των κομμάτων δίνουμε τη δύναμη στον πρωθυπουργό να διαπραγματευθεί αύριο στις Βρυξέλλες.

Από δω και πέρα είναι στα χέρια της Ευρώπης να αντιληφθεί ότι πρέπει να δοθει λύση για ανάπτυξη.

Η συμφωνία είναι μονόδρομος. Το κοινό ανακοινωθέν περιγράφει τη συμφωνία που πρέπει να υπογραφεί με την ΕΕ και ο πρωθυπουργός έλαβε γραπτή διαβεβαίωση από όλους τους αρχηγούς ότι θα έχει τη στήριξή τους στην Ευρώπη.

Και για το χρέος υπάρχει αναφορά στη συμφωνία.

Κουτσούμπας: Ακούσαμε την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για τη διαπραγμάτευση. Εκφράσαμε ξεκάθαρα τις απόψεις του ΚΚΕ τόσο για το δημοψήφισμα όσο και για τα τεράστια προβλήματα που βιώνει ο ελληνικός λαός μέσα στη λυκοφωλιά της Ευρώπης. Δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαπραγμάτευση. Το ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το κοινό ανακοινωθέν. Η διαφωνία μας έχει να κάνει κυρίως με την πορεία και την τακτική της διαπραγμάτευσης που προτείνει η κυβερνηση και αποδέχονται τα άλλα κόμματα. Δεν έχουν εξουσιοδοτήσει κανέναν να πάει να υπογράψει αυτά τα μέτρα. Η αδιέξοδη αυτή πολιτικη οδηγεί σε δύο επιλογές: είτε μια επώδυνη συμφωνία ή οδυνηρή κατάληξη με Grexit, διπλό νόμισμα κλπ.

Η θέση του ΚΚΕ και για τις δύο αυτές εκδοχές είναι ότι θα ειναι σε βάρος του ελληνικού λαού.

Θεοδωράκης: Σε λίγη ώρα θα πάρετε ένα κοινό ανακοινωθέν, λέει ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθυνη για διαπραγματεύσεις για να γίνει συμφωνία. Επισημάναμε ότι η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη, τα μηνύματα είναι αρνητικά αλλά πρέπει να διαψευσουμε όλους αυτούς που λένε ότι η Ευρώπη μπορεί να υπάρχει χωρίς τους Ελληνες. Εάν τα πράγματα ηρεμήσουν θα είμαστε εδώ για να κάνουμε κριτική ο ένας στον άλλο. Πρότεινα να μη δοθούν τα πρακτικά του ΣΥμβουλίου μέχρι να περάσει ο κόκκινος συναγερμος για την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός έντιμα και καθαρά μας είπε πολλές από τις προτασεις που θα κάνει στην Ευρώπη. Δεν υπάρχουν εύκολες μέρες κι αυτό πρέπει να το πούμε στον ελληνικό λαό. Θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Οι πολιτικοί αρχηγοί αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι χρήσιμοι και όχι ευχάριστη. Ο πρωθυπουργός δέχτηκε ότι το νέο επιτελείο ΥΠΟΙΚ πρέπει να κινείται στην λογική συμφωνίας και όχι λογική ρήξης. Ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε ρήξη, ψήφισε συνεννόηση και λύση μέσα στην ΕΕ, στο δημοψήφισμα.

Ο πρωθυπουργός αύριο θα είναι στη Σύνοδο Κορυφής. Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιά θα είναι η στάση των εταίρων μας. Καλούμε την ΕΚΤ να δει ότι υπάρχει προσπάθεια έναρξης διαπραγματεύσεων και πρέπει να δει τις μεγάλες ανάγκες για ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. Υπάρχει και αναφορά για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Τελευταία προσπάθεια για λύση, δεν χωρούν μικροκομματικές κινήσεις, πρέπει να δούμε όλα αυτά που μας ενώνουν.

Μεϊμαράκης: Η ΝΔ έχει αποδείξει ότι βάζει τα συμφέροντα της χώρας πάνω από όλα, μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη της κοινωνίας, η κοινωνική συνοχή σε ένα ευνομούμενο κράτος. Προσήλθα με διάθεση συνεννόησης αλλά αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό. ο χρόνος που χάθηκε ήταν σε βάρος της οικονομίας, σήμερα η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από ό,τι ήταν πριν από 3 μήνες. Και αυτό με ευθύνη της κυβέρνησης που νόμιζε ότι κέρδιζε χρόνο ενώ στην πραγματικότητα έχανε χρόνο.

Τώρα είμαστε στο και πέντε, οι τράπεζες είναι κλειστές, η διαίρεση των πολιτών είναι μεγάλη, όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουμε να συμβάλλουμε ώστε να ξαναβρούμε την ενότητα που εχουμε χάσει και η κυβέρνηση να φέρει τη συμφωνία που μας υποσχέθηκε.

Θα υπάρξει ανακοίνωση της προεδρίας, εμάς μας εκφράζει και θα συμβαλλουμε ώστε αυτά να υλοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο.

Γεννηματά: Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για συνεννόηση των πολιτικών δυναμεων δυστυχώς έγινε στο και πέντε με την ελληνική οικονομία να βιώνει δραματικές καταστάσεις.

Αν είχε γίνει νωρίτερα πολλά από αυτά που ζούμε σήμερα θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει.

Συνέχιση της διαπραγμάτευσης, εξασφάλιση της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, η ομολοποίηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, αυτό πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Δεν έχει εντολή για ρήξη.

Πηγή: Τσίπρας και 4 κόμματα υπέγραψαν για συμφωνία και ευρώ -Πλην ΚΚΕ | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/215657/tsipras-kai-4-kommata-ypegrapsan-gia-symfonia-kai-eyro-plin-kke#ixzz3f7fyvFPm

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα