21.9 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αλυτο μαθηματικό πρόβλημα μπερδεύει μαθητές

Τι σχέση έχουν τα πρόβατα, οι κατσίκες και ένας καπετάνιος πλοίο σε ένα μαθηματικό πρόβλημα;

Οι μαθητές στη νοτιοδυτική Κίνα ενοχλήθηκαν από μια φαινομενικά αδύνατη μαθηματική ερώτηση που αφορούσε πρόβατα, κατσίκες και τον καπετάνιο ενός πλοίου. Ορισμένες από τις κορυφαίες απαντήσεις εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας.

Το ερώτημα που τέθηκε σε πέντε μαθητές σε ένα σχολείο της επαρχίας Σιτσουάν, ζητούσε από τους μαθητές να καθορίσουν την ηλικία ενός καπετάνιου πλοίου, αν υπήρχαν 26 πρόβατα και 10 κατσίκες στο σκάφος του, σύμφωνα με την South China Morning Post.

Οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να καταλάβει πως δεν υπήρχε εφικτός τρόπος να απαντηθεί το πρόβλημα. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους μαθητές να κάνουν την προσπάθειά τους.

Κάποιοι επέλεξαν να κάνουν πλάκα. «Ο καπετάνιος είναι 36 ετών. Είναι αρκετά ναρκισσιστής, οπότε ο αριθμός των ζώων αντιστοιχεί στην ηλικία του». Έγραψε ένας μαθητής. Άλλοι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον λίγη λογική. «Ο καπετάνιος πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών επειδή αν είναι ανήλικος δεν του επιτρέπεται από το νόμο να χειρίζεται σκάφος» έγραψε κάποιος άλλους.

Υπήρχαν όμως και κάποιοι που ήταν πιο ειλικρινής: «Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ηλικία του καπετάνιου. Ο αριθμός των αιγοπροβάτων είναι άσχετος με την ηλικία του καπετάνιου» έγραψε ένας.

Το δημοτικό σχολείο, φυσικά, δέχτηκε επικρίσεις σχετικά με το τι ήθελε να δείξει το παράξενο αυτό ερώτημα. Το σχολείο, με τη σειρά του, δήλωσε, πως το μαθηματικό πρόβλημα είχε ως στόχο να ελέγξει την κριτική σκέψη των μαθητών – προσθέτοντας πως δεν υπήρχε λανθασμένη ή σωστή απάντηση.

«Ο ρόλος της εκπαίδευσης δεν είναι να παράγει τυποποιημένα πρότυπα… Κάθε απάντηση μπορεί να αντανακλά μια διαφορετική προσωπικότητα. Μια ερώτηση που μπορεί να έχει διαφορετικές απαντήσεις, είναι μια καλή ερώτηση» ανέφερε και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τέτοιες ερωτήσεις στο πρόγραμμα σπουδών του.

Πηγή: 26 πρόβατα, 10 κατσίκες και ο καπετάνιος ενός πλοίου: Αλυτο μαθηματικό πρόβλημα μπερδεύει Κινέζους μαθητές | iefimerida.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα