18.8 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αμοιβή 1εκ. δολάρια για τον Ξηρό!

Γιατί το State Department αποφασίζει να επικηρύξει τον δραπέτη που καταδικάστηκε για την συμμετοχή του στη 17Ν – Βαρύνουσας σημασίας συνομιλίες του Βασίλη Κικίλια με τους επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην Ουάσιγκτον.

Για την αμερικανική κυβέρνηση η «17 Νοέμβρη» παραμένει μια ενεργή τρομοκρατική οργάνωση. Στην Ουάσιγκτον δεν ξεχνούν ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός, καταδικασμένος για συμμετοχή στη 17Ν -η οποία ευθύνεται για τις δολοφονίες Αμερικανών πολιτών- κυκλοφορεί ελεύθερος.  Το State Department, θέλοντας να ενισχύσει τις προσπάθειες εντοπισμού και σύλληψης του δραπέτη, αποφασίζει να επικηρύξει τον Χριστόδουλο Ξηρό με το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Η χρηματική αμοιβή των Αμερικανών έρχεται να προστεθεί στην επικήρυξη του Χριστόδουλου Ξηρού, της Παναγιώτας Ρούπα και των δραστών που συμμετείχαν σε δύο ανθρωποκτονίες και έναν σοβαρό τραυματισμό την 1.11.2013 στο Νέο Ηράκλειο, από την ελληνική κυβέρνηση με το ποσό των 4 εκατ.ευρώ.

Οι Αμερικανοί, προσφέροντας αμοιβή ενός εκατ.δολαρίων σε όποιον προσφέρει στοιχεία και πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό και τη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού, προσπαθούν να ανατροφοδοτήσουν το ενδιαφέρον για την υπόθεση του καταζητούμενου που αξιοποίησε την άδεια που έλαβε από τις φυλακές για να αποδράσει.

Επισήμως, η απόφαση των Αμερικανών να επικηρύξουν τον Χριστόδουλο Ξηρό δεν έχει ανακοινωθεί, είναι όμως ειλημμένη, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο protothema.gr. Άλλωστε, κατά τη συνήθη αμερικανική πρακτική, οι επικηρύξεις δεν ανακοινώνονται από την αρμόδια υπηρεσία του State Department ταυτοχρόνως με τη λήψη της απόφασης να προσφερθεί αμοιβή σε όποιους προσφέρουν αξιόπιστες πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη τρομοκρατών.

Το θέμα του Χριστόδουλου Ξηρού συζητήθηκε κατά πληροφορίες στις συνομιλίες που είχε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας ο οποίος έγινε δεκτός τόσο από τον υπουργό Δικαιοσύνης (είναι αρμόδιος για την τρομοκρατία) Έρικ Χόλντερ, τον αρχηγό της CIA, τον διευθυντή του FBI, τον διευθυντή της Υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, και τους επικεφαλής της αντιτρομοκρατίας στον Λευκό Οίκο.

Η αμερικανική πλευρά επιθυμεί διακαώς τη σύλληψη του Ξηρού, επειδή -όπως τονίστηκε- ήταν ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης 17 Νοέμβρη και επειδή συμμετείχε σε δολοφονίες Αμερικανών υπηκόων. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που επικαλέστηκε σε ρεπορτάζ του ο ανταποκριτής του Mega στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου «δεν θα αποτελέσει καθόλου έκπληξη η προκήρυξη του Ξηρού με μεγάλο χρηματικό ποσό από την αρμόδια υπηρεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

Ο Έρικ Χόλντερ, υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είπε στον Βασίλη Κικίλια ότι «η Ελλάδα παραμένει μια ασφαλής χώρα» και «ένας πραγματικός σύμμαχος των ΗΠΑ σε μια ολοένα αποσταθεροποιούμενη περιοχή» και δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για τις πρόσφατες επιτυχίες της Ελλάδας εναντίον της τρομοκρατίας, αναφερόμενος εμμέσως στη σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη.

Ο κ. Χόλντερ ζήτησε την συνέχιση και περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο πλευρών για την αντιμετώπιση, όπως είπε, «άμεσων προκλήσεων ασφάλειας, όπως το φαινόμενο του Ισλαμικού Κράτους και των ξένων μαχητών».

Ειδικότερα για το θέμα των τζιχαντιστών, λένε ασφαλείς πληροφορίες, εκφράστηκαν ανησυχίες ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να επιχειρήσουν να περάσουν εντός Ελλάδας τζιχαντιστές προερχόμενοι από την τουρκική επικράτεια.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Κικίλιας μετέβη στον Λευκό Οίκο, όπου συναντήθηκε με τα στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τσάρλι Κάπτσιν και Έιβερι Άλφα, με τα οποία αντάλλαξε απόψεις για τρέχοντα θέματα ασφάλειας και διεθνούς τρομοκρατίας.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είχε συνάντηση στο State Department με την συντονίστρια επί θεμάτων αντιτρομοκρατίας, πρέσβη Τίνα Κάιντανο, η οποία τόνισε την «επιτακτική ανάγκη» για διεθνή συνεργασία με σκοπό την αντιμετώπιση του φαινομένου των ξένων μαχητών με την ανταλλαγή πληροφοριών σε όλα τα επίπεδα, κυρίως μέσω της αξιοποίησης υφιστάμενων θεσμών και διαδικασιών όπως η Interpol και το σύστημα Σένγκεν.

Ο κ. Κικίλιας συναντήθηκε με τον διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), Τζον Μπρέναν, τον διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, ενώ την Δευτέρα 27 Οκτωβρίου είχε συνομιλία με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών (DNI) των Ηνωμένων Πολιτειών, αντιστράτηγο Τζέιμς Κλάπερ.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη διαβεβαίωσε την αμερικανική πλευρά ότι η Ελλάδα αποτελεί «σταθερό και αξιόπιστο» σύμμαχο των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας «από όπου κι αν αυτή προέρχεται», όπως επεσήμανε.

Σήμερα ο κ. Κικίλιας μεταβαίνει στη Βοστόνη, όπου θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε αυριανή εκδήλωση που διοργανώνει το Fletcher School/Tufts University, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του υπουργού Δημόσιας Τάξης στις ΗΠΑ ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, όπου αναμένεται να συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, γερουσιαστή των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Μενέντεζ.

πηγή: protothema.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα