22.2 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αυστηρό μήνυμα ΝΑΤΟ στα Σκόπια

Η ένταξη των Σκοπίων στη ΝΑΤΟϊκή συμμαχία περνά μέσα από την Ελλάδα προειδοποιούν την ηγεσία της γειτονικής χώρας αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ.

Με αποκλειστικές δηλώσεις στο «Έθνος» της Κυριακής ανώτεροι αξιωματούχοι της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας καλούν τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Σκοπιανού ενώ καλούν τα Σκόπια να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις.

Από πλευράς ΝΑΤΟ τονίζεται πως όλες οι αποφάσεις – άρα και εκείνες που σχετίζονται με τη διεύρυνση της συμμαχίας – λαμβάνονται ομόφωνα και συνεπώς η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας.

Σε ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις και την κινητικότητα που αφορά στο όνομα ανώτεροι αξιωματούχοι της Συμμαχίας δηλώνουν αισιόδοξοι, υποστηρίζοντας πως θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.

«Μας δημιουργεί αισιοδοξία η πρόσφατη πρόοδος στο θέμα της ονομασίας και υποστηρίζουμε περαιτέρω προσπάθειες για εξεύρεση λύσης. Οι σύμμαχοι συμφώνησαν ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει την ΠΓΔΜ να γίνει μέλος της Συμμαχίας όταν βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών», τονίζει.

Η δήλωση αυτή έχει τη σημασία της αν αναλογιστεί κανείς ότι σε λίγα 24ωρα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ θα επισκεφθεί την ΠΓΔΜ.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ τονίζει πως πέρα από το όνομα η ΠΓΔΜ πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ εξαρτάται ακόμη από τις αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις προς την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και των κανόνων δικαίου. Είναι πρώιμο να εικάσουμε ποια θα είναι η ατζέντα της συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας τον Ιούλιο», τονίζει ακόμα.

Οι συζητήσεις και το θετικό κλίμα

Εκτός από το ΝΑΤΟ, θετικό κλίμα για την επίλυση του Σκοπιανού καλλιεργείται και από τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Ο Νίκος Κοτζιάς είχε συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογο του, Νικολα Ντιμιτροφ, την Πέμπτη, στη διάρκεια της οποίας και οι δύο εξέφρασαν την προσδοκία στη συνάντηση του Μ. Νίμιτς με τους διαπραγματευτές να διατυπωθεί ένα αρχικό πλαίσιο εντός του οποίου θα προωθηθεί η λύση.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα