24.2 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Βλέπει φως στο τούνελ o Τσακαλώτος”

Ικανοποιημένη η Ελλάδα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες βράδυ στο Λουξεμβούργο, μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι έπειτα από καθυστέρηση μηνών ενέκριναν την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, τονίζεται στα σημερινά δελτία ειδήσεων της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας και της Τηλεόρασης.

Στις σχετικές ανταποκρίσεις τους από το Λουξεμβούργο επισημαίνεται πως η συμφωνία προχωρά ακόμη περισσότερο, προβλέποντας μία συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο καθυστερούσε από το καλοκαίρι του 2015 τη στήριξη του προγράμματος, γεγονός που μέχρι την τελευταία στιγμή αποτελούσε κρίσιμο σημείο, καθώς το ίδιο ζητούσε μία ελάφρυνση του χρέους που όμως δεν δέχονταν οι Ευρωπαίοι.

Τελικά υπήρξε η συγκατάθεση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα έως δύο δισεκατομμύρια δολάρια, το οποίο όμως θα εκταμιευτεί όταν γίνουν ορατά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που θα πρέπει να εξετάσουν μεσοπρόθεσμα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε η Ελλάδα να είναι σε θέση να εξοφλήσει τον Ιούλιο χρέος της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η δόση προέρχεται από το συνολικό ποσό των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπει το τρίτο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας για το οποίο η Αθήνα δρομολόγησε αυστηρά μέτρα λιτότητας, εκπληρώνοντας τα προαπαιτούμενα, όπως επιβεβαίωσε στις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Τέλος, στις ανταποκρίσεις από το Λουξεμβούργο, στις οποίες περιλαμβάνονται και αποσπάσματα από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ όπως και της Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζεται πως τώρα πλέον ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος βλέπει φως στο τέλος του τούνελ.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα