16.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Γιούνκερ: Να ελευθερωθούν άμεσα οι 2 Έλληνες στρατιωτικοί

«Η Ελλάδα σηκώνει κεφάλι και γυρίζει σελίδα», δήλωσε από το βήμα της ελληνικής Βουλής ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που απευθύνει ομιλία στο ελληνικό κοινοβούλιο.

«Αισθάνομαι τιμή που απευθύνομαι στο ελληνικό κοινοβούλιο, το ναό της δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Γιούνκερ για να επισημάνει πως «όλα αυτά τα χρόνια παρέμεινα φίλος της Ελλάδας όταν δημαγωγοί και λαϊκιστές την ήθελαν εκτός Ευρωζώνης».

«Σεβάστηκα πάντα την ειλικρίνεια των Ελλήνων και σήμερα, από εδώ, με θέρμη και συναισθηματισμό χαιρετίζω το κουράγιο του ελληνικού λαού», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια», τόνισε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Γιούνκερ.

Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε «πως είναι επείγον να βρεθεί λύση για το ονοματολογικό».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα, ο Γιούνκερ αναγνώρισε πως σε αυτό το μέτωπο «η Ελλάδα έχει κάνει πολλά». Εστιάζοντας στην Τουρκία, χαρακτήρισε «παράνομα τα όσα πράττει στον χώρο του Αιγαίου και ζήτησε από την Άγκυρα «να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε, επίσης, να απελευθερωθούν άμεσα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί.

«Δεν έχει να λάβει μαθήματα από άλλους η Ελλάδα», διεμήνυσε, σε άλλο σημείο, ο Γιούνκερ.

«Το πρόγραμμα Γιούνκερ έλεγαν πως θα είναι μια πλήρης αποτυχία. Τώρα που είναι μια επιτυχία και με τις επενδύσεις να ενθαρρύνονται, τι έχουν να πουν; Μιλάμε για 284 δισ. επενδύσεων σε όλη την Ευρώπη, τα 8 μόνο για την Ελλάδα που είναι από τους πρώτους που αξιοποίησαν το πρόγραμμα που φέρει το όνομά μου», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Αναφερόμενος, εκ νέου στα θέματα της ελληνικής οικονομίας, ο Γιούνκερ σημείωσε χαρακτηριστικά πως «Δεν πρέπει να αφήσετε να πάνε χαμένες οι θυσίες τόσων ετών. Πρέπει να γίνουν όλες οι μεταρρυθμίσεις για να υπάρξει ανάκαμψη, αλλά και να αρθούν όλες οι παθογένειες του παρελθόντος που κόστισαν στο ελληνικό κράτος και τον ελληνικό λαό.

«Είχαμε πισωγυρίσματα αλλά και προόδους και τελικά τον Αύγουστο του 2015 είχαμε συμφωνία. Επέμενα για την κοινωνική διάσταση και την κοινωνική προστασία, που είναι τα φτωχά παιδιά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γιούνκερ.

«Σήμερα προπαρασκευάζετε το μέλλον των παιδιών σας. Να συνεχίσετε τις προσπάθειες. Μην αφήσετε να πάνε χαμένα τα αποτελέσματα. Από τον επόμενο Αύγουστο αρχίζει μια νέα εποχή, να αποκατασταθεί και η πρόσβαση της χώρας στις αγορές, αλλά και να εφαρμοστούν όλες οι μεταρρυθμίσεις για να φτάσουμε σε μια διαρκή ανάκαμψη με νέες θέσεις εργασίας, αλλά και για να θεραπευτούν οι παθογένειες. Το κράτος να μην είναι μόνο εργοδότης. Η χώρα έχει ανάγκη από υγιείς τράπεζες, πρέπει να εκριζωθεί οπωσδήποτε η διαφθορά», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, από το βήμα της ελληνικής βουλής ο Γιούνκερ απέστειλε νέο μήνυμα στους εταίρους να «τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους».

«Ζήτω η ευρωπαϊκή Ελλάδα», αναφώνησε, στα ελληνικά, ο Γιούνκερ και έκλεισε την ομιλία του στην ελληνική Βουλή.

Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη Βουλή ήταν παρών ο Προκόπης Παυλόπουλος – έξω από τα εθιμοτυπικά – ενώ έλειπαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα