24.2 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Κωνσταντινούπολη αλλάζει!

Την υποθαλάσσια σιδηροδρομική σήραγγα του Βοσπόρου που θα συνδέει την ασιατική με την ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης εγκαινιάζει σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν έχει για χρόνια υπερασπιστεί την ιδέα της υποθαλάσσια αυτής κατασκευής, που οραματίστηκε το 1860 από Οθωμανό σουλτάνο Αμπντούλ Μετζίντ.

«Αυτό το σχέδιο είναι ένα όνειρο 150 ετών. Οι πρόγονοί μας το εμπνεύστηκαν και αναλάβαμε εμείς να το πραγματοποιήσουμε», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2004, αλλά οι αρχαιολογικές ανασκαφές καθυστέρησαν την κατασκευή. Η Ιαπωνία χορήγησε 1 δισ. δολάρια από τα 4 δισ. δολάρια του συνολικού κόστους της 1,4 χλμ σήραγγας, που έχει σχεδιαστεί σε αντισεισμικά πρότυπα.

Τα εγκαίνια της σήραγγας θα πραγματοποιηθούν το μεσημέρι.

Τώρα που το έργο ολοκληρώθηκε, η τουρκική κυβέρνηση ελπίζει ότι ο νέος δρόμος κάτω από το Βόσπορο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη μίας σημαντικής εμπορικής διόδου που θα εκτείνεται από την Κίνα προς τη δυτική Ευρώπη.
Στον αντίποδα, οι επικριτές του Ερντογάν και των προτάσεών του βλέπουν στη σήραγγα ως ένα από τα μεγαλεπήβολα κατασκευαστικά έργα για την πόλη, όπου κάποτε ήταν δήμαρχος. Συμπεριλαμβανομένης και της πρότασης για τρίτο αεροδρόμιο, παράλληλο κανάλι και μία τρίτη γέφυρα, θεωρούν ότι οι προτάσεις του τούρκου πρωθυπουργού αντικατοπτρίζουν τις φαραωνικές φιλοδοξίες του.

Η σιδηροδρομική σήραγγα δεν θα λειτουργήσει πλήρως, αμέσως μετά τα επίσημα εγκαίνιά της σήμερα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το τμήμα που λειτουργεί είναι περιορισμένο ακόμη. Και θα καθυστερήσει η πλήρης λειτουργία. Απορούμε γιατί τα εγκαίνια γίνονται τόσο σύντομα», δήλωσε ο Ταϊφούν Καχραμάν, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πολεοδομίας της Κωνσταντινούπολης.

Παρών στα επίσημα εγκαίνια θα είναι και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, τιμής ένεκεν για την Τράπεζα της Ιαπωνίας, ένας από τους βασικότερους οικονομικούς χορηγούς του έργου.

Αξιωματούχοι της Κωνσταντινούπολης σημειώνουν ότι η υποθαλάσσια σήραγγα θα μειώσει την κίνηση στις δύο κρεμαστές γέφυρες, καθώς και την ρύπανση του περιβάλλοντος.

Χιλιάδες αρχαία αντικείμενα βρέθηκαν στις ανασκαφές

Συνολικά, 40.000 αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας ανευρέθησαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, κυρίως στην ευρωπαϊκή πλευρά της Θάλασσας του Μαρμαρά. Ανάμεσά τους, 30 πλοία βυζαντινού στολίσκου.
Το πλήθος των αρχαιολογικών ευρημάτων δημιούργησε μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέλιξη του έργου, που προκάλεσαν την αγανάκτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Στην αρχή έλεγαν για κάτι αρχαιολογικά πράματα, έπειτα για πήλινα δοχεία, μετά αυτό, μετά εκείνο. Όλα αυτά είναι πιο σημαντικά από τον πληθυσμό;», εξεμάνη πριν από δύο χρόνια.
«Η σήραγγα δημιουργεί έναν άξονα ανάμεσα στην ανατολική και τη δυτική πλευρά της πόλης, που με την ικανότητα μεταφοράς 150.000 επιβατών ανά ώρα, πιστεύω ότι θα ελαφρύνει την κυκλοφορία στις δύο γέφυρες της πόλης», δήλωσε χθες ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τοπμπάς.

Οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν τον Μάρτιο 2014.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα