20 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Κι άλλο δημοψήφισμα προανήγγειλε ο Τσίπρας!

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να συνυπάρχουμε διαφωνώντας» είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και προανήγγειλε δημοψήφισμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη Κυριακή.

«Είναι ένας συμβιβασμός που δεν είχαμε ονειρευτεί, δεν τον είχαμε σχεδιάσει. Είχαμε να επιλέξουμε μεταξύ των προτάσεων των δανειστών ή να επιλέξουμε μόνοι μας την καταστροφή μας. Είχαμε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις και αυτές θέτουμε ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Αλέξη Τσίπρα από το Βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σαφής ήταν η αιχμή προς τη μεριά όσων υποστηρίζουν την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα: «Κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι ασπαστήκαμε τον νεοφιλελευθερισμό ωστόσο οι οικονομικές δυσκολίες για τα κοινωνικά στρώματα που εκπροσωπούμε δεν θα εξαφανίζονταν με την ρήξη. Φτάσαμε στο όριο για τη ρήξη, αλλά δεν επιλέξαμε να οδηγήσουμε απερίσκεπτα τη χώρα σε μια καταστροφή. Την απόφαση αυτή την πήραμε όχι κοιτώντας το εσωτερικό του κόμματος αλλά με το βλέμμα στην κοινωνία που θα υπέφερε από μια άτακτη χρεοκοπία», είπε ο πρωθυπουργός.

«Επιλέξαμε το δρόμο ενός δύσκολου συμβιβασμού διότι δεν υπήρχε καμία εναλλακτική. Λέμε ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό: αυτό το σχέδιο συμφωνίας μπορέσαμε να φέρουμε.

«Μπροστά μας έχουμε έναν έντιμο συμβιβασμό ή άτακτη χρεοκοπία. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπήρχε και η επιλογή της εξόδου από το ευρώ. Η έξοδος από το ευρώ, χωρίς συναλλαγματικά αποθέματα, θα σήμαινε σκληρή λιτότητα και προσφυγή εκ νέου στο ΔΝΤ για τη στήριξη του νομίσματος. Όποιος δεν το παραδέχεται είτε εθελοτυφλεί, είτε κρύβει την αλήθεια», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αν κάποιος νομίζει ότι μπορούσε να φέρει κάτι καλύτερο μπορεί να το πει ανοιχτά και εάν κάποιος νομίζει ότι αυτό θα μπορούσε να το πετύχει κάποια άλλη κυβέρνηση μπορεί να το πει ανοιχτά και από αυτό το βήμα. Αν επίσης, πιστεύει κάποιος ότι η αριστερά πρέπει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση θα πρέπει να το πει επίσης ανοιχτά».

Σκληρή ήταν η επίθεση του Πρωθυπουργού απέναντι σε όσους ασκούν κριτική στην κυβέρνηση και τον ίδιο μιλώντας για λαθροχειρία λέγοντας πως «καμία απόφαση των οργάνων του κόμματος, κανένα στέλεχος δεν μιλούσε για έξοδο από το ευρώ, εγώ προσωπικά επιτέθηκα εναντίον του ντόπιου και ξένου κατεστημένου που ταύτιζε το ερώτημα του δημοψηφίσματος με το “ναι” ή το “όχι” στο ευρώ.

«Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τη μάχη που δώσαμε γιατί δημιουργήσαμε ρήγμα στο νεοφιλελεύθερο κατεστημένο της Ευρώπης. Η παγκόσμια και η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη επανατοποθετούνται στην ελληνική κρίση, ανοικοδομώντας και τα στερεότυπα.

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, υπάρχουν φωνές και απόψεις που μιλούν για μια συμφωνία που είναι μνημόνιο σκληρότερο από τα προηγούμενα. Είμαι ο τελευταίος που θα ωραιοποιήσει την κατάσταση και παρά το γεγονός ότι η συμφωνία κινείται ως προς τα μέτρα σε σκληρή κατεύθυνση η προσωπική μου άποψη είναι ότι υπάρχουν δυνατότητες, δεν μπορούμε να την ωραιοποιήσουμε, όμως δεν μπορούμε και να τη δραματοποιήσουμε.

«Θέλω να θέσω ανοιχτά όχι το εύκολο σενάριο, αλλά το ερώτημα τι κάνουμε στα δύσκολα, πως αντιδρούμε, με ποιο σχέδιο, με ποια προοπτική πέρα από το να παλέψουμε. Με τον πολιτικό αναχωρητισμό που θα επιτρέψει στο παλιό σύστημα να αναλάβει και πάλι τα ηνία; Προσωπικά πιστεύω πως πρέπει να δώσουμε εμείς τη μάχη δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε τον λαό που πίστεψε στην έντιμη προσπάθειά μας να ξεφύγουμε από τα μνημόνια. Ο λαός στέκεται δίπλα μας και μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε».

Ο Πρωθυπουργός πρότεινε, όπως ήταν αναμενόμενο, ένα έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο λέγοντας ότι «είναι λάθος να πάρει κανείς βεβιασμένες αποφάσεις και είναι λάθος τα ρήγματα στρατηγικής που διευρύνθηκαν να διευρυνθούν κι άλλο με τακτικισμούς. Ωστόσο δυστυχώς υπάρχουν σύντροφοι και συντρόφισσες που επιμένουν ότι οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν τώρα. Θεωρούν ότι υπήρχε εναλλακτική τα ξημερώματα της 13ης του Ιουλίου, ότι ο εκβιασμός ήταν πλαστός, αν πράγματι υπάρχουν σύντροφοι που επιμένουν ότι πρέπει να παρθούν αποφάσεις πριν τη συμφωνία, αυτή η άποψη δεν μπορεί να περιμένει το συνέδριο, θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα εντός του κόμματος την ερχόμενη Κυριακή».

Τι δηλώνουν βουλευτές και στελέχη

Γεροβασίλη: Πρώτα η ενότητα του κόμματος και η συμφωνία

Η επίτευξη της συμφωνίας είναι η κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησης καθώς αριστερά σημαίνει η εξυπηρέτηση του συμφέροντος του ελληνικού λαού και των πολλών, είπε η Όλγα Γεροβασίλη προσερχόμενη στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σε ό,τι αφορά στο εσωκομματικό μέτωπο μίλησε για δύο διαφορετικές στρατηγικές στοχεύσεις, τονίζοντας ωστόσο ότι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η απρόσκοπτη συνέχιση του έργου της.

Στρατούλης: Να απεγκλωβιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τα μνημόνια

Με νηφαλιότητα και ψυχραιμία να κουβεντιάσουμε τα θέματα των ημερών και σε ό,τι με αφορά θα κάνω το παν για να απεγκλωβιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τα μνημόνια και η κυβέρνηση να επανέλθει στη ρώτα των προγραμματικών της δηλώσεων.

“53”: Να μην γίνει πολιτική η συνθηκολόγηση

Σκληρή η κριτική από τους “53” στην κυβέρνηση και στην πολιτική της την οποία χαρακτηρίσουν συνθηκολόγηση η οποία όπως επισημαίνουν δεν πρέπει να γίνει πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Ζητούν παράλληλα να διεξαχθεί “ένα συνέδριο όχι ξεκαθαρίσματος λογαριασμών και διάσπασης”

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην ανακοίνωση-παρέμβαση των “53” δεν υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε προδότες ούτε τζάμπα μάγκες. Το συγκρουσιακό κλίμα και η πόλωση θα φέρουν τη διάσπαση επισημαίνουν και αυτό θα είναι η μεγάλη ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Μητρόπουλος: Όχι διαγραφές, χρειάζεται συνεννόηση

Δεν είναι ταπεινά τα κίνητρα των συντρόφων που αντιδρούν, αρνούνται να ακολουθήσουν την ηγεσία σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές είπε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, “εμείς ο τρίτος πόλος της κυβέρνησης που δεν μετέχουμε στο όργανο, ούτε στη διαπραγμάτευση καλούμε τις δύο πλευρές σε συνεννόηση, διαγραφές και εξαναγκασμός βουλευτών να παραδώσουν την βουλευτική τους έδρα δεν συνάδουν με την ιδεολογία της Αριστεράς” συμπλήρωσε, λέγοντας πως ο λαός θέλει τη συνεννόηση και τη φυγή προς τα εμπρός.

Χρυσόγονος: Πρώτα η ενότητα

“Πρέπει να διατηρήσουμε την ενότητα και να στηρίξουμε την κυβέρνηση” λέει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος συμπληρώνοντας πως ως κόμμα “πρέπει να ακολουθήσουμε μια συντεταγμένη πορεία ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία και ύστερα να συζητήσουμε στο συνέδριο”.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα