14.6 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

“Με τα capital controls δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε ούτε καν από το Amazon”

Στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο άνοιγμα των τραπεζών, αλλά και το πώς επηρέασε τη ζωή του η επιβολή των capital controls.

Η δημοσιογράφος Λιζ Κλάμαν ρωτούσε επίμονα τον κ. Παπανδρέου τι επιπτώσεις είχε στον ίδιο και τους άλλους Έλληνες η επιβολή των capital controls, κι εκείνος απάντησε πως μπορούσε κανείς να χρησιμοποιεί την πιστωτική του κάρτα, καθώς τα μετρητά δεν ήταν αρκετά, ενώ τόσο οι απλοί άνθρωποι όσο και οι επιχειρηματίες δεν είχαν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους, ενώ οι απαγορεύσεις είχαν φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να κάνει κάποιος συναλλαγές ακόμη και με μεγάλα ηλεκτρονική καταστήματα όπως το Amazon.

Μάλιστα, η δημοσιογράφος φάνηκε να εκπλήσσεται από το γεγονός ότι ένας πρώην πρωθυπουργός δεν μπορεί να κάνει τις αγορές που επιθυμεί ή ότι υφίσταται με τη σειρά του τις απαγορεύσεις του τραπεζικού συστήματος. Ο κ. Παπανδρέου απάντησε πως: «Οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα είπαν απλώς ”θα αρχίσουμε να ζούμε με αυτά τα ελάχιστα χρήματα που μπορούμε να βγάλουμε από την τράπεζα και θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα. Κανείς δεν ήξερε τι θα γίνει με τις καταθέσεις και αν θα συμβεί το bail in που είδαμε στην Κύπρο. Πάντως, αυτό το μέτρο προκάλεσε πολλά προβλήματα στις επιχειρήσεις που στηρίζονται στα μετρητά και που έχουν καθημερινές συναλλαγές με τον έξω κόσμο. Επιχειρήσεις όλων των ειδών και ειδικά αυτές που έχουν σχέση με τον τουρισμό».

Τέλος, για τη συμφωνία, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: «Πρόκειται για δύσκολη και αρκετά επώδυνη συμφωνία η οποία όμως δημιούργησε μια αίσθηση σταθερότητας. Επέτρεψε στην ΕΚΤ να μας δώσει περισσότερη ρευστότητα έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι τράπεζες κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία μας». Τέλος, σημείωσε, πως η χώρα, έπειτα από έξι μήνες, επιστρέφει στην ύφεση, κάτι που είναι άκρως ανησυχητικό.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα