12.6 C
Thessaloniki
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Πάλι ξύλο στην Μυτιλήνη

Καθημερινότητα έχουν γίνει τα επεισόδια στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Το πρωί της Κυριακής, νέα ένταση επικράτησε, όταν οι μετανάστες που βρίσκονται στο λιμάνι του νησιού αντίκρισαν το πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν, όταν οι συγκεντρωμένοι κινήθηκαν για να εισβάλουν στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, στο οποίο ωστόσο θα μπορέσουν να επιβιβαστούν -κάποια στιγμή- μόνο τα 2.500 άτομα θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν εισιτήρια.

Τα πνεύματα ηρέμησαν με την παρέμβαση της αστυνομίας.

Πάντως, “εγκλωβισμένο” στο λιμάνι της Μυτιλήνης είναι πλέον και το πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, αφού, σε ένα νησί όπου πλέον ζει σε δρόμους, πάρκα, καταυλισμούς και σημεία εισόδου ένας άγνωστος αριθμός μεταναστών και προσφύγων, που κάποιοι ανεβάζουν στους 20.000, δεν υπάρχουν άτομα που να έχουν καταγραφεί, ώστε να προχωρήσουν στην έκδοση εισιτηρίων στην επιβίβαση τους στο πλοίο και στη συνέχεια την αναχώρησή τους από τη Λέσβο.

Το πλοίο, το οποίο επρόκειτο να αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη στις 5.30 το πρωί με 2.500 επιβάτες, είναι ακόμα δεμένο στην προβλήτα της Μυτιλήνης και μέχρι τις 9 το πρωί δεν είχαν εκδοθεί περισσότερα από 1.000 εισιτήρια.

Την ίδια ώρα, σε ένα πραγματικά εκρηκτικό κλίμα στο χώρο όπου λειτουργεί η πρώτη καταγραφή από στελέχη του Λιμενικού Σώματος συνωστίζονται περισσότερα από 3.000 άτομα, αριθμός που συνεχώς αυξάνεται από νεοεισερχομένους, που με κάθε τρόπο έρχονται στην πόλη της Μυτιλήνης.

Ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που δεν έχουν καταγραφεί ξεπερνά τα 10.000 άτομα που διαμένουν στην πόλη της Μυτιλήνης, στους δημόσιους χώρους της, ακόμα και σε παλιά σπίτια και αυλές.

Κι ενώ οι συγκρούσεις ανάμεσα σε μετανάστες και πρόσφυγες διαφορετικών εθνοτήτων και φυλών, αλλά και με ντόπιους, η καταγραφή δεν έχει ακόμα ξεκινήσει να γίνεται στο λιμάνι, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, το κέντρο καταγραφής στο λιμάνι θα σταματήσει να λειτουργεί και η διαδικασία αυτή πλέον θα γίνεται στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, περίπου τρία χιλιόμετρα έξω και βόρεια της πόλης.

Αυτό σημαίνει ότι όλος αυτός ο κόσμος πρέπει να μετακινηθεί στον καταυλισμό όπου, όμως, και πάλι καταγραφή δεν θα γίνεται, αφού το καταγραφικό κέντρο, όπως έγινε σήμερα γνωστό, δεν είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

Νωρίς το πρωί στη Μυτιλήνη έφτασαν δυο διμοιρίες των ΜΑΤ, προκειμένου να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες στο νησί ομάδες αποκατάστασης της τάξης της Ελληνικής Αστυνομίας και των ειδικών αποστολών του Λιμενικού Σώματος. Μαζί τους έφθασαν και 30 στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας, προκειμένου να ενισχύσουν το έργο της καταγραφής.

Το πρωί έφθασε στη Μυτιλήνη και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννης Μουζάλας.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα