18.7 C
Thessaloniki
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Προκλήσεων συνέχεια από την Τουρκία

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα συνεχίζει να διατηρεί την ένταση η Άγκυρα τόσο στα ελληνοτουρκικά, όσο και στην Κύπρο, με βασικές αιχμές τους Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη, αλλά και τις κινήσεις των ΗΠΑ να προστατέψουν τις γεωτρήσεις της Exxonmobil στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Τον τόνο σήμερα έδωσε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος στο ζήτημα των αξιωματικών εμφανίστηκε ειρωνικός ως προς τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης. «Είναι θέμα μεγάλης εξυπνάδας να μεταφέρουν το πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει γίνει συνήθεια να μεταφέρουν οποιοδήποτε θέμα με την Τουρκία στην ΕΕ και να ζητούν τη στήριξή της. Οι σχέσεις μας ούτε θα προχωρήσουν ούτε θα υποχωρήσουν με τέτοιες ενέργειες. (…)Η Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει».

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, δεν σεβάστηκε τον θεσμικό ρόλο του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και σχολίασε σε εριστικό ύφος την τοποθέτησή του, απομονώνοντας μάλιστα φράσεις. Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ κατά του κ. Παυλόπουλου αναφέρεται: «Ο ελληνικός Τύπος ανέφερε χθες ότι ο κ. Παυλόπουλος έκανε τα ακόλουθα σχόλια για την Τουρκία: Μπορεί να μην έχουμε την επικράτεια που θα έπρεπε να είχαμε ιστορικά (…) Αν η Ιστορία μας αναγκάσει, θα κάνουμε ό,τι έπραξαν οι πρόγονοί μας». «Καλούμε τον Πρόεδρο Παυλόπουλο να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα σύνορά μας και να αποφύγει από μία ρητορική που δεν συνάδει με τη θέση του και οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μη αναγκαία ένταση».

Αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο, η Τουρκία δέσμευσε με NAVTEX την περιοχή μεταξύ Σκύρου, Ψαρών και Ευβοίας για άσκηση με πραγματικά πυρά το διάστημα 7, 8, 25-27, 28, 29 Μαρτίου και 2, 3, 4, 5, 6-10, 24-26 και 30 Απριλίου.

Είναι η δεύτερη δέσμευση περιοχής μετά από αυτή στο Καστελόριζο για άσκηση έρευνας και διάσωσης.

Όπως αναφέρει το Hellas Journal, η Άγκυρα παραβιάζει με επιδεικτικό τρόπο το Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ για αποφυγή διεξαγωγής ασκήσεων στις εθνικές και θρησκευτικές εορτές. Εν προκειμένω η δέσμευση της περιοχής από την Τουρκία καλύπτει τόσο την 25η Μαρτίου όσο και το Πάσχα.

«Λεονταρισμοί» κατά των ΗΠΑ στην Κυπριακή ΑΟΖ

Η Άγκυρα, ωστόσο, δεν έμεινε στις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας. Κατά τη συνέντευξή του με τον πρωθυπουργό του ψευδοκράτους, ο Γιλντιρίμ στάθηκε και στις ενέργειες των ΗΠΑ στο τεμάχιο 10 της ΑΟΖ, όπου αναμένεται να… πιάσει δουλειά το γεωτρύπανο της αμερικανικής Exxon Mobil.

«Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να γίνουν μόνο όταν υπάρξει μια λύση μόνιμη, βιώσιμη με ένα σχήμα ενός κράτους δικοινοτικού. Η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων και τέτοιου είδους προκλητικές δραστηριότητες θα έχουν την απάντησή τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιλντιρίμ.

Από κοντά και ο, γνωστός πλέον για τις υπερφίαλες δηλώσεις του, σύμβουλος του Ερντογάν Γιγίτ Μπουλούτ, ο οποίος εμφανίστηκε περίπου βέβαιος πως ο… έκτος αμερικανικός στόλος δεν θα είναι πρόβλημα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας.

Πάντως, από την πλευρά της η Exxon διαβεβαιώνει πως η γεώτρηση θα προχωρήσει κανονικά, παρά τις τρεις παράνομες «Navtex» με τη μορφή «αντι-Navtex» που εξέδωσε η Άγκυρα.

Την Τρίτη άλλωστε, έφτασαν στο σημείο των ερευνών και πλοία του αμερικανικού ναυτικού και του σώματος πεζοναυτών. Ο στόχος είναι ένας: να εμποδίσουν οποιαδήποτε επέμβαση της Τουρκίας κατά τις έρευνες της Exxon Mobil.

Πηγή: newpost

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα