22.2 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι

Σε νέες ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου εξαπέλυσε το μεσημέρι της Κυριακής ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας έχει τη δύναμη να εξαφανίσει κάθε είδους “κίνδυνο” στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο υπό οποιαδήποτε συνθήκη και συγκυρία» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός μιλώντας στη διάρκεια των εγκανίων υποβρυχίου τρίτης γενιάς στον Μαρμαρά.

«Κανείς να μην κάνει λάθος υπολογισμούς» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός με τουρκικά μέσα ενημέρωσης να μιλούν για «τελική προειδοποίηση προς τους Έλληνες».

Λίγες ώρες νωρίτερα ο «υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας» του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί είχε κινηθεί σε παρόμοιο μήκος κύματος όταν σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος είπε ότι η Τουρκία είναι σε θέση να εμποδίσει με το πολεμικό ναυτικό της προγραμματισμένες γεωτρήσεις σε όλα τα τεμάχια της ΑΟΖ,

Η απειλή μάλιστα περιλαμβάνει ακόμα και το τεμάχιο 10, όπου αναμένεται να τρυπήσει η ExxonMobil σε μερικούς μήνες. Ο κ. Ναμί τονίζει πως η ένταση και η διαμάχη μπορούν να αποφευχθούν αν οι Ελληνοκύπριοι δεχθούν συνδιαχείριση του φυσικού αερίου ή προχωρήσουν σε πάγωμα του ενεργειακού σχεδιασμού μέχρι τη λύση του Κυπριακού.

Ο ίδιος θέτει στην ουσία τη συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων, καθώς και την αποδοχή συγκεκριμένου και σύντομου χρονοδιαγράμματος κατάληξης ως προϋποθέσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων λύσης. Υπογραμμίζει, πάντως, πως από το νέο του «αξίωμα» θα προωθήσει την οικονομική συνέργεια Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ως όχημα που θα μπορούσε να οδηγήσει στη λύση του πολιτικού προβλήματος.

Το πρωί της Κυριακής ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας είχε δηλώσει στο ΣΚΑΪ ότι η Ελλάδα είναι «πολύ ισχυρή στρατιωτικά και με αναβαθμισμένο τον διεθνή της ρόλο» τονίζοντας πως «οποιοσδήποτε κάνει τσαμπουκά στο Αιγαίο, πρέπει να το σκεφτεί δύο και τρεις φορές».

 

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα