22.2 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τελευταία απόπειρα για συμφωνία από Γιούνκερ – Απερρίφθη από τον Τσίπρα

Επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές ότι το Μέγαρο Μαξίμου έλαβε αργά το βράδυ της Δευτέρας νέα πρόταση από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την εξεύρεση λύσης, η οποία όμως, παρότι εξετάστηκε, απορρίφθηκε από τον πρωθυπουργό, ο οποίος επιμένει στη γραμμή του «ΟΧΙ» και την Κυριακή θα ψηφίσει ανάλογα.

Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το μήνυμα Γιούνκερ καλούσε την κυβέρνηση να αποδεχθεί την πρόταση των Θεσμών με μία αλλαγή στο κείμενό τους και ο Αλέξης Τσίπρας να ψηφίσει ΝΑΙ την Κυριακή. Παράλληλα η κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτο Eurogroup.

«Η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει προς την κάλπη, ακούει με ενδιαφέρον ό,τι λέγεται και γράφεται, εργάζεται για την λύση. Ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει ΟΧΙ» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γιούνκερ ζητούσε από τον κ. Τσίπρα να υιοθετήσει την τελευταία, βελτιωμένη ως προς τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, πρόταση των Θεσμών, με μία ακόμη μικρή βελτιωτική προσθήκη, που αφορά στο ΕΚΑΣ. Ο κ. Γιούνκερ πρότεινε να υπάρξει ρύθμιση για το χρέος, με την εξής πρόβλεψη: Στη νέα συμφωνία θα υπάρχει η δέσμευση ότι οι δανειστές θα υλοποιήσουν την απόφαση του Eurogroup του 2012, τον ερχόμενο Νοέμβριο – αυτή την τελευταία πληροφορία για το χρέος δεν την επιβεβαίωναν από το Μαξίμου.

Πρωτοβουλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής της Ευρωπαικής Επιτροπής έστειλε μήνυμα με τους εξής όρους:

1.να γίνει αποδεκτό το κείμενο των Θεσμών
2. Ο Τσίπρας να ζητήσει από τον κόσμο να ψηφίσει «Ναι» στο δημοψήφισμα
3. Οι Θεσμοί να αποδεχτούν μια αλλαγή στο κείμενό τους
4. Η κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτο Eurogroup

Το σχόλιο από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν:
Η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει προς την κάλπη, ακούει με ενδιαφέρονν ότι λέγεται και ότι γράφεται, εργάζεται για την λύση. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογραμμίζουν: Ο Αλέξης Τσίπρα την Κυριακή θα ψηφίσει «Όχι».

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα