18.2 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το Μοναστήρι του Καραϊσκάκη!

Στο ιστορικό μοναστήρι του Προυσού –αφιερωμένο στη Κοίμηση της Θεοτόκου- φυλάσσονται προσωπικά κειμήλια του Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Η δράση του Καραϊσκάκη το 1821 ήταν στη Ρούμελη. Μέρη της Αιτωλοακαρνανίας και κυρίως της Ευρυτανίας αποτελούσαν το πεδίο δράσης του.

Το ιστορικό μοναστήρι του Προυσού ήταν το καταφύγιο αλλά και το στρατηγείο του Καραϊσκάκη. Μετά την επίσκεψη και την παραμονή του στην Ιθάκη προκειμένου να συναντήσει έμπειρους γιατρούς για την αντιμετώπιση της φυματίωσης από την οποία έπασχε, νοσταλγώντας τη Ρούμελη και τα Άγραφα επέστρεψε και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο μοναστήρι έκανε ένα τάμα στην εικόνα της Παναγίας για να γιατρευτεί.

Σήμερα, η εικόνα επενδύεται εξωτερικά με αργυρόχρυση επένδυση, με τα τρία παράσημά του, -τα ασημένια αστέρια- προς ένδειξη ευγνωμοσύνης στην εκπλήρωση του τάματος του στρατηγού ο οποίος και γιατρεύτηκε από την ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε.

Χαρακτηριστικά, στην εικόνα αναγράφεται το εξής: « Ἡ Παντάνασσα. Δὶ ἐξόδων τοῦ γενναιοτάτου στρατηγοῦ Γεωργίου Καραϊσκάκη, χειρὶ Γεωργίου Καρανίκα, 1824 ».

Δεν είναι όμως το μοναδικό κειμήλιο – προσφορά από τον Στρατηγό που φιλοξενεί η Μονή.

Στο σκευοφυλάκιο της, ο ιστορικός θησαυρός περιλαμβάνει το σπαθί, το καριοφίλι, το φέσι και άλλα προσωπικά αντικείμενα του Καραϊσκάκη.

Η Ιστορική Μονή βρίσκεται νότια του νομού Ευρυτανίας, σε απόσταση 32 χιλιομέτρων από την πόλη του Καρπενησίου και 51 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Αγρινίου.

Πηγή: protothema

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα