15.9 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Χάος στη Χαλκιδική!

Ένας νεκρός στην Αμφιλοχία, ένας Ρουμάνος ορειβάτης που αγνοείται στον Όλυμπο, δεκάδες κατεστραμμένα αυτοκίνητα στη Σιθωνία, πλημμυρισμένες καλλιέργειες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της φονικής, όπως εξελίχθηκε, κακοκαιρίας, με το όνομα «Μέδουσα».

Στη διάρκεια της νύχτας η κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει Σποράδες, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησο, Χαλκιδική και βόρειο Αιγαίο και ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε άλλες καταστροφές. Οι περισσότεροι μετεωρολόγοι συγκλίνουν ότι από το απόγευμα της Τρίτης θα εξασθενήσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Και η νύχτα δύσκολη στη Σιθωνία – Ο Δήμος ζητά να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Τα μεγαλύτερα μέχρι στιγμής προβλήματα έχουν εντοπιστεί στην περιοχή της Σιθωνίας και, όπως φαίνεται, θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο διευθυντής του αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι θα είναι δύσκολη η νύχτα. Όπως είπε, εκτός από τις περιοχές προς τον Νέο Μαρμαρά και την Τορώνη, προβλήματα από την κακοκαιρία παρουσιάστηκαν και στην άλλη μεριά του «ποδιού», στη Σάρτη, τη Βουρβουρού και τη Συκιά.

Ρέματα υπερχείλισαν, δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ πλημμύρισαν σπίτια, καταστήματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Συνεργεία της Περιφέρειας επιχειρούν στο οδικό δίκτυο του δεύτερου «ποδιού» για να καθαρίσουν τους βράχους που έπεσαν και να το κρατήσουν ανοιχτό.

Ο διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Πουλτίδης δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 50 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε Τορώνη και Αρναία. Ακόμη, οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν 10 άτομα από τα αυτοκίνητα τους.

Επίσης, η θεομηνία οδήγησε στην εκκένωση κάμπινγκ που πλημμύρισε, στην ακτή Αζάπικο, κοντά στο Πόρτο Καρράς, από όπου αποχώρησαν περίπου 35 με 40 άτομα, ενώ εφτά άτομα χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν από την Πυροσβεστική. Ήταν τέτοια η ορμή των χειμάρρων που δεκάδες οχήματα παρασύρθηκαν, ενώ άλλα βούλιαξαν.

Σύμφωνα με το halkidikinews.gr, οι περιοχές του πρώην δήμου Τορώνης, από το Πόρτο Κουφό, την Τορώνη και τη Συκιά πλημμύρισαν και οι κάτοικοι μαζί με τους τουρίστες λαχτάρησαν. Προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε δημόσιες υποδομές, όπως σε δρόμους και δίκτυα, καθώς και σε πάρα πολλά αυτοκίνητα και καταστήματα.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Σιθωνίας με το υπ’αριθμ. 10878 έγγραφό του ζήτησε την κήρυξη του Δήμου Σιθωνίας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω της σημερινής θεομηνίας, από τον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής και το τμήμα Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με το Ράδιο Θεσσαλονίκη, την Χαλκιδική εγκαταλείπουν άρον άρον με τα αυτοκίνητά τους οι ξένοι επισκέπτες, κυρίως Σέρβοι, Βούλγαροι και άλλοι Βαλκάνιοι. Κατευθύνονται προς Θεσσαλονίκη, με αποτελέσμα να μπλοκαριστεί το ανατολικό κομμάτι της Θεσσαλονίκης.

Δύσκολο βράδυ για τη Λήμνο

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έφτασαν το απόγευμα της Δευτέρας στη Λήμνο, όπου και αναμένεται να συνεχιστούν όλο το βράδυ. Υπάρχουν πολλά πλημμυρισμένα σπίτια και η Πυροσβεστική έχει δεχθεί γύρω στις 80 κλήσεις για άντληση υδάτων. Επίσης, χρειάστηκε να απεγκλωβίσει περίπου 25 άτομα.

Σύμφωνα με το limnosreport.gr, η Μύρινα έμεινε για πολλή ώρα χωρίς ρεύμα, ενώ λόγω της βροχής -που κατά διαστήματα είναι έντονη- περιφερειακοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, καθιστώντας δύσκολη την κίνηση των αυτοκινήτων και των πεζών.

Το πρωί θα συνεχιστούν οι έρευνες για τον Ρουμάνο ορειβάτη στον Όλυμπο

Η χιονοθύελλα και οι καταιγίδες στον Όλυμπο έχουν δυσκολέψει τις προσπάθειες της ΕΜΑΚ για τον εντοπισμό του Ρουμάνου ορειβάτη, ο οποίος έχει χαθεί στο βουνό από το βράδυ του Σαββάτου, και όπως είπαν στο protothema.gr από την Πυροσβεστική, οι έρευνες θα συνεχιστούν αύριο με το πρώτο φως της ημέρας.

Ο ορειβάτης αρχικά είχε επικοινωνήσει με την ΕΜΑΚ, όμως από το απόγευμα της Κυριακής δεν έχει δώσει σημεία ζωής. Σήμερα, Δευτέρα, τα μέλη ΕΜΑΚ και η Πυροσβεστική Ελλασόνας τον αναζητούσαν εναγωνίως, αλλά μάταια. Ο Ρουμάνος ορειβάτης ήθελε να ανέβει στην κορυφή του Ολύμπου και εγκλωβίστηκε σε ορθοπλαγιά.

Εκτιμήσεις μετεωρολόγων στο protothema.gr

Ο Νίκος Μαζαράκης, Μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εξηγεί πως το φαινόμενο «Μέδουσα» βρίσκεται πλέον σε ύφεση και οι περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν από έντονες καταιγίδες είναι η Χαλκιδική, η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Εύβοια και η Ανατολική Πελοπόννησος από αργά το απόγευμα, μέχρι και τα ξημερώματα της Τρίτης. Υπογράμμισε δε, ότι τα φαινόμενα στη Δυτική Ελλάδα έχουν εξασθενήσει. «Το χαμηλό είναι σε ύφεση. Σταδιακά μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, το φαινόμενο θα αρχίσει να υποχωρεί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου, ενώ θα πνέουν ενισχυμένοι βοριάδες στο Αιγαίο στα 7 με 8 μποφόρ».

Ο Διευθυντής Προγνώσεων στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, Αντώνης Λάλος, μιλώντας στο protothema.gr, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την Αττική, προβλέποντας ότι μέσα στις επόμενες ώρες στην πρωτεύουσα αναμένονται μόνο βροχές. Επισήμανε, επίσης, από την πλευρά του ότι τα ισχυρά φαινόμενα στην Δυτική Ελλάδα έχουν εξασθενήσει. Στρέφοντας το βλέμμα σε Σποράδες, Εύβοια και Πελοπόννησο, περιοχές που η «Μέδουσα» θα πλήξει με έντονες καταιγίδες μέσα στη νύχτα, εκτίμησε ότι το ακραίο αυτό φαινόμενο που αναστάτωσε τον ελλαδικό χώρο βρίσκεται σε ύφεση και μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης ο καιρός θα βρίσκεται σε φυσιολογικές, για την εποχή, συνθήκες και θερμοκρασίες.

Καταστράφηκαν οι δρόμοι στο Δήμο Αγιάς Λάρισας

Σύμφωνα με το onlarissa.gr, τα μεγαλύτερα προβλήματα εστιάζονται στην παραλιακή του δήμου Αγιάς, όπου υπήρξαν κατολισθήσεις στο δρόμο, πλημμύρισαν ρέματα, αλλά και σχεδόν καταστράφηκε η αγροτική οδοποιία!

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας, «η αγροτική οδοποιία δυστυχώς πλέον δεν υφίσταται. Θέλουν όλα φτιάξιμο από την αρχή». Αυτό πρακτικά σημαίνει ζημιά άνω των 150.000 ευρώ. Την ίδια ώρα τα συνεργεία του δήμου καθαρίζουν τις ράμπες των ρεμάτων, αλλά και τμήματα της εσωτερικής οδοποιίας στα παράλια όπου και υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα