23.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έρχονται στα Βαλκάνια οι Τζιχαντιστές

Στα Βαλκάνια στρέφει το βλέμμα της η τρομοκρατική απειλή των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι επιδιώκουν τον προσηλυτισμό μαχητών στις χώρες της περιοχής.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, 250 άτομα από το Κοσσυφοπέδιο έχουν ήδη μεταβεί στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό του ISIS, ενώ βίντεο που κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό στο Ίντερνετ, με τίτλο «Μήνυμα προς τους ανθρώπους των Βαλκανίων» δείχνει έναν άνδρα- θεωρείται πως πρόκειται για Βόσνιο- ο οποίος προτρέπει σε βομβιστικές επιθέσεις, δηλητηριασμούς και γενικότερα τρομοκρατικές ενέργειες.

Σημειώνεται πως τον Απρίλιο άνδρας άνοιξε πυρ και τραυμάτισε θανάσιμα αστυνομικό στην πόλη Ζβόρνικ της Βοσνίας φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπάρ». Σύμφωνα με τις αρχές ο θύτης είχε στενές επαφές με άτομο που είχε επιστρέψει από τη Συρία.

Όπως επισημαίνει στην DW ο πολιτικός επιστήμονας Βέντραν Τζίχιτς, του πανεπιστημίου της Βιέννης, ο κίνδυνος εντοπίζεται περισσότερο σε συγκεκριμένες χώρες των Βαλκανίων, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, καθώς και μέρη της ΠΓΔΜ και της Σερβίας, όπως και το Σαντζάκ (Αλβανία), όπου παρουσιάζονται τάσεις ριζοσπαστικοποίησης- με κίνδυνο να επιδεινωθεί η κατάσταση.

Σημειώνεται πως, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Russia Today, το βίντεο που καλεί σε τζιχάντ στα Βαλκάνια εμφανίστηκε λίγο πριν την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Σαράγεβο, με συμμετέχοντες τζιχαντιστές που φέρονται να ήταν από την Αλβανία, τη Βοσνία και το Κόσοβο- ωστόσο δεν γινόταν άμεση αναφορά στην επίσκεψη. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το ABC News, το βίντεο υποδεικνύει ρεβιζιονιστικές τάσεις, δείχνοντας στρατεύματα των Ηνωμένων Εθνών και ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια του πολέμου στην περιοχή πριν περίπου δύο δεκαετίες, περίοδο κατά την οποία θεωρείται (από τους τζιχαντιστές) ότι η διεθνής κοινότητα απέτυχε να προστατέψει τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς που είχαν στοχοποιηθεί από το καθεστώς Μιλόσεβιτς.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα