13.6 C
Thessaloniki
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αυτά ήταν τα μεγαλύτερα deals του 2017

Μεγάλες εξαγορές πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2017 σε διαφόρους τομείς της ελληνικής οικονομίας αλλάζοντας τις ισορροπίες ετών στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας.
Τα οικονομικά προβλήματα, απόρροια της μείωσης της κατανάλωσης έφεραν στο χείλος της καταστροφής δεκάδες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, οι οποίες άλλαξαν χέρια με τά από τη μεσολάβηση των πιστωτριών τραπεζών.

Η μεγαλύτερη εξαγορά που πραγματοποιήθηκε το 2017 αλλά και τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας ήταν η εξαγορά του δικτύου της Μαρινόπουλος από το Σκλαβενίτη, όταν η πρώτη βρέθηκε ένα βήμα πριν το λουκέτο.

Το παρ’ ολίγον λουκέτο στη αλυσίδα σουπερμάρκετ Μαρινόπουλος θα είχε ολέθριες συνέπειες για την ελληνική οικονομία, καθώς δεκάδες επιχειρήσεις θα κατέβαζαν ρολά, ενώ και χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρίσκονταν στο δρόμο.

Η εξαγορά του Μαρινόπουλου από το Σκλαβενίτη έφερε σημαντικές ανακατατάξεις στον κλάδο του λιανεμπορίου, καθώς η δεύτερη βρέθηκε με ένα δίκτυο 560 καταστημάτων ανά την Ελλάδα και την Κύπρο .

Αναλογη ήταν και η περίπτωση της ιστορικής αλυσίδας πολυτελών υποδομημάτων Καλογήρου που λίγο έλειψε να κατεβάσει ρολά.

Κατόπιν επέμβασης των πιστωτριών τραπεζών τελικά βρέθηκε ο «λευκός ιππότης». Ήταν ο επιχειρηματίας Σάμι Φάις οποίος απέκτησε την Καλογήρου και διασφάλισε τόσο το μέλλον της επιχείρσης όσο και των 380 εργαζομένων της.

Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη διοίκηση της εταιρείας Λεμονή, στην οποία ανήκε η Καλογήρου, τα τελευταία χρόνια (απο το 2011 και μετά) έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να περικόψει τα λειτουργικά κόστη, ενώ έχει κλείσει καταστήματα που δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα.
Σημαντικές ανακατατάξεις προέκυψαν και στον κλάδο των φυτικών καλλυνικών με τις δύο leader του κλάδου, να έχουν περάσει στα χέρια ξένων.

Ο λόγος για την Κορρές, μία από τις πλέον αγαπημένες φίρμες για εκατομμύρια καταναλωτές ανά το κόσμο η οποία χτες ανακοινώθηκε ότι εξαγοράζεται από τη Morgan Stanley και τηn Profex, εταιρεία διανομής δερμοκαλλυντικών προϊόντων στην Κίνα

Ειχε προηγηθεί τον περασμένο Μάρτιο η εξαγορά του άλλου leader του κλάδου, της Apivita από την ισπανική εταιρεία Puig, έναντι 40 εκατ. ευρώ.

Η «άλωση» των ελληνικών εταιρειών φυτικών καλλυντικών, δείχνει, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, τις μεγάλες προοπτικές που έχουν και οι δύο εταιρείες οι οποίες έχουν παρουσία σε δεκάδες χώρες, από Αμερική, Βραζιλία μέχρι Ιαπωνία.

Για την Κορρές η εξαγορά της ανοίγει περαιτέρω τον δρόμο για εξάπλωση στις χώρες του εξωτερικού, ενώ μαζί με την Profex θα συνάψουν μία σύμβαση αποκλειστικής διανομής και χρήσης σημάτων σύμφωνα με την οποία η τελευταία θα αναλάβει την διανομή των προϊόντων της ΚΟΡΡΕΣ στην Κίνα, στο Χονγκ Κονγκ και στο Μακάου.

Σημαντικές κινήσεις έγιναν και στον εξαγωγικό κλάδο των μαρμάρων. Ο Παυλίδης εξαγόρασε την πλειοψηφία των μετοχών της εισηγμένης Mermeren Kombinat, ενώ η Ικτίνος Μάρμαρα απέκτησε τη μονάδα του Λαζαρίδη, σχεδιάζοντας επενδυτικό πρόγραμμα ύψους δέκα εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία.

Σημαντική ήταν και η συμφωνία που πραγματοποιήθηκε στον κλάδο της ναυτιλίας, όπου στο επίκεντρο βρέθηκε η Hellenic Seaways.

Mετά από αλλεπάληλες κόντρες μεταξύ της Attica Group και του Ομίλου Γκριμάλντι για την απόκτηση της, ήρθε η συμφωνία – πλαίσιο που μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα για τον εξορθολογισμό της αγοράς.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Attica Grοup θα εξαγοράσει το 48,53% του μετοχικού κεφαλαίου της HSW από τις Μινωικές Γραμμές, έναντι τιμήματος 78,5 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, ο όμιλος Γκριμάλντι θα αγοράσει από την Attica και την HSW δύο πλοία. Το Superfast XII θα μεταβιβασθεί από την Attica σε εταιρεία του ομίλου Γκριμάλντι, έναντι συνολικού τιμήματος 74,5 εκατ. ευρώ και το Highspeed 7 από την HSW στις Μινωικές έναντι τιμήματος 25 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισµού και τη λήψη των αναγκαίων εταιρικών και άλλων εγκρίσεων.

Στόχος να κατακτήσει ξανά την πρώτη θέση στον κλάδο των αλλαντικών βάζει η αλλαντοβιομηχανία Νίκας η οποία χτες πέρασε την περασμένη Ανοιξη στα χέρια του Σπύρου Θεοδωρόπουλου της Chipita.

Η Νίκας μετά από πολύμηνες διπραγματεύσεις και σωρεία οικονομικών προβλημάτων, έχει αρχίζει να ατενίζει ξανά το μέλλον με αισιοδοξία.
Μία από τις κορυφαίες εξαγορές της χρονιάς είναι η μεταίβαση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα στην EXIN Financial Services Holding B.V. έναντι τιμήματος 718,3 εκατ.

Σημαντική επίσης, στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων ήταν και η μεταβίβαση του 67% των μετοχών της ΟΛΘ έναντι 231,926 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία της Deutsche Invest Equity PartnersGmbH, με τη θυγατρική της CMA CGM, Terminal Link SAS, και την Belterra Investments LTD, που έχουν δεσμευθεί για επενδύσεις των 180 εκατ. ευρώ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Στα χέρια του πορτογαλικού Ομίλου BA Vidro, πέρασε στις αρχές της χρονιά η βιομηχανία Γιούλα, συμφερόντων της οικογένειας Βουλγαράκη, οι δραστηριότητες της οποίας εκτείνονται σήμερα σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουκρανία.

Έρχονται σημαντικά deals

Οι βάσεις για την πραγματοποίηση νέων επιχιερηματικών συμωνιών έχουν τεθεί μέσα στο 2017 και αναμένεται να πάρουν σάρκα και οστά μέσα στους πρώτους μήνες του 2018.
Πέρα από τον χώρο της υγείας – ήδη το Ιατρικό Αθηνών δηλώνει έτοιμο να κινηθεί επιθετικά για την εξαγορά του νοσοκομείου Υγεία.

Στο κάδρο μπαίνει η πώληση τόσο της Euromedica όσο και του Ερρίκος Ντυνάν που αν και έφτασε στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, κατάφερε όχι μόνο να ορθοποδήσει αλλά να είναι το επόμενο μεγάλο deal, στο χώρο της Υγείας.

Ενδιαφέρον για την απόκτηση του Ντυνάν ακούγεται πως έχει εκφράσει η CVC που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οργανισμούς ιδιωτικών κεφαλαίων παγκοσμίως, με σημαντικές επενδύσεις στον χώρο της Υγείας και ειδικότερα στον τομέα των ιδιωτικών κλινικών στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια (μεταξύ άλλων στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία), ενώ τα υπό διαχείριση κεφάλαια ανέρχονται σήμερα σε 88 δισ. δολάρια, παγκοσμίως.

Τέλος από τα 80 έως τα 120 εκατ. ευρώ, κινείται το εύρος των πρώτων εκτιμήσεων που έχουν γίνει από funds, για την αξία των ακινήτων της Euromedica, η οποία αναμένεται να βγει στο σφυρί μέσα στους πρώτους μήνες του 2018.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την πώληση του Νηρέα και της Σελόντα , με μεγάλα εταιρείες και fund να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση τους.

Τέλος σε φάση ανακατατάξεων έχει εισέλθει και ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών στην χώρα μας, καθώς μέσα στους πρώτους μήνες του νέου έτους αναμένεται να κλείσει τόσο η πώληση της Cyta όσο και της Forthnet.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα