14.2 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Γκάφα ολκής από το ΝΑΤΟ

Λάθη γίνονται, μόνο που κάποια είναι πολύ πιο σοβαρά από άλλα. Και ναι μεν το ΝΑΤΟ δεν κάνει πρώτη φορά λάθος στην αποστολή «υλικού» αλλά το συγκεκριμένο περιστατικό φαίνεται πως αποτελεί μια γκάφα ολκής καθώς αμερικανικός πύραυλος  Hellfire εξελιγμένης τεχνολογίας που προοριζόταν για ΝΑΤΟϊκά γυμνάσια στην Ευρώπη στάλθηκε το 2014- φυσικά από λάθος- στην  Κούβα. Το δε λάθος αναγκάστηκε να το παραδεχθεί ο ίδιος ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ο πύραυλος, συσκευασμένος με όλες τις προβλεπόμενες «σημάνσεις» που παραπέμπουν σε στρατιωτικό υλικό, φαίνεται πως στάλθηκε από εργοστάσιο της Καλιφόρνιας στη Μαδρίτη αλλά από λάθος στην διεκπεραίωση του από εκεί προωθήθηκε στη Φρανκφούρτη. Σε συνεννόηση με στρατιωτικές υπηρεσίες αποφασίσθηκε να αποσταλεί τελικά πίσω στις ΗΠΑ και συγκεκριμέναστη Φλόριδα. Έγινε όμως και πάλι λάθος: φορτώθηκε σε αεροπλάνο της Air France με προορισμό την Αβανα.

Η υπηρεσία του ΝΑΤΟ στη Γερμανία προσπάθησε να φέρει το…δέμα πίσω στην Ευρώπη αλλά το αεροσκάφος ήδη απογειωνόταν για Κούβα όπου η αρμόδια υπηρεσία ασφαλείας του αεροδρομίου αναγνώρισε και παρέλαβε το κιβώτιο…Μέχρι σήμερα δεν έχει επιστραφεί.

Το δε Πεντάγωνο εκτιμά ότι ο πύραυλος θα έχει αποτελέσει μέχρι σήμερα αντικείμενου εξονυχιστικού ελέγχου από Κουβανούς, Κινέζους, Ρώσους και Βορειοκορεάτες ενώ ακόμη δεν έχει αποφανθεί εάν πρόκειται για ειλικρινές λάθος αφού «Με κάποιο χρηματικό ποσό στην Αμερική και στην Ευρώπη δεν είναι δύσκολο να σου κάνουν τέτοιες αθώες διευκολύνσεις», σύμφωνα με δήλωση που έκανε πηγή του Πενταγώνου στην “Wall Street Journal” η οποία έφερε στη δημοσιότητα το θέμα.

Οι πύραυλοι Hellifire αέρος-ξηράς προορίζονταν αρχικά για εξοπλισμό βαρέων τανκς αλλά το 2014 και ύστερα από αντικατάσταση του βαλιστικού δυναμικού τους με τελευταίας τεχνολογίας σύστημα δορυφορικής καθοδήγησης χρησιμοποιούνται ως βασικό οπλισμένο εξάρτημα των drones.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα