23 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γλιτώνουν τους ελέγχους παλαιοί μεγαλοκαταθέτες

Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στέλνει οριστικά στο αρχείο χιλιάδες υποθέσεις που είχαν στα χέρια τους οι ελεγκτικές Αρχές και δεν πρόλαβαν να τις ελέγξουν.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι τα στοιχεία των τραπεζικών καταθέσεων των φορολογουμένων στις ημεδαπές τράπεζες δεν αποτελούν νέο πληροφοριακό στοιχείο, με αποτέλεσμα και για αυτές τις υποθέσεις να ισχύει η πενταετής παραγραφή και όχι η δεκαετής. Έτσι, ανέλεγκτες υποθέσεις μέχρι και τη χρήση του 2010 παραγράφονται.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η φορολογική διοίκηση δεν έχει δικαίωμα να κοινοποιήσει φύλλο ελέγχου μετά την πενταετία από την τέλεση του αδικήματος εκτός εάν έρθουν σε γνώση των ελεγκτών νέα πληροφοριακά στοιχεία. Στην περίπτωση αυτή ο χρόνος παραγραφής παρατείνεται στα δέκα χρόνια.

Η απόφαση του ΣτΕ οδηγεί σε παραγραφή το μεγαλύτερο τμήμα των 65 CD που περιλαμβάνουν 1,3 εκατομμύρια ΑΦΜ μεγαλοκαταθετών και της λίστας με τα στοιχεία 25.000 Ελλήνων φορολογουμένων που έστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ την περίοδο 2009–2011.

Πηγή: insider.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα