21.9 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εβαζε βόμβες για να περνά η ώρα

«Τι θα κάνω εδώ μέσα όλη μέρα πως θα περάσει η ώρα μου;» είχε πει ο Βλαστός στη δικηγόρο του όταν του ζήτησε να… ησυχάσει – Σμπώκος: «Δεν είχα ράβδους χρυσού, αν είχα θα τους έδινα για να γλιτώσω»

«Ρε Αδαμαντία τι θα κάνω όλη μέρα εδώ μέσα, πώς θα περάσει η ώρα μου;» Με αυτό το… ρητορικό ερώτημα είχε απαντήσει ο Παναγιώτης Βλαστός στην ερωτική σύντροφο και δικηγόρο του Αδαμαντία Αγγελέτου, όταν εκείνη του ζήτησε να σταματήσει να ασχολείται με την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε συγγενείς του Γιάννη Σμπώκου.

Σύμφωνα με μια από τις καταθέσεις που έδωσε στην Αστυνομία η περιβόητη Λίτσα, η εξαδέλφη του Παναγιώτη Βλαστού, ο απίστευτος αυτός διάλογος μεταξύ των δυο συγκρατουμένων πλέον, έγινε όταν για πρώτη φορά δημοσιεύθηκαν στις εφημερίδες πληροφορίες που ήθελαν τον Παναγιώτη Βλαστό να βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις που είχαν σημειωθεί σε ακίνητα συγγενών του Γιάννη Σμπώκου. Πρόκειται για τον πρώην στενό συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου, κρατούμενο στην ΣΤ΄ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού και καταδικασμένου σε πολυετή κάθειρξη για τις «χρυσές μίζες» από τα εξοπλιστικά!

Καταθέτει χαρακτηριστικά στις αρχές η «Λίτσα»: «Μετά την έκρηξη στο σπίτι της αδελφής του Γιάννη Σμπώκου, οπότε και μπλέχτηκε στις εφημερίδες το όνομα του Παναγιώτη Βλαστού για πρώτη φορά και είπαν ανοιχτά ότι αυτός έβαλε τη βόμβα, επί λέξη (.σ.σ η δικηγόρος) μου είπε τα εξής…Αυτός ο Παναγιώτης δεν έχει καθόλου μυαλό, τώρα που έχουμε τόσο προβλήματα γύρω μας κάθεται και ασχολείται και βάζει βόμβες στο Σμπώκο για να οικονομήσει ο Γιάννης , λες και θα βάλει τίποτα στη τσέπη του, δεν ησυχάζει και λίγο…. ». Τα ίδια μου είπε (σ.σ η δικηγόρος) ότι τα είπε και στον Παναγιώτη τότε και αυτός της απάντησε: «…Ρε Αδαμαντία τι θα κάνω όλη μέρα εδώ μέσα πως θα περάσει η ώρα μου;

VLASTOS1

Ο Γ. Σμπώκος, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας – σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας – «κάθε φορά που αντιμετώπιζε κάποιο σημαντικό γεγονός ή απολογία σε ανακριτή ή σε δικαστήριο για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου του συνέβαινε και ένα γεγονός».

Όπως προκύπτει από τη δικογραφία όλα ξεκίνησαν, πριν από περίπου ένα χρόνο και συγκεκριμένα, στις 20.1.2013, όταν ο Γ. Σκαφτούρος, πλησίασε τον Γ. Σμπώκο και με επιθετικό και απειλητικό ύφος τον ρώτησε: «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ; Κοίταξε να μάθεις ποιος είμαι και επειδή ξέρω ότι έχεις πολλά λεφτά θα μου δώσεις 10 εκατ. ευρώ αλλιώς θα σου διαλύσω το σπίτι, τα πάντα και μετά θα με παρακαλάς για να μου τα δώσεις».

Όταν ο Γ. Σμπώκος του απάντησε ότι δεν ήξερε ποιος είναι είναι και δεν καταλάβαινε για ποιο λόγο έπρεπε να του δώσει αυτά τα χρήματα του απάντησε: «Μη κάνεις σε μένα το μάγκα μάθε ποιος είμαι και θα τα ξαναπούμε αύριο». Μάλιστα, εκείνη την περίοδο ο Γ. Σκαφτούρος κρατούνταν στη ΄Α πτέρυγα των φυλακών αλλά παρ όλα αυτά κατάφερνε να βρίσκεται στην ΣΤ΄ πτέρυγα όπου κρατούνταν ο Γ. Σμπώκος, ο οποίος είδε να τοποθετούνται εκρηκτικοί μηχανισμοί σε ακίνητα συγγενικών του προσώπων τρεις φορές.

Η συνάντηση με Βλαστό

Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 13.4.2014 ο Γ. Σμπώκος έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τον Παν. Βλαστό, ο οποίος τον ρώτησε τι θα κάνει «με το θέμα του Σκαφτούρου» . Ο Γ. Σμπώκος αρνείται να του μιλήσει και τότε ο βαρυποινίτης τον προειδοποιεί: «Αν δεν ανταποκριθείς ο Σκαφτούρος την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει. Γνωρίζουν τα πάντα αδελφέ, σπίτια κ.λπ. Έχουν κάνει μεγάλη έρευνα και θα πάθεις μεγάλη ζημιά».

Στην αρχή ο Γ. Σμπώκος φαίνεται πως διστάζει να μιλήσει στις αρχές για τα όσα υφίσταται μέσα στη φυλακή. Όταν όμως πληροφορείται από τους αστυνομικούς ότι στη δικογραφία υπάρχει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα κατάθεση, αποφασίζει να αλλάξει τακτική . Στην κατάθεση αυτή αναφέρεται ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος έχει δώσει πληροφορίες στο Γ. Σκαφτούρο για χρήματα που έχει ο ίδιος και ενδεχομένως να έχει ζητήσει και μερίδιο από τον εκβιασμό «γιατί ο Σμπώκος τον δάγκωσε»…

Όταν ο Γ. Σμπώκος ακούει όλα αυτά αποφασίζει να μιλήσει και καταθέτει χαρακτηριστικά: «Στο σημείο αυτό θέλω να σας πω ότι η υπόθεση αυτή έχει καταστρέψει την οικογένεια μου, μας έχει οδηγήσει σε απόγνωση και μεγάλη ανασφάλεια για τη ζωή μας και τα σπίτια μας..Αυτοί που έκαναν τις ενέργειες αυτές (σ.σ. τις βομβιστικές επιθέσεις σε σπίτια οικείων του) είναι ισχυρότεροι από αυτούς που ασχολούνται με την πρόληψη και την καταστολή των ενεργειών τους. Επομένως είναι σε θέση να τις κλιμακώσουν και να δημιουργήσουν μέχρι και απώλειες ζώων, που επαναλαμβάνω ότι είμαι πεπεισμένος ότι από τύχη δεν σκοτώθηκαν άνθρωποι. Όλα αυτά τα σοβαρά μου συνέβησαν στο χρονικό διάστημα που είμαι στη φυλακή, χώρο στον οποίο είσαι εκτεθειμένος και τολμώ να πω απροστάτευτος απέναντι σε αδίστακτους κακοποιούς.»

Στην κατάθεσή του ο Γ. Σμπώκος, αρνείται ότι διαθέτει «500 με 700 εκατ. ευρώ σε ράβδους χρυσού στην Ελβετία» λέγοντας: «Αν διέθετα τέτοια ποσά ή και πολύ λιγότερα, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει, είναι προφανές ότι θα έδινε ένα πολύ μικρό μέρος για να αντιμετωπίσω πιθανά προβλήματα εκβιασμών μέσα στη φυλακή… Αν ένας διαθέτει 700 εκατ. ευρώ προφανώς και θα διέθετε 2 με 3 εκατ. ευρώ για να αποφύγει το θανάσιμο εναγκαλισμό και εκβιασμό ποινικών κακοποιών και παρανόμων… Έχετε εμβαθύνει στην εξιχνίαση αυτής της υπόθεσης και αυτό μου δημιουργεί το καθήκον και την υποχρέωση να υπερβώ τους δισταγμούς μου και να βοηθήσω την προσπάθεια σας.»

Στη συνέχεια ο Γ. Σμπώκος εξιστορεί τον εκβιασμό σε βάρος του που ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου του 2013 όταν τον πλησίασε για πρώτη φορά ο Γ. Σκαφτούρος.

VLASTOS

Σκαφτούρος: Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;

Σμπώκος: Όχι

Σκαφτούρος:Κοίταξε να μάθεις ποιος είμαι και επειδή ξέρω ότι έχεις πολλά λεφτά θα μου δώσεις 10 εκατ. ευρώ αλλιώς θα σου διαλύσω το σπίτι, τα πάντα και μετά θα με παρακαλάς να μου τα δώσεις

Σμπώκος: Δεν ξέρω ποιος είσαι, δεν ξέρω ποιος σε πληροφόρησε λάθος αλλά ούτε έχω χρήματα και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να σου δώσω οτιδήποτε και για ποιο λόγο

Σκαφτούρος: Μην κανείς σε εμένα το μάγκα, μάθε ποιος είμαι και θα τα ξαναπούμε

Στη συνέχεια ο Γιάννης Σκαφτούρος μεταφέρθηκε σε άλλη φυλακή και ο Παναγιώτης Βλαστός, όπως καταθέτει ο Γ. Σμπώκος ανέλαβε να συνεχίσει τον εκβιασμό.

Βλαστός: Ξέρεις ποιος είμαι;

Σμπώκος: Όχι

Βλαστός: Είμαι σε ένα δικαστήριο με το Γιάννη Σκαφτούρο ο οποίος μου ζήτησε να σου μεταφέρω ένα μήνυμα και πρέπει να ανταποκριθείς σε κάτι που σου έχει ζητήσει

Σμπώκος: Δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτό

Βλαστός: Δεν είναι δικό μου θέμα. Εξυπηρέτηση κάνω. Θα μεταφέρω ότι μου είπες.

Μετά από λίγες μέρες ακολούθησε και δεύτερη συνάντηση στην οποία ο Π. Βλαστός έγινε πιο συγκεκριμένος:

Βλαστός: Ο Γιάννης Σκαφτούρος επιμένει και πρέπει να του δώσεις 2.700.000 ευρώ

Σμπώκος: Δεν καταλαβαίνω όλη αυτή την ιστορία, λέω και σε εσένα ότι δεν ξέρω ποιος δίνει αυτή τη λάθος πληροφόρηση και γιατί στοχοποιούμαι και εκβιάζομαι. Έχετε κάνει λάθος στο άτομο και είναι άδικο αυτό που κάνετε.

Βλαστός: Δεν είναι δίκη μου υπόθεση. Εξυπηρέτηση κάνω. Γνώμη μου είναι να δώσεις ένα χαρτζιλίκι στο Σκαφτούρο για να ξεμπερδεύεις, αλλιώς θα γίνει «ατύχημα». Έχεις αδελφές.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γ. Σμπώκος ενημερώθηκε για τις τηλεφωνικές απειλές που δέχτηκαν οι αδελφές του την ημέρα που ήταν προγραμματισμένη η απολογία του στη δίκη για τις «χρυσές μίζες» των εξοπλιστικών προγραμμάτων με πρωταγωνιστή τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Την επόμενη μέρα έγινε η πρώτη έκρηξη. Ακολούθησαν άλλες δυο εκρήξεις και μια αποτυχημένη απόπειρα.

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία ο Γ. Σμπώκος μετά την πρώτη έκρηξη «περιήλθε σε κατάσταση απόγνωσης και τρομοκρατίας για τη ζωή του και τη ζωή των μελών της οικογένειας του και των συγγενών του, νιώθοντας εντελώς απροστάτευτος από την πολιτεία». Για το λόγο αυτό ζήτησε την προστασία των μελών της οικογένειάς του από την ΕΛ.ΑΣ.

πηγή: protothema.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα