24.2 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Εγκαταλείψαμε την Ελλάδα”

«Απαρνηθήκαμε τις ευθύνες μας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης, ελπίζω να μιλήσουμε και για το χρέος, ώστε να βρούμε μια ολοκληρωτική λύση» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος στην κοινή του ομιλία με την Μέρκελ

Εξαιρετικής συμβολικής και πολιτικής σημασίας ήταν η ιστορική κοινή ομιλία της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η πρώτη κοινή ομιλία του γαλλο-γερμανικού «ζεύγους» μετά το 1989.

Στα πρώτα του λόγια και αναφερόμενος στην Ελλάδα και την οικονομική κρίση, ο πρόεδρος της Γαλλίας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, με έντονα απολογητική διάθεση: «Η Άνγκελα Μέρκελ και εγώ, μαζί με την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη, προωθήσαμε συζητήσεις που δυστυχώς απέτυχαν. Και τώρα βλέπουμε εικόνες εγκατάλειψης. Εγκαταλείψαμε μια χώρα που ο πολιτισμός της ακόμα μας φωτίζει. Απαρνηθήκαμε τις ευθύνες μας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Ελπίζω τώρα να μιλήσουμε και για το χρέος, ώστε να βρούμε μια ολοκληρωτική λύση».

«Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πολύ θαρραλέος και θέλησε να να διαβουλευτεί το λαό του, πριν συμφωνήσει» σημείωσε ακόμη ο κ. Ολάντ, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα.

Κατά την ομιλία του, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε μια οριστική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, τόνισε πως, μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ και την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη, προώθησαν συζητήσεις με την Ελλάδα, που δυστυχώς απέτυχαν, τονίζοντας πως πρέπει τώρα και η Ελλάδα να σεβαστεί τους κανόνες.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ απέφυγε να αναφερθεί ευθέως στην Ελλάδα, τονίζοντας πως η Γερμανία συνεργάστηκε με τη Γαλλία, για να διατηρηθεί ενωμένη η ευρωζώνη.

«Η Ευρώπη θα αλλάξει πολύ σύνομα και πολύ σημαντικά, όπως άλλαξε τα τελευταία 25 χρόνια. Πρέπει να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας. Μια οικονομικά και πολιτικά ισχυρή ΕΕ μπορεί να δώσει τις λύσεις και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να διορθωθούν τα βασικά λάθη που έγιναν στην ευρωζώνη» δήλωσε χαρακτηριστικά η καγκελάριος Μέρκελ.

Η προσφυγική κρίση

Το ζήτημα που απασχόλησε περισσότερο τους δύο ηγέτες στην ιστορική ομιλία τους στην Ολομέλεια του Σώματος ήταν το προσφυγικό και οι μεσοπρόθεσμες και βραχυπρόσθεσμες επιπτώσεις στην ΕΕ.

Τόσο ο πρόεδρος Ολάντ όσο και η καγκελάριος Μέρκελ υποστήριξαν την ανάγκη εξέυρεσης πολτικής λύσης στη Συρία και τις χώρες της Αφρικής, απ’ που προέρχονται οι περισσότεροι πρόσφυγες, και στην υποστήριξη των ευρωπαϊκών κρατών που δέχονται τα περισσότερα ρεύματα, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

«Υπάρχει η τάση εθνικής απομόνωσης όταν αντιμετωπίζουμε μια κρίση, αλλά δεν μπορύμε να βρούμε τις λύσεις μόνοι μας. Χρειαζόμαστε την ΕΕ» τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ, ζητώντας περισσότερη συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και τις γειτονικές χώρες, όπως την Τουρκία.

«Πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη απέναντι στους πρόσφυγες από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, αλληλεγγύη στις χώρες της Αφρικής και αλληλεγγύη στις χώρες που δέχονται τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα. Χαιρετίζω την απόφαση του προέδρου Γιούνκερ να βοηθήσουμε την Ελλάδα και την Ιταλία, πρέπει όμως να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Τουρκία. Πρέπει να βοηθήσουμε την Τουρκία, αν θέλουμε να μας βοηθήσει και η Τουρκία» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Το πραγματικό ερώτημα, σύμφωνα με τον Φρανσουά Ολάντ, είναι η επιβίωση της ΕΕ ή διάλυσή της και η επιστροφή σε εθνικά χαρακώματα, θυμίζοντας μια ρήση του Φρανσουά Μιτεράν πως «ο εθνικισμός είναι συνώνυμο του πολέμου», κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, ισχύει ακόμα και σήμερα.

«Πρέπει να ενισχύσουμε τη Συνθήκη Σένγκεν. Η επιστροφή σε εθνικά σύνορα θα ήταν καταστροφή. Χρειαζόμαστε ένα κοινό καθεστώς ασύλου, κοινή ευρωπαϊκή δύναμη για τη φύλαξη των συνόρων. Πρόκειται για μια θαρραλέα επιλογή, που πρέπει να ληφθεί» υπογράμμισε ο πρόεδρος Ολάντ.

Η καγκελάριος Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της πρώτης της παρέμβασης, υπενθύμισε πως η ενωμένη Ευρώπη φαίνεται κάτι αυτονόητο, αλλά χρειάστηκε πολλή δύναμη και πολύς κόπος για να συμβεί κάτι τέτοιο.

«Η ενωμένη Ευρώπη μας οδήγησε σε περισσότερη δημοκρατία και όχι σε λιγότερη. Σε περισσότερη ευημερία και όχι σε λιγότερη. Σε περισσότερη ελευθερία και ασφάλεια. Η ανάπτυξη της Γερμανίας συνδέεται με την ανάπτηξη της Ευρώπης. Εμείς οι Ευρωπαίοι, όταν δείξουμε θάρρος και τόλμη, μπορούμε να κάνουμε πολλά» υπογράμμισε η Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με την καγκελάριο, η Ευρώπη θα αλλάξει πολύ σύντομα και πολύ σημαντικά και σκοπός είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και μια ισχυρή οικονομικά και πολιτικά Ευρώπη.

«Πρέπει να βρούμε πολιτικές λύσεις για τη Συρία. Η Τουρκία είναι γειτονική μας χώρα και χρειάζεται διάλογος και βοήθεια. Ο διάλογος άρχισε ανάμεσα σε Κομισιόν και Τουρκία και εμείς θα τον στηρίξουμε» δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας πως η Συμφωνία του Δουβλίνου δεν λειτουργεί στην πράξη.

Δριμεία κριτική από τις «ευρωφοβικές» πολιτικές ομάδες

Στη δριμεία κριτική που δέχθηκαν από τις ευρωφοβικές πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου, καθώς και για την καθυστέρηση στην εμβάθυνση της ΕΕ, από άλλους επικεφαλής, η καγκελάριος Μέρκελ υπογράμμισε πως «είμαστε 28 χώρες. Δεν είναι πάντα εύκολες οι συμφωνίες. Εσείς ως ευρωβουλέυτες μας δίνετε τις κατευθύνσεις, αλλά εμείες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Συμβούλιο της ΕΕ πρέπει να δίνουμε λόγο και στα εθνικά μας κοινοβούλια. Δεν πρέπει να το ξεχνάτε αυτό».

Απαντώντας στις ερωτήσεις ορισμένων αρχηγών πολιτκών ομάδων, που χαρακτήρισαν ηγεμονική την παρουσία των ηγετών των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης στην Ολομέλεια, ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε πως «περάσαμε δύο πολέμους τον προηγούμενο αιώνα. Και οι δύο χώρες αποφασίσαμε να βρεθούμε μαζί στην Ευρωπαική Ένωση. Είμαστε εδώ σήμερα, δείχνοντας πίστη στην ιστορία. Το μέλλον της Ευρώπης είναι η ενίσχυση της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε μια κοινή εξωτερική πολιτική και κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας».

Ο πρόεδρος Ολάντ, απαντώντας στον Νάιτζελ Φάρατζ, υπογράμμισε ότι, όποιος δεν επιθυμεί να παραμείνει στην ΕΕ, θα πρέπει να αποχωρήσει: «Δεν μιλάω για εθνική κυριαρχία, διότι εθνική κυριαρχία είναι η ευρωπαϊκή κυριαρχία. Η δυνατότητα να λαμβάνει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως σύνολο, τις αποφάσεις».

Μιλώντας νωρίτερα στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η Καγκελάριος Μέρκελ υπογράμμισε πως η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί με τις γειτονικές της χώρες για την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων και τόνισε πως οι φράχτες δεν αποτελούν λύση.

Η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Ολάντ θα συναντηθούν με τον Βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππο, ο οποίος απηύθυνε νωρίτερα σήμερα ομιλία στην Ολομέλεια του Σώματος.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα