13.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ελπίζουν στο DNA οι συγγενείς

Με τη μέθοδο του DNA θα ταυτοποιηθούν οι σοροί των αγνοουμένων που πιθανόν να εντοπιστούν κατά τη διάρκεια των ερευνών που διεξάγουν οι ιταλικές αρχές. Οι Έλληνες συγγενείς τους εγκατέλειψαν την Ιταλία αφού πρώτα επισκέφτηκαν συνοδεία εισαγγελέα όλα τα νοσοκομεία των γύρω περιοχών ευελπιστώντας να αναγνωρίσουν τους ανθρώπους τους ανάμεσα σε δεκάδες νοσηλευόμενους επιβάτες του πλοίου.

Ο Ανδρέας Δούλης, γιος του αγνοούμενου επιβάτη του «Norman Atlantic», Γιώργου Δούλη, τσεκάρει για τελευταία φορά το εισιτήριό του. Επιστρέφει άπραγος στη Ζυρίχη έπειτα από πολυήμερη παραμονή του στην Αθήνα προκειμένου να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Ο αδελφός του, Δημήτρης Δούλης, εγκαταλείπει και αυτός με τη σειρά του το λιμάνι του Μπρίντιζι  και αφού πρώτα επισκέφτηκε ένα προς ένα όλα τα νοσοκομεία της περιοχής μαζί με άλλους συγγενείς αγνοουμένων που ταξίδεψαν στην Ιταλία από την Ελλάδα με την ελπίδα ότι μπορεί να εντοπίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα ανάμεσα σε δεκάδες τραυματίες.

Φανταστείτε μια ομάδα ανθρώπων να περιφέρεται  από το ένα νοσοκομείο στο άλλο καλύπτοντας μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις και επί τρεις συνεχείς ημέρες μαζί με εισαγγελείς, γιατρούς και αστυνομικούς μήπως και η μοίρα τους οδηγήσει σε κάποιο ευχάριστο μαντάτο. «Ήταν λάθος που τους έστειλαν εδώ. Θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι στα ιταλικά νοσοκομεία δεν εισέρχεται κανένας τραυματίας από το ναυάγιο αν πρώτα δεν έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία του», λέει στο «ΘΕΜΑ» άνθρωπος της ελληνικής πρεσβείας, αφήνοντας αιχμές κατά της πρωτοβουλίας του υπουργείου Ναυτιλίας να παροτρύνει τους συγγενείς των αγνοουμένων να ταξιδέψουν στην Ιταλία.

Είναι αλήθεια, όπως διαπιστώθηκε και από τον απεσταλμένο της εφημερίδας στη γείτονα χώρα, ότι και το τελευταίο νοσοκομείο λειτουργεί βάσει κάποιων συγκεκριμένων κανόνων. Όποιος έχει βρεθεί σε κάποιο από αυτά θα έχει διαπιστώσει ότι μέχρι και η εξωτερική πόρτα κάθε ορόφου ανοίγει με κωδικό που γνωρίζουν μόνο οι γιατροί και οι νοσηλευτές.

Στην προκειμένη περίπτωση οι οδηγίες της ιταλικής εισαγγελίας προς τους διοικητές των νοσοκομείων ήταν σαφείς: Κανένας από τους τραυματίες του «Norman Atlantic» δεν θα νοσηλεύεται αν πρώτα δεν επιβεβαιώνονται τα στοιχεία του. Παρ’ όλα αυτά οι συμπατριώτες μας που αναζητούν κάποιο σημάδι ζωής από τα αγαπημένα τους πρόσωπα πήραν την απόφαση να ταξιδέψουν  στην Ιταλία την περασμένη Παρασκευή και την αμέσως επόμενη μέρα επισκέφτηκαν όλες τις κλινικές στο Μπάρι, στο Μπρίντιζι και στο Λέτσε. Σε καμία όμως δεν βρέθηκαν Έλληνες υπήκοοι. «Ίσως να ’ναι καλύτερα που ήρθαν γνωρίζοντας ότι κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να βρουν τους δικούς τους. Όμως σε κανένα νοσοκομείο δεν μπορεί να μπει κάποιος τραυματίας αν δεν έχει καταγραφεί από τις αστυνομικές αρχές», τονίζει εκπρόσωπος της πρεσβείας μας στη Ρώμη.

«Δεν ξέρουμε ποιον να πιστέψουμε πια. Ακούμε συνεχώς διάφορα χωρίς όμως να επιβεβαιώνονται», λέει ο Ανδρέας Δούλης. «Τη μια ότι προσπαθούσαν να ανασύρουν δύο σορούς από τη θάλασσα αλλά δεν τα κατάφεραν, την άλλη ότι ενδέχεται ο πατέρας μου να είναι ανάμεσα σε κάποιους τραυματίες. Συγκεχυμένες πληροφορίες που στο τέλος διαψεύδονταν από τις Αρχές. Ενα απίστευτο μπάχαλο», προσθέτει.

Το επιχειρησιακό κέντρο των ιταλικών αρχών συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων. Ο εισαγγελέας του Μπάρι, όπως δήλωσε, θα ζητήσει τη συνδρομή των ελληνικών, των γερμανικών και των τουρκικών αρχών προκειμένου όποιες σοροί βρεθούν να γίνει η ταυτοποίησή τους μέσω DNA.

Ο αριθμός των Ελλήνων αγνοουμένων είναι εννέα και έως τώρα έχουν επιβεβαιωθεί οι θάνατοι τριών Ελλήνων, μετά και την αναγνώριση της σορού του Γεράσιμου Καζαντζίδη. Οι συγγενείς των αγνοουμένων έφυγαν από την Ιταλία την περασμένη Δευτέρα και περιμένουν από τις ελληνικές ή τις ιταλικές Αρχές κάποιο νεότερο. Εστω και αν εγκαταλείποντας το λιμάνι του Μπρίντιζι έδειχναν να έχουν χάσει το κουράγιο και την ελπίδα ότι οι άνθρωποί τους θα βρεθούν ζωντανοί, ωστόσο ευελπιστούν ότι θα τους δοθεί έστω η δυνατότητα να θρηνήσουν τις σορούς τους.

«Εμείς επικοινωνούμε με έναν Ιταλό αξιωματικό που προΐσταται των ερευνών και αναμένουμε. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να βρεθεί η σορός του πατέρα μου», τονίζει ο γιος του αγνοούμενου Γιώργου Δούλη, Ανδρέας.

Στο μεταξύ οι ιταλικές αρχές προσπαθούν με κάθε τρόπο να εισέλθουν στο εσωτερικό του «Norman Atlantic», αν και αυτό είναι ακόμα δύσκολο να επιτευχθεί καθώς οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και οι θερμοκρασίες εξαιρετικά υψηλές.

Συζητείται το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί υγρό άζωτο προκειμένου να πέσουν, όμως αυτό που προέχει σε κάθε περίπτωση είναι να μη γίνουν ενέργειες που πιθανόν να αλλοιώσουν στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν στα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά.

Στο ιταλικό λιμάνι βρίσκεται και αξιωματικός της ελληνικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και θα συμμετέχει στις έρευνες μαζί με δύο συναδέλφους του από το Λιμενικό Σώμα της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων. Πάνω στο πλοίο έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αποσπαστεί η πλωτή εξέδρα και να μετακινηθεί πιο κοντά στην αποβάθρα του Μπρίντιζι ώστε να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας και σταθερότητας.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξει η πλαϊνή είσοδος του γκαράζ του πλοίου ώστε να διευκολυνθεί η είσοδος των δυνάμεων πυρόσβεσης, αν και αυτό κρίνεται πολύ δύσκολο να επιτευχθεί με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα