15.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η σειρά Vikings ψάχνει Έλληνες

Η τηλεοπτική σειρά «Vikings» του History είναι μια από τις πιο επιτυχημένες σειρές εποχής που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην τηλεόραση – και, αν διευρύνουμε την «αρένα» και βάλουμε μέσα στη σύγκριση και το fantasy, δεν είναι λίγοι αυτοί εξ ημών που προτιμούμε απείρως περισσότερο να βλέπουμε τον Ράγκναρ Λόντμπροκ (ή Λόθμπροκ, σύμφωνα με τη σειρά), τη Λάγκερθα, τον Μπγιορν, τον Ρόλο, τον Φλόκι και την παρέα τους από ατρόμητους Βίκινγκ πολεμιστές να ανεβαίνουν στα ντρακάρ και να λεηλατούν την Αγγλία και τα εδάφη των Φράγκων, παρά τους δράκους, τις μηχανορραφίες και τις περιπέτειες των γόνων των οίκων του Westeros που έχει κατεβάσει η φαντασία του Τζορτζ Μάρτιν.

Ως εκ τούτου, μας προκαλεί μια συγκίνηση η δημοσίευση που ανέβηκε στη σελίδα Viking Extras στο Facebook, με θέμα- όπως αναγράφεται- την εύρεση κομπάρσων για τη σειρά, μέσω της οποίας αναζητούνται επειγόντως ελληνόφωνοι άνδρες!

Για να μην τα πολυλογούμε, ζητούν άτομα για γυρίσματα την επόμενη εβδομάδα, και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να μιλούν καλά ελληνικά, να ζουν στην Ιρλανδία (εντάξει, εδώ μας τα δυσκολεύουν λίγο), να είναι 18-45 και να έχουν γένια (αν και το τελευταίο δεν είναι απαραίτητο). Όσοι πιστοί λοιπόν, δείτε τα στοιχεία που παρατίθενται παραπάνω και προσέλθετε.

 Σε αυτό το σημείο να εικάσουμε ότι ο λόγος που αναζητούνται ελληνόφωνοι κομπάρσοι είναι μάλλον το ότι κάποιοι ήρωες της σειράς θα βρεθούν σε μέρη όπου ομιλούνταν ελληνικά, και αυτό (προφανώς) σημαίνει Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι στην αυτοκρατορία υπήρχε η Φρουρά των Βαράγγων (ή Τάγμα των Βαράγγων): Επρόκειτο για την ελίτ σωματοφυλακή του αυτοκράτορα από τον 10ο αιώνα και μετά, που απαρτιζόταν ως επί το πλείστον από μισθοφόρους πολεμιστές από τη βόρεια Ευρώπη (Βίκινγκς, Αγγλοσάξωνες κ.α.).

Οι «πελεκυφόροι βάρβαροι», όπως τους αποκαλούσαν οι Βυζαντινοί, φημίζονταν τόσο για το θηριώδες παράστημά τους και τις επιδόσεις τους στη μάχη, όσο και για την πίστη τους στον αυτοκρατορικό θρόνο (αν δεν λείπουν περιπτώσεις που οι Βαράγγοι – ή Βάραγγοι- ενεπλάκησαν στις μηχανορραφίες της βυζαντινής αυλής, σε γενικές γραμμές θεωρούνταν πιο αξιόπιστοι από πολλούς «ντόπιους» Βυζαντινούς στρατιώτες). Επίσης, για αιώνες μετά, η υπηρεσία στη φρουρά των Βαράγγων στην Κωνσταντινούπολη (Miklagard– Μεγάλη Πόλη, όπως την αποκαλούσαν) θεωρούνταν ευκαιρία για μεγάλες τιμές, πλούτη και πρεστίζ μεταξύ των ευγενών και πολεμιστών της Σκανδιναβίας και άλλων περιοχών της βόρειας Ευρώπης- μάλιστα, στις τάξεις της υπηρέτησε και ένας Νορβηγός αριστοκράτης που μετέπειτα θα γινόταν βασιλιάς, ο Χάραλντ Χαρντράντα.

Ένα άλλο σενάριο- αφορμή θα μπορούσε να είναι η επίθεση των Νορμανδών του βασιλείου της Σικελίας στη Θεσσαλονίκη, που είχε αποτέλεσμα την άλωσή της (μέχρι τη συντριβή τους από τον βυζαντινό στρατό- ωστόσο, δεδομένου του ότι αυτή έλαβε χώρα τον 12ο αιώνα, και η σειρά διαδραματίζεται τον 9ο-10ο, μάλλον το πρώτο σενάριο φαντάζει πιο πιθανό.

Εις την Πόλιν λοιπόν (ή τουλάχιστον, ας ελπίσουμε).

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα