23.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κοντά σε λύση για το Μετρό Θεσσαλονίκης

Πολύ κοντά σε οριστική λύση για το πολύπαθο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης φαίνεται να βρίσκονται οι συνεργαζόμενες πλευρές, προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες και να ολοκληρωθεί το έργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από έναν χρόνο παύσης των εργασιών, αναμένεται έως το τέλος Οκτωβρίου η ανακοίνωση της συμφωνίας που θα επιτρέψει την άμεση συνέχιση των εργασιών. Όπως τόνισε στο thestival.gr, o αρχαιολόγος και γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Μετρό, Δημήτρης Παππάς, φαίνεται ότι η Αττικό Μετρό και η ανάδοχος εταιρεία βρίσκονται κοντά σε συνεννόηση, ενώ στο τέλος της εβδομάδας επίκειται νέα συνάντηση της Αττικό Μετρό με τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το Υπουργείο και η κοινοπραξία κατασκευής απομένει να συμφωνήσουν στο τελικό ποσό που θα δοθεί προκειμένου να σταματήσουν οι συνεχείς επιδιώξεις χρηματικών αποζημιώσεων προς το Ελληνικό Δημόσιο. “Πρέπει να πειστεί η Ε.Ε. ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε το έργο και να γίνει αποδεκτή η ένταξή του στο νέο κοινοτικό πακέτο”, αναφέρει ο κ. Παππάς, με τις πληροφορίες να λένε ότι σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των Βρυξελλών, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του έργου από το νέο ΕΣΠΑ με ένα κονδύλι περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ καθώς το έργο έχει χαρακτηριστεί ως phasing και θα έχει την έγκριση της ΕΕ. “Σε κάθε περίπτωση, το έργο θα χρηματοδοτηθεί είτε από το ΕΣΠΑ, είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων”, σημειώνει στο thestival.gr o πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρις Μπίλλιας, συμπληρώνοντας ότι ίσως να μην είναι εφικτή η ολοκλήρωση του έργου το 2019, καθώς ως ρεαλιστικότερο σενάριο φαίνεται το 2020.

“Από τη στιγμή που θα βρεθεί λύση, θεωρητικά μπορούν οι εργασίες να ξεκινήσουν την επόμενη μέρα. Πρακτικά, θεωρώ ότι πρέπει να ξεκινήσουν το αργότερο μέσα σε έναν μήνα”, υπογραμμίζει στο thestival.gr ο κ. Παππάς. Όπως εξηγεί, οι ρυθμοί εργασιών θα πρέπει να είναι τόσο εντατικοί και επί 24ώρου βάσεως, που θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας προκειμένου να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος το έργο, αλλά και να πείσει την Ε.Ε. για την όποια απαραίτητη παράταση

Άγνωστο τι θα γίνει με τον σταθμό Βενιζέλου

Παρόλο που σύμφωνα με πληροφορίες, όλα δείχνουν ότι ο σταθμός ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ θα κατασκευαστεί, αυτό προϋποθέτει συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. “Προκαλεί ερωτηματικά το γιατί η μελέτη του Δήμου Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να παραμένει χωρίς κανονιστική τεκμηρίωση, κάτι που αφήνει το περιθώριο στον οποιονδήποτε να την αμφισβητήσει”, τονίζει ο Δημήτρης Παππάς.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ολοκληρωθεί και οι απαλλοτριώσεις στον σταθμό Βούλγαρη, επιτρέποντας στις εργασίες να προχωρήσουν κανονικά.

πηγή: thestival.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα