26.1 C
Thessaloniki
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Μετρό Θεσσαλονίκης; Ποτέ!

Στο βρόντο φαίνεται πως πάνε οι προσπάθειες του τελευταίου διαστήματος για εξεύρεση συμφωνίας του δημοσίου με τον εργολάβο για τη συνέχιση του έργου του μετρό Θεσσαλονίκης, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης. Μετά από αυτήν την εξέλιξη απομακρύνεται το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης εντός του Σεπτεμβρίου και είναι πολύ πιθανό το έργο να οδηγηθεί σε επαναδημοπράτηση.

Όπως αναφέρει σε σημερινό της ρεπορτάζ η εφημερίδα “Μακεδονία”, η αρμόδια τριμερής επιτροπή που διαπραγματεύεται το ζήτημα είχε φθάσει πολύ κοντά σε συμφωνία, η οποία αναμενόταν να επικυρωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου και να ανακοινωθεί από τον απερχόμενο αν. υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, στη διάρκεια της ΔΕΘ. Ο κ. Σπίρτζης άλλωστε, έκανε γνωστό με πρόσφατες δηλώσεις του ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατατέθηκαν προτάσεις που εξετάζονται κι ότι υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας. Αυτός ήταν ο λόγος που το υπουργείο δεν προχώρησε στην έκπτωση του εργολάβου και στην επαναδημοπράτηση του υπολειπόμενου έργου, την οποία είχε προαναγγείλει ο κ. Σπίρτζης στις 25 Ιουνίου ενημερώνοντας την επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Ο κ. Σπίρτζης είχε προειδοποιήσει ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία επανεκκίνησης με την ανάδοχο κοινοπραξία, θα κινηθούν οι διαδικασίες εντός της τελευταίας εβδομάδας του Ιουνίου. Ωστόσο, εξαιτίας της εξαγγελίας και της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, οι διεργασίες ανεστάλησαν.

Οι τελευταίες εξελίξεις πάνε ακόμη πιο πίσω χρονικά το έργο, που είναι σταματημένο από το Δεκέμβριο του 2014. Οι όποιες αποφάσεις, προφανώς, θα ληφθούν από τη νέα κυβέρνηση, όταν αυτή συγκροτηθεί. Την ίδια ώρα, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι στο τεχνικό τμήμα του μετρό Θεσσαλονίκης (120 άτομα εργατοτεχνικό προσωπικό, διοικητικό και μηχανικοί) έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα εδώ και δεκαπέντε ημέρες, σε εκ νέου πρόγραμμα εκ περιτροπής εργασίας μπήκαν οι 107 εργαζόμενοι στο αρχαιολογικό και τέσσερα άτομα απολύθηκαν. Τα εργοτάξια εγκαταλείφθηκαν και έχουν νεκρώσει, ενώ μέρα με τη μέρα απομακρύνεται και ο εξοπλισμός του εργολάβου.

Η πορεία του έργου

Από το 2006 που ξεκίνησε το έργο μέχρι σήμερα έγινε το 55% των έργων πολιτικού μηχανικού, το 73% των σηράγγων, το 38% του φυσικού αντικειμένου, ενώ η απορρόφηση χρημάτων έφθασε στο 47%. Ειδικότερα, απορροφήθηκαν 455 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 90 εκατ. αφορούσαν αρχαιολογικές εργασίες, ενώ η κοινοπραξία πήρε και δάνειο 250 εκατ. ευρώ. Το υπολειπόμενο έργο είναι 93 εκατ. ευρώ για έργα πολιτικού μηχανικού, 41 εκατ. για αρχιτεκτονικά, 241 εκατ. ευρώ για προμήθεια ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, 150 εκατ. ευρώ για τροχαίο υλικό. Πέντε εκ των 13 σταθμών έχουν ολοκληρωθεί και πέντε ακόμη είναι σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής. Όσον αφορά τον ανάδοχο, έχει σταματήσει τις εργασίες από την 1η Δεκεμβρίου 2014 και διεκδικεί πρόσθετη αποζημίωση για αλλαγές στο τεχνικό αντικείμενο και αποζημίωση για τις καθυστερήσεις. Τα σημεία διαφωνίας μεταξύ δημοσίου και εργολάβου είναι συνολικά 71, εκ των οποίων 59 οδηγήθηκαν στα διαιτητικά δικαστήρια. Προέκυψαν άλλα 17 σημεία διαφωνίας, εκ των οποίων 14 υπήχθησαν στη διαιτησία. Εκδόθηκαν 31 αποφάσεις διαιτητικών δικαστηρίων, οι περισσότερες των οποίων δικαιώνουν την Αττικό Μετρό ΑΕ και επιδίκασαν πολύ μικρό ποσό υπέρ του εργολάβου. Ο ανάδοχος διεκδικεί επιπλέον 672 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση. Οι αποφάσεις που εκδόθηκαν αφορούσαν διεκδικήσεις 392 εκατ. ευρώ και εκκρεμεί η εκδίκαση προσφυγών που αφορούν διεκδίκηση 390 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί 8,9 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι ο ανάδοχος θα κερδίσει την αποζημίωση άλλων 20 εκατ. ευρώ, δηλαδή ικανοποιείται το 10% των διεκδικήσεων.

Πηγή: Εφημερίδα “Μακεδονία”, thestival.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα