14.6 C
Thessaloniki
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μπλόκο σε Twitter, Facebook και Youtube

Από τις έξι το απόγευμα (τοπική ώρα) θα αποκλειστεί η πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Twitter, Facebook και YouTube) στην Τουρκία εξαιτίας της δημοσίευσης της φωτογραφίας της ομηρίας του εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος της έρευνας στην υπόθεση του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν.

 Η επίμαχη φωτογραφία αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε 166 συνολικά ιστοσελίδες, αμέσως μετά την ομηρία του εισαγγελέα στο γραφείο του, στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης την περασμένη Τρίτη. Ο εισαγγελέας ερευνούσε την υπόθεση του Μπερκίν Ελβάν, που χτυπήθηκε από αστυνομικούς στις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013, και τελικά κατέληξε μερικούς μήνες μετά.

Ο Κιράζ τέθηκε σε ομηρία από μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης «Επαναστατικό Κόμμα-Μέτωπο Λαϊκής Απελευθέρωσης» (DHKP-C), που εισέβαλαν λίγο πριν το μεσημέρι στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης και πυροβολώντας στο αέρα προκάλεσαν την εκκένωση του κτηρίου.  Στη συνέχεια, ανέβηκαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες που απεικόνιζαν έναν άνδρα με καλυμμένο το πρόσωπο να σημαδεύει το κεφάλι του Κιράζ με ένα πιστόλι, ενώ αργότερα σε ηχητικό μήνυμα που κυκλοφόρησε, τα μέλη της DHKP-C ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν στην ενέργεια αυτή απαιτώντας δικαιοσύνη για το θάνατο του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν.

Ο Tayfun Acarer, επικεφαλής της Αρχής Πληροφοριών και Επικοινωνιών, δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet ότι η εντολή για να κλείσει το Facebook έχει ήδη αρθεί.

Αξιωματούχος επιβεβαίωσε στην ίδια εφημερίδα ότι ήδη πολίτες έχουν παραπονεθεί για δυσκολία πρόσβασης στα social media. O Bülent Kent, γενικός γραμματέας στην Ένωση Παρόχων Διαδικτύου (ESB) τόνισε στην Hurriyet ότι η διαδικασία για να εφαρμοστεί η απαγόρευση συνεχίζεται και όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου αναμένεται να την εφαρμόσουν σύντομα.

Με πρόσφατη δικαστική απόφαση 166 ιστοσελίδες που δημοσίευσαν την επίμαχη φωτογραφία διετάχθη να κλείσουν, ενώ από τις 2 Απριλίου έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα για επτά εφημερίδες που δημοσίευσαν την επίμαχη φωτογραφία.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα