11.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Νέος γύρος επαφών με την Τρόικα στην Αθήνα

Η Τρόικα θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, ενώ στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων θα βρεθούν οι αποκρατικοποιήσεις, η χρηματοδότηση του λογαριασμού υποστήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι δημοπρασίες της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ).

Η αποστολή της Τρόικα θα παραμείνει στην Αθήνα μέχρι την Κυριακή (20/5), κάτι που σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της μόλις λίγα εικοσιτετράωρα για την επίτευξη συμφωνίας εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 24 Μαΐου στις Βρυξέλλες.

Επιδίωξη όλων των πλευρών είναι σε κάθε περίπτωση μέσα σε αυτό το μήνα να υπάρξει τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement, SLA), ακόμη και εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί και τα 88 προαπαιτούμενα που περιλαμβάνει η τέταρτη αξιολόγηση.

Ο Ιούνιος είναι ο μήνας «κλειδί» για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, καθώς στόχος των δανειστών είναι να υπάρξει πολιτική συμφωνία τουλάχιστον δύο μήνες πριν την ημερολογιακή λήξη του μνημονίου.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα πρέπει να «πατήσει γκάζι» το επόμενο δίμηνο, ώστε να προλάβει στο Eurogroup του Ιουλίου να έχει έτοιμα τα προαπαιτούμενα, διαφορετικά θα απαιτηθεί τεχνική παράταση του Μνημονίου, ώστε να μην χαθούν τα περίπου 37 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που θα είναι διαθέσιμα για τη χώρα μας έως τις 20 Αυγούστου.

Πηγή: reader.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα