21.9 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νέο σενάριο για το ρωσικό Airbus

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία είναι πιθανό η βόμβα που εξερράγη παρασύροντας στο θάνατο 224 ανθρώπους, οι οποίοι επέβαιναν σε αεροσκάφος της Kogalymavia, να τοποθετήθηκε στο φορτίο τροφοδοσίας του αεροπλάνου.

Έτσι, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές δεν είναι απίθανο κάποιος εργαζόμενος της υπηρεσίας catering που ήταν μέλος της οργάνωσης του φερόμενου ως «εγκεφάλου» της τρομοκρατικής ενέργειας, να τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό ανάμεσα στα γεύματα που προσφέρονται στους επιβάτες.

Στο μεταξύ, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες «δείχνουν» ως υπεύθυνο για το τραγικό δυστύχημα τον Αιγύπτιο κληρικό Αμπού Οσάμα αλ-Μάσρι, ο οποίος είναι επικεφαλής τρομοκρατικής οργάνωσης που δρα στη Χερσόνησο του Σινά και ορκίζεται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Στον αλ-Μάσρι, μάλιστα, αποδίδεται η φωνή που ακούγεται σε ηχητικό μήνυμα που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 4 Νοεμβρίου, στο οποίο αναλάμβανε την ευθύνη για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.

Ο 42χρονος, πάντως, είχε προαναγγείλει τρομοκρατικές ενέργειες προ έξι μηνών, όταν καλούσε τους «συντρόφους» του να επιτεθούν σε Αιγύπτιους δικαστές.

Τότε καλούσε τους ακολούθους τους να «δηλητηριάσουν την τροφή», των δικαστών, να τους παρακολουθούν είτε βρίσκονται στην κατοικία τους, είτε στο δρόμο και να τους καταστρέψουν με εκρηκτικά τα σπίτια τους.

Ο κληρικός που σπούδασε στο πανεπιστήμιο αλ-Αζχάρ και εργαζόταν ως εισαγωγέας ενδυμάτων, ακούγεται να λέει στο ηχητικό μετά την τραγωδία της Kogalymavia «εμείς είμαστε εκείνοι που το καταρρίψαμε στο όνομα του Αλλάχ και δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ανακοινώσουμε τη μέθοδο με την οποία το ρίξαμε».

Μάλιστα, στο απόσπασμα αυτό χαρακτήρισε «ευλογία» το δυστύχημα που συνέπεσε με την συμπλήρωση ενός έτους από τη σύμπραξη της οργάνωσής του με το Ισλαμικό Κράτος.

Υπενθυμίζεται πως ο αλ-Μάσρι ηγείται της ομάδας «Επαρχία του Σινά», η οποία προηγουμένως ονομαζόταν «Υποστηρικτές ή πρωταθλητές της αγίας κατοικίας», ενώ το όνομά του εμπνέεται από τον πρώην επικεφαλής της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Όπως αναφέρουν οι Sunday Times ο 42χρονος βρίσκεται ήδη στη λίστα των μυστικών υπηρεσιών ως «άνθρωπος ενδιαφέροντος», για τον εντοπισμό του οποίου το Λονδίνο επιθυμεί να συνεργαστεί με τις ρωσικές και αιγυπτιακές αρχές.

Τελευταία εμφάνισή του, πάντως, είναι αυτή σε βίντεο της 1ης Νοεμβρίου όπου έχει καταγραφεί να καλεί τους Παλαιστινίους να συνεχίσουν τις επιθέσεις με μαχαίρι κατά των Ισραηλινών.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα