17.7 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΟΗΕ: Ελέγξτε το «απόλυτο χάος» στα νησιά

Ο Βενσάν Κοστέλ, διευθυντής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για την Ευρώπη, κάλεσε τις ελληνικές αρχές να θέσουν υπό έλεγχο το «απόλυτο χάος» που επικρατεί στα ελληνικά λόγω της καθημερινής άφιξης χιλιάδων μεταναστών στις ακτές τους.

Σε δηλώσεις που πραγματοποίησε αφού επισκέφθηκε τη Λέσβο, την Κω και τη Χίο, ο κ. Κοστέλ τόνισε ότι στην 30ετή καριέρα του δεν έχει αντικρίσει ξανά τέτοιες εικόνες και υπογράμμισε την ανάγκη τα κράτη μέλη της ΕΕ να κάνουν περισσότερα για να μοιραστούν το βάρος που επωμίζεται η Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, τουλάχιστον 50.000 πρόσφυγες έφθασαν μόνο τον Ιούλιο στις ακτές των ελληνικών νησιών, γεγονός που έχει οδηγήσει τα πράγματα σε απελπιστικό σημείο.

«Σε όρους πόσιμου νερού, σε όρους υγειονομικής περίθαλψης, σε όρους βοήθειας σε τρόφιμα, η κατάσταση είναι εντελώς ανεπαρκής. Στα περισσότερα από τα νησιά, δεν υπάρχει ικανότητα υποδοχής, οι άνθρωποι δεν κοιμούνται κάτω από κάποια στέγη», δήλωσε ο κ. Κοστέλ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Έτσι στα νησιά επικρατεί το απόλυτο χάος. Έπειτα από μια-δυο ημέρες μεταφέρονται στην Αθήνα, δεν υπάρχει τίποτε που να τους περιμένει στην Αθήνα», πρόσθεσε.

Οι ελληνικές αρχές πρέπει «να ηγηθούν και να συντονίσουν την απάντηση», δήλωσε ο Κοστέλ, ένας βετεράνος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ο οποίος δήλωσε πως «ουδέποτε έχει δει τέτοια κατάσταση» στην τριακονταετή εμπειρία του.

«Ανησυχούμε με την κατάσταση αυτή, στην οποία ουδείς αναλαμβάνει πραγματικά να ηγηθεί της απάντησης, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολο για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να συμμετάσχουν στις προσπάθειες», δήλωσε.

Ο Κοστέλ εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο η κατάσταση στην Ελλάδα να επιδεινωθεί ή να αποτελέσει αντικείμενο «εκμετάλλευσης» για πολιτικούς σκοπούς. Υπογράμμισε δε τον κίνδυνο να δημιουργηθούν νέα «Καλαί» στην Ελλάδα, Υπενθυμίζεται ότι πολλοί μετανάστες κατευθύνονται προς αυτό το γαλλικό λιμάνι και τουλάχιστον 10 έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να εισέλθουν στη Βρετανία μέσω της σήραγγας της Μάγχης.

«Η κορυφαία προτεραιότητα είναι να μην αφήσουμε να δημιουργηθούν άλλα ‘Καλαί’ αλλού στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα