18.8 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι θέσεις της Ελλάδας για το προσφυγικό

Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και οι τρόποι αντιμετώπισής της θα τεθούν επί τάπητος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιάσουν στους τρόπους ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., στην ενίσχυση των γειτονικών χωρών και των προσφύγων που βρίσκονται σ’ αυτές, αλλά και στην αντιμετώπιση των αιτίων της κρίσης μέσω της συνεργασίας με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης.

Ειδικότερα, στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί στο έδαφός της περί τα 2 εκατομμύρια ανθρώπους που διέφυγαν από τον πόλεμο στη Συρία.

Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν τη χορήγηση περισσότερης οικονομικής και διαδικαστικής βοήθειας προς την Τουρκία και επιδιώκουν να αποσπάσουν την άδεια της Άγκυρας για συμμετοχή στην περιφρούρηση της τουρκικής ακτογραμμής. Εξετάζουν επίσης τρόπους για να αντιμετωπίσουν τους διακινητές και να οργανώσουν τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού.

Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει διαδικασία χορήγησης ασύλου και να ανοίξει νέα κέντρα υποδοχής με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση.

Στην καθιερωμένη επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τονίζει ότι «μια συμφωνία με την Τουρκία έχει νόημα μόνο αν μειώσει τη ροή των μεταναστών με επιτυχία».

Στις διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν στις αρχές Οκτωβρίου με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες, η ΕΕ ζητά από την Άγκυρα να ανασχέσει τις ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών από το έδαφός της.

Ωστόσο, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Τουρκία ζητά ισχυρά ανταλλάγματα, μεταξύ των οποίων περισσότερες απαλλαγές από τις υποχρεωτικές θεωρήσεις διαβατηρίων, περισσότερη χρηματοδότηση από την ΕΕ και πρόοδο στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις στην ΕΕ.

Εξάλλου, ελληνικές διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες τόνιζαν ότι η συνεργασία και η συνεννόηση με την Τουρκία για την επίλυση του προσφυγικού είναι απαραίτητη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνεργασία με την Τουρκία πρέπει να είναι μέσα στο πλαίσιο – τους όρους και τις προϋποθέσεις που διέπουν τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας στην προενταξιακή διαδικασία.

Για το θέμα του ελέγχου και της διαχείρισης των συνόρων, ελληνικές διπλωματικές πηγές, είπαν ότι αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη των κρατών μελών και τον πρώτο και τελευταίο λόγο θα έχουν αυτά.

Οι θέσεις της Ελλάδας

Οι θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει η ελληνική πλευρά στη Σύνοδο βρέθηκαν στο επίκεντρο διυπουργικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, ενώ η διαχείριση των προσφυγικών ροών συζητήθηκε και στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Στη σύσκεψη της Τρίτης υπό τον Πρωθυπουργό, πέραν της αποτίμησης των έως τώρα δράσεων της κυβέρνησης επί του θέματος, προγραμματίστηκε η ολοκλήρωση των έργων και υποδομών των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και συζητήθηκαν πτυχές του συντονισμού της διαχείρισης των προσφυγικών ρευμάτων καθώς και ο ορισμός συντονιστών στα νησιά πρώτης υποδοχής.

Η κυβέρνηση προσέρχεται στη σημερινή Σύνοδο στις Βρυξέλλες με ατζέντα που αφορά τόσο στα θέματα της υλοποίησης των υποχρεώσεων της ελληνικής πλευράς απέναντι στην Ευρώπη, με τα hot spots στα πέντε ελληνικά νησιά, δηλαδή τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης, όσο και για τα ζητήματα που θέτει η ελληνική πλευρά στην Ευρώπη. Αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, την επανεγκατάσταση (resetllement) των προσφύγων σε χώρες της Ευρώπης και τη μετεγκατάσταση (relocation) των προσφύγων σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Κεντρικό ζήτημα για την κυβέρνηση, εν όψει και της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Τουρκία, είναι -σύμφωνα με  πληροφορίες- η διαδικασία ταυτοποίησης και επανεγκατάστασης να πραγματοποιείται απευθείας από την γείτονα χώρα (που αποτελεί την τελευταία χώρα από την οποία περνούν στην Ελλάδα) προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Μείζον επιχείρημα για αυτό το ελληνικό αίτημα είναι ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγονται νέες τραγωδίες με ανθρώπους που πνίγονται στο Αιγαίο.

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που ενδιαφέρει την Ελλάδα και για το οποίο η Ευρώπη δεν έχει λάβει ακόμα πρωτοβουλίες, αφορά, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο ότι σημαντικό τμήμα των προσφυγικών ροών που υποδέχεται η χώρα (πέραν των Σύρων) αποτελείται από Αφγανούς πρόσφυγες, που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες και για τους οποίους θα πρέπει να αναγνωρίζεται ο προσφυγικός χαρακτήρας.

Επιπλέον, στα αιτήματα της ελληνικής πλευράς συμπεριλαμβάνονται και οι αντισταθμιστικές ενέργειες (τεχνική και οικονομική υποστήριξη) που θα πρέπει να αναληφθούν εκ μέρους της Ευρώπης για τα νησιά που αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου προσφύγων, αλλά και η αύξηση των εκταμιεύσεων από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα