17.7 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο ρατσισμός οδηγεί τους νέους στο κάπνισμα!

Οι έφηβοι και οι νέοι που βίωσαν κάποια μορφή ρατσισμού, σε ηλικία 11 έως 23 ετών, είναι πολύ πιθανότερο να αρχίσουν το κάπνισμα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα με ελληνική συμμετοχή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ούρσουλα Ριντ του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PloS ONE, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 6.500 μαθητές 51 σχολείων.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν γνωρίσει το «πρόσωπο» του ρατσισμού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είχαν κατά μέσο όρο 80% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν αρχίσει το κάπνισμα έως τα 16 τους, σε σχέση με όσους δεν είχαν αυτή την ατυχία στη ζωή τους. Η πιθανότητα έναρξης του καπνίσματος είναι αυξημένη και σε μεγαλύτερες ηλικίες έως τα 23.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ευρήματα προηγούμενων ερευνών ότι ο ρατσισμός μπορεί να πυροδοτήσει μια αντίδραση στρες στον οργανισμό που, μεταξύ άλλων, οδηγεί σε ανθυγιεινές συμπεριφορές όπως το κάπνισμα.

«Τα ευρήματα αναδεικνύουν τον ρόλο του ρατσισμού ως σημαντικού κοινωνικού παράγοντα επηρεασμού της υγείας» δήλωσε η Ριντ.

Στην έρευνα συμμετείχε και ο Αλέξης Καραμάνος του Τμήματος Επιδημιολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου (UCL) του Λονδίνου.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα