24.2 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο φόβος του Bill Gates μπορεί να σκοτώσει 33 εκατ. ανθρώπους

Μπορεί πολλοί να νομίζουν ότι ο Bill Gates , ο πρόεδρος της εταιρείας κολοσσού Microsoft, και ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο, δεν φοβάται τίποτα και κανέναν και ότι τα έχει όλα υπό έλεγχο. Σε συνέντευξή του, όμως, στη δημοσιογράφο Ezra Klein για το Vοx.com εξέφρασε αρκετές ανησυχίες για το μέλλον της ανθρωπότητας. “Υπολογίζω ότι οι πιθανότητες για έναν πυρηνικό πόλεμο κατά τη διάρκεια της ζωής μου είναι αρκετά χαμηλές”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Gates. Ωστόσο, πιστεύει πως μια ενδεχόμενη επιδημία είναι πολύ πιθανόν να συμβεί τις επόμενες δεκαετίες. Συγκεκριμένα, επισήμανε στη συνέντευξή του πως «υπολογίζω ότι οι πιθανότητες για μια επιδημία, πολύ χειρότερη από τον Έμπολα, όσο ζω, είναι πάνω από το 50%».

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Gates είναι 59 ετών. Είναι πραγματικά τρομακτικό, όπως αναφέρει ο Gates, αν αναλογιστεί κανείς τους τρόπους με τους οποίους ο κόσμος αντιμετώπισε την τελευταία επιδημία με τον ιό Έμπολα. Το ξέσπασμα αυτής της ασθένειας τον περασμένο χρόνο απέδειξε πόσο απροετοίμαστος είναι ο κόσμος για να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους μολύνσεις.

Η τελευταία θανατηφόρα πανδημία ήταν η ισπανική γρίπη. Μεταξύ του 1918 και του 1919 ήταν η βασική αιτία θανάτου για τουλάχιστον 20 με 40 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, πολύ περισσότερα θύματα ακόμη και από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό που είναι ακόμη πιο φοβερό είναι ότι ακόμη δεν ξέρουμε από πού προήλθε αυτή η γρίπη, απλώς πήρε αυτό το όνομά επειδή ο ισπανικός τύπος αναφέρθηκε πρώτος σε αυτή την επιδημία. Σήμερα ο κόσμος είναι ακόμη πιο ευάλωτος σε μια επικείμενη μολυσματική καταστροφή.

Ο Bill Gates υποστηρίζει στο Vox ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, τουλάχιστον 50 φορές περισσότεροι άνθρωποι περνούν τα σύνορα σήμερα, συγκριτικά με το 1918. Επειδή υπάρχουν πολλοί παράγοντες, ο Gates εκτιμά πως η επόμενη επιδημία, όπως η ισπανική γρίπη, πρόκειται να σκοτώσει 33 εκατομμύρια ανθρώπους σε 250 ημέρες. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί στον πληθυσμό του Καναδά. «Δημιουργήσαμε, ευρέως, το πιο επικίνδυνο περιβάλλον που θα μπορούσαμε ποτέ να έχουμε στην ιστορία του ανθρώπινου είδους», επισημαίνει ο Gates στο Vox.

πηγή: lifo.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα