23.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πέντε ιστορίες που δεν ήξερες για τη Νεάπολη

ΠΑΟΚ-Νεάπολη-4». Το συγκεκριμένο γκράφιτι μπορείς να το δεις σε πολλούς τοίχους της συνοικίας που αποτελεί για πολλούς την «αφετηρία» της δυτικής πλευράς της Θεσσαλονίκης.

Η Νεάπολη, μια λαϊκή συνοικία, διαθέτει στην κουλτούρα της πολλά στοιχεία των προσφύγων που έφτασαν από τη Μικρά Ασία, πριν από 90 και πλέον χρόνια, στους έρημους τότε λόφους. Ο ΠΑΟΚ, τα ταβερνάκια, η αίσθηση της γειτονιάς, είναι λίγα από τα στοιχεία που κάνουν τη Νεάπολη ένα από τα μέρη της πόλης που προκαλούν τα ενδιαφέρον. Ανεξερεύνητη, από πολλούς, αφού ο συνοικιακός της χαρακτήρας αποτρέπει άλλους Θεσσαλονικείς να περάσουν μια βόλτα, κρύβει ορισμένες ιστορίες που δε θα μπορούσες να ξέρεις.

Ο Μπέλλος…

Η Νεάπολη στον οπαδικό χάρτη της πόλης θεωρείται ένας «ασπρόμαυρος» θύλακας. Πως θα μπορούσε άλλωστε να συμβαίνει κάτι άλλο, αφού οι προσφυγικοί συνοικισμοί πάντοτε «έκλιναν» προς τον Δικέφαλο του Βορρά. Στην Παναγή Τσαλδάρη και στο νούμερο 53 θα δεις μια μονοκατοικία βαμμένη στην κυριολεξία ασπρόμαυρη. Τέσσερις λέξεις γράφουν ξεκάθαρα αυτό που πρέπει να γράφεται. ΠΑΟΚ, Νεάπολη, Μπέλλος και 1963. Χαριτολογώντας και κυριολεκτώντας, οι ΠΑΟΚτσήδες της Νεάπολης λένε ότι ο σύνδεσμος δημιουργήθηκε πριν καν χτιστεί η πρώτη πολυκατοικία στην περιοχή. Άλλοι θα πουν ότι είναι ο πιο παλιός σύνδεσμος φιλάθλων στην πόλη, ακόμα και στη χώρα.Το όνομα του συνδέσμου τα τελευταία χρόνια φέρει το όνομα ενός συνδεσμίτη της Νεάπολης, του Γιώργου Μπεληγιάννη, γνωστού και ως «Μπέλλο», που έφυγε πρόωρα από τη ζωή.

Ο καταδρομέας και το «θαύμα»

DSC_0233-660x997

DSC_0245-660x437

Ο Ιούλιος του 1974 θα μείνει για πάντα χαραγμένος στη μνήμη του 62χρονου πλέον Θανάση Ζαφειρίου. Το μεταγωγικό αεροπλάνο που μετέφερε τον ίδιο και την υπόλοιπη Α’ Μοίρα καταδρομών στην Κύπρο καταρρίπτεται από φίλια πυρά και συντρίβεται κοντά στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Ο ίδιος, 20 χρονών τότε πηδά από το αεροσκάφος από ύψος περίπου 75 μέτρων και σώζεται κυριολεκτικά από ένα θαύμα. Από τότε πέρασαν 41 χρόνια. Ο ίδιος αρνείται ουσιαστικά τον όρο του «ανάπηρου πολέμου» και μπορείς να τον δεις τα πρωινά να πίνει καφέ ή τσίπουρο κοντά στο πρακτορείο του ΟΠΑΠ που φέρει το όνομα «Το θαύμα». «Το όνομα το έδωσε ο Γιώργος Λιάνης. Αυτός ανακάλυψε την ιστορία μου στην αρχή της δεκαετίας του ’80 και αυτός την έκανε γνωστή στην τηλεόραση», λέει ο ίδιος αφηγούμενος της ιστορίες του. «Το κυπριακό», όπως μου λέει καπνίζοντας, «δεν πουλάει πια». Ο στόχος του είναι μέχρι να πεθάνει να μαθευτεί η αλήθεια που «κανείς δεν θέλει να μαθευτεί». Στο πρακτορείο του, τα γεγονότα του ’74 κυριαρχούν. Έχει δημιουργήσει ένα χώρο, κανονικό στρατώνα μέσα στο πρακτορείο. «Εδώ μέσα έρχομαι και ηρεμώ όταν έχω τις μαύρες μου», λέει.

Στρατιώτης ετών… 87

DSC_0233-660x997

Καλύπτει την κάθε του μέρα, αδιαλείπτως από το 1960, με τη χακί στολή και το δίκοχο του σερβικού στρατού. Ο Γεώργιος Μιχαήλοβιτς είναι ο φύλακας και στρατιώτης που βρίσκεται στο πλευρό των πεσόντων του σερβικού στρατού και των υπόλοιπων συμμάχων της Αντάντ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα συμμαχικά μνήματα «Ζεϊτενλίκ» στα όρια Νεάπολης και Αμπελοκήπων έχουν τον δικό τους φύλακα. Ο χρόνος όμως τον έχει κουράσει. Με τη βοήθεια μπαστουνιού αλλά και μηχανής οξυγόνου παραμένει ακόμα πιστός φρουρός, των ηρώων. Ο αντικαταστάτης του ήδη έχει πάρει θέση, αλλά ο κ. Μιχαήλοβιτς θα κάθεται μέχρι τέλους στη θέση του, δίπλα στην κρύπτη του οστεοφυλάκιου. Το τραπεζάκι του έχει πάντα σέρβικη ρακή και άφιλτρα τσιγάρα «Ντρίνα». «Πέρασαν τα χρόνια αλλά θα κάτσω όσο πάει», λέει αγναντεύοντας τους τάφους των στρατιωτών.

Από νεκροταφείο… πάρκο

DSC_0236-660x437

Το λεωφορείο της γραμμής 57 του ΟΑΣΘ αναγγέλλει τη στάση «Ρουμανικά» όταν ανεβαίνει την οδό Βενιζέλου. Τι σχέση έχει όμως ένα πάρκο με τη… Ρουμανία; Εκεί βρίσκονταν θαμμένοι οι πεσόντες του ρουμανικού στρατού στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την περιοχή να παίρνει το όνομα «Ρουμανικά». Αν και εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει γίνει πάρκο, αποτελεί ίσως μια φωτεινή εξαίρεση αξιοποίησης δημόσιου χώρου, κάτι που στη Θεσσαλονίκη σε πολλές περιπτώσεις είναι σύντομο ανέκδοτο.

Και το ρολόι

DSC_0242-660x437

Το καλοκαίρι του 2014 έγινε πανελληνίως γνωστό όταν μια γυμνόστηθη αλλοδαπή φωτογραφήθηκε μπροστά του για άγνωστο λόγο. Το περίφημο ρολόι της Νεάπολης έζησε μεγάλες δόξες, αν και για τους περισσότερους Νεαπολίτες υπάρχει εκεί σαν… από πάντα. Τα τελευταία χρόνια βέβαια το παλιό ρολόι αντικαταστάθηκε από καινούργιο, αλλά παραμένει «τοπόσημο» της περιοχής. Αν και επίσημα η περιοχή έχει το όνομα «πλατεία Ειρήνης», όλοι δίνουν ραντεβού «στο ρολόι.

πηγή: karfitsa.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα