18.6 C
Thessaloniki
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Στερεύουν τα ΑΤΜ

Εμφανώς καλύτερη είναι η εικόνα σήμερα όσον αφορά στις τεράστιες ουρές που είδαμε να σχηματίζονται χθες έξω από μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, βενζινάδικα και σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα.

Οι λόγοι για την εξομάλυνση της κατάστασης δεν οφείλονται στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα από το βήμα της Βουλής, καθώς θα έλεγε κανεις πως μόνο καθησυχαστικές δεν ήταν.

Η μειωμένη κίνηση μοιάζει να είναι απόρροια του γεγονότος ότι τα περισσότερα ΑΤΜ εχουν αδειάσει από χρήματα, όπως δείχνει σημερινό φωτορεπορτάζ του protothema.gr, τα σούπερ μάρκετ είναι κλειστά κι όσοι χρησιμοποιούν ακόμη το αυτοκίνητο ως μέσο μεταφοράς φρόντισαν από χθες να το φουλάρουν.

Ωστόσο, να σημειώσουμε πως η Τράπεζα της Ελλάδος τόνισε χθες ότι θα υπάρξει ανεφοδιασμός των ΑΤΜ και δεν υπαρχει κανενα ζήτημα με την τροφοδοσία των ελληνικών τραπεζών με μετρητά.

Από τα δεκάδες τραπεζικά καταστήματα που πήγαμε, πάντως, σε διάφορες περιοχές της Αττικής μόνο σε μια τράπεζα στο Χαλάνδρι (ώρα 09:05) και μια στην Ομόνοια (ώρα 10:10) συναντήσαμε όχημα χρηματαποστολής.

Πώς στέρεψαν τα ΑΤΜ

Η ώρα είναι 00:57 του Σαββάτου. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μέσα από διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό αναγγέλλει την απόφαση να διεξαχθεί δημοψήφισμα σχετικά με το εάν οι Έλληνες συμφωνούν ή όχι με την πρόταση των Θεσμών. Ελάχιστα λεπτά μετά ο κόσμος βγαίνει μέσα στη νύχτα από το σπίτι του και κατευθύνεται προς το πλησιέστερο μηχάνημα αυτόματης ανάληψης, υπό τον φόβο ότι οι τράπεζες θα κλείσουν και θα ξεμείνει η χώρα από ρευστό.

Αυτή η αγωνία του κόσμου για το μέλλον της Ελλάδας είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστιες ουρές στα ΑΤΜ. Η εικόνα αυτή έγινε ακόμη πιο δραματική το πρωί του Σαββάτου και συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αφού το διάγγελμα του πρωθυπουργού φαίνεται να έπιασε πολλούς στον. ύπνο. Έτσι, από τις πρώτες πρωινές ώρες της 27ης Ιουνίου οι πολίτες έτρεξαν στα ΑΤΜ κι άρχισαν να σηκώνουν ό,τι μπορούσαν. Ήταν τέτοιος, δε, ο συνωστισμός που μία συνταξιούχος δεν άντεξε στην τεράστια ουρά έξω από τράπεζα στη Σταδίου και λιποθύμησε. Έπειτα από τόσες ώρες «μανιωδών» αναλήψεων ένας πολύ μεγάλος αριθμός μηχανημάτων «άδειασε» από χρήματα με τους πολίτες να επιδίδονται σε μια αναζήτηση για ΑΤΜ που να έχει χρήματα, φοβούμενοι μήπως συμβεί στη χώρα μας ό,τι και στην Κύπρο.

Μάλιστα, αρμόδιο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει πρόβλημα επάρκειας τραπεζογραμματίων στις τράπεζες και μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής: «H Τράπεζα της Ελλάδος καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διασφαλιστεί η τροφοδοσία των ελληνικών τραπεζών με μετρητά».

Στην ίδια ερώτηση, η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, ακόμη, σημείωσε τα κάτωθι: «Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η τροφοδοσία των ΑΤΜ γίνεται ομαλά από την Τράπεζα της Ελλάδος, και όπου παρουσιάζονται -σε μεμονωμένες περιπτώσεις- προβλήματα λόγω αυξημένων εκροών, αυτές αποκαθίστανται το γρηγορότερο δυνατόν».

Ο πανικός που έσπειρε το διάγγελμα του πρωθυπουργού, πάντως, δεν έμεινε μόνο στη μαζική ανάληψη χρημάτων σε όλη την ελληνική επικράτεια. Οι πολίτες, που σήκωσαν ό,τι πρόλαβαν, με τα χρήματα αυτά έσπευσαν να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα, με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός και σε σούπερ μάρκετ και πολλά ράφια να αδειάσουν σε «χρόνο dt».

Πολλοί, επίσης, ήταν κι εκείνοι που έτρεξαν να. φουλάρουν με βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης τα οχήματά τους. Βενζινοπώλες μιλώντας στο prototothema.grυποστήριξαν ότι η κίνηση ήταν έως και 100% αυξημένη και πως από εκεί που ο κόσμος, λόγω της κρίσης, έδινε δέκα και είκοσι ευρώ για βενζίνη, το Σάββατο όλοι οι οδηγοί ζητούσαν να γεμίσουν τα ντεπόζιτά τους μέχρι πάνω.

Την ίδια ώρα, η δραματική κατάσταση που δημιουργήθηκε σήμανε συναγερμό και στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.). Η εντολή που κατά πληροφορίες δόθηκε ήταν να βρίσκονται υπό αυξημένη επιτήρηση όλα τα σημεία όπου συγκεντρωνόταν κόσμος (ΑΤΜ και Σούπερ Μάρκετ).

πηγή: protothema.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα