16.7 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τελεσίγραφο στην Ελλάδα!

Διακόπηκε πρόωρα, στις 19:30 (ώρα Ελλάδος) η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, μολονότι οι αρχικές πληροφορίες σε Ελλάδα και Ευρώπη ήθελαν οι διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του Eurogroup να είναι ολονύχτιες.

Αφορμή για την πρόωρη διακοπή της συνεδρίασης φέρεται να είναι η διαρροή του «μνημονιακής» έμπνευσης σχεδίου συμφωνίας που προτάθηκε στην ελληνική πλευρά από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και απορρίφθηκε.

Η ελληνική πλευρά κάνει λόγο για απαράδεκτη «παγίδα», αφού στην αρχή διανεμήθηκε άλλο κείμενο, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει «βάση συζήτησης».

Ουσιαστικά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι εταίροι ήθελαν να εφαρμόσουμε όλο το μνημόνιο Σαμαρά! Το απορριφθέν κείμενο λέγεται ότι ήρθε με παρέμβαση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που ανλετρεψε σχετική γαλλική πρωτοβουλία -ενδεχομένως και της Κομισιόν.

Λίγο πριν τη διακοπή της συνεδρίασης, είχε γίνει γνωστό από την ελληνική πλευρά ότι στο Eurogroup παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που ισοδυναμεί με εφαρμογή του Μνημονίου από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

«Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα» ανέφεραν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη.

Σε non paper που διακινήθηκε από την κυβέρνηση για τη συνεδρίαση του Eurogroup αναφέρεται:

«Στο Eurogroup παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη.

Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους.

Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα».

Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι η κατάσταση είναι οριακή και οι δύο πλευρές εμφανίζονταν απαισιόδοξες για τις σημερινές συζητήσεις, γεγονός που δείχνει ότι οδηγούμαστε σε «καταστροφή», αναφορικά με την εξεύρεση λύσης για το ελληνικό ζήτημα στο σημερινό Eurogroup, στο οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Επίσης, από την πλευρά της Ελλάδας το «παρών» στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης έδωσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Τι οδήγησε στη ρήξη

Η ελληνική πλευρά αναμενόταν να προβάλει ως βασικό ζήτημα την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, μια θέση η οποία, ωστόσο, δεν φαίνεται να βρίσκει αποδοχή από τις άλλες πλευρές. Επίσης, δεν διαφαίνεται διάθεση υποχώρησης από τις «κόκκινες» γραμμές που έχουν τεθεί για μία σειρά από ζητήματα, όπως για το πρωτογενές πλεόνασμα και τις ιδιωτικοποιήσεις και για το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τις ανθρωπιστικές δράσεις, ενώ κυρίαρχη άποψη ήταν ότι πρέπει να υπάρξει επιμονή στις θέσεις και την ανταπόκριση στις λαϊκές προσδοκίες.

Την ίδια ώρα, από την πλευρά των δανειστών υπήρχε ξανά σκλήρυνση της στάσης, με την επαναφορά της απαίτησης για υποβολή αιτήματος από την ελληνική κυβέρνηση για παράταση του μνημονίου.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η 16η Φεβρουαρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για να ζητήσει παράταση του μνημονίου η Αθήνα, ώστε να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία αποδοχής του αιτήματος, έως τις 28 του μήνα που λήγει η προηγούμενη παράταση.

 

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη διακοπή της συνεδρίασης, έπειτα από την απόρριψη από τις ελληνικές αρχές το κείμενο που, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, ισοδυναμεί με εφαρμογή του Μνημονίου, στη συνέντευξη Τύπου δεν ξεκίνησε μιλώντας για το ελληνικό ζήτημα.

Προηγουμένως, ακούστηκε από τα μικρόφωνα να λέει ότι η φωνή του δεν είναι αρκετά δυνατή.

Σχετικά με την Πορτογαλία δήλωσε πως δείχνει πόσο γρήγορα μία χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της μετά τις επιτυχείς μεταρρυθμίσεις.

Αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε πως δεν υπήρξε συμφωνία στην τελευταία συνάντηση.

Δήλωσε πως συνομίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα και συμφωνήσανε ώστε να εξετάσουν το τεχνικό πρόγραμμα.

«Ζητήσαμε από τις αρχές να δουν μία πιθανή αντικατάσταση των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης. Στη συνεδρίαση αυτή αφού μας πληροφόρησαν οι φορείς για το που βρισκόμαστε στο σχήμα 70-30 και το γενικότερο αίσθημα του Eurogroup είναι να ζητήσουμε μία επέκταση του ισχύοντος προγράμματος. Ο καλύτερος χρόνος είναι εδώ και τώρα και είναι η επιμήκυνση του προγράμματος, η οποία θα μπορούσε να δώσει στους Έλληνες την ευκαιρία να κάνουν χρήση αυτού του προγράμματος.

Η επιμήκυνση του προγράμματος συνδέεται με μία σειρά δεσμεύσεων. Ναι σε μία ευελιξία του προγράμματος, όχι όμως με μονομερείς ενέργειες», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.

«Δίνουμε περιθώριο μιας εβδομάδας για να υπάρξει αίτημα παράτασης του Μνημονίου» επισήμανε ο κ Ντάισελμπλουμ κλείνοντας την τοποθέτησή του.

«Είναι θέμα των ελληνικών αρχών αν θέλουν επιμήκυνση αυτού του προγράμματος αλλά και να δώσουν δεσμεύσεις για να εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα

Οι ελληνικές αρχές πρέπει να δηλώσουν αν θέλουν την επιμήκυνση του προγράμματος. Σχετικά με τις διεργασίες λόγω των πιέσεων του διαλόγου μπορούμε να δώσουμε μία εβδομάδα, και αυτό είναι όλο», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup.


Μοσκοβισί: Η Ελλάδα θέλει αλλαγή, δεν μπορούμε να το αλλάξουμε

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε πως δεν υπήρχε καταληκτική συμφωνία στο σημερινό Eurogroup και τόνισε πως όποιος είναι μέλος της Ευρωζώνης πρέπει να σέβεται τους κανόνες της.

Πρέπει να αποφύγει μονομερείς δράσεις η Ελλάδα, αλλά να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στη χώρα και τους εταίρους της, πρόσθεσε ο Μοσκοβισί.

«Όταν εκφράζει ο λαός την άποψη του πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, αλλά το πλαίσιο του υπάρχοντος προγράμματος λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, επομένως πρέπει να βρεθεί ένα σχήμα στήριξης», είπε ο Γάλλος επίτροπος.

Όλοι οι εταίροι θα συνεργαστούν, συμπλήρωσε ο επίτροπος, αλλά είναι σαφές, είπε, ότι εναπόκειται στην πλευρά της Ελλάδας να κάνει το αναγκαίο βήμα.

 

πηγή: protothema.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα