17.7 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τεράστιο πρόστιμο στο Yahoo!

Η αποτυχία του Yahoo στη φανέρωση της τεράστιας διαρροής λογαριασμών που έγινε το 2014 από Ρώσους χάκερς κατέληξε σε ένα πρόστιμο της τάξης των 35 εκατομμυρίων δολαρίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Αμερικής.

Η εν λόγω διαρροή επηρέασε 500 εκατομμύρια χρήστες, αλλά παρόλο που το ήξεραν οι αρμόδιοι του Yahoo αρκετά νωρίς, συγκεκριμένα από τον Δεκέμβρη του 2014, δεν ανέφεραν πουθενά το περιστατικό και δεν διεξήγαγαν και κάποια εκτενή έρευνα. Έτσι τουλάχιστον αναφέρει η Επιτροπή.

Ως εκ τούτου, οι επενδυτές του Yahoo δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα, για ένα τόσο μεγάλο περιστατικό, το οποίο επηρέαζε άμεσα και τις επενδύσεις τους.

Το Yahoo έκανε την μεγάλη αποκάλυψη της είδησης τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν ήδη υπήρχαν αναφορές ότι τα αρχεία και οι λογαριασμοί που είχαν διαρρεύσει πουλιόντουσαν στην “μαύρη αγορά”. Εκείνη την περίοδο γινόταν και η αγορά της εταιρείας από την Verizon. Κάτι που είχε ως συνέπεια η αγορά να πραγματοποιηθεί, αλλά με 350 εκατομμύρια λιγότερα από την αρχική τιμή.

Παρ’ όλα αυτά, το πρόστιμο των 35 εκατομμυρίων δεν θα δοθεί στην Verizon, διότι η μεταβίβαση της εταιρείας ολοκληρώθηκε το 2017. Το πρόστιμο δόθηκε στην Altaba την προκάτοχο του Yahoo. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η εταιρεία έχει δεχτεί να πληρώσει κανονικά το πρόστιμο.

Το FBI έχει ήδη κατηγορήσει τέσσερις ύποπτους, συμπεριλαμβανομένων δύο αστυνόμους από μια ρώσικη εταιρεία κατασκόπων, σχετικά με το χακ στο Yahoo. Τα αρχεία που έχουν κλαπεί από τους λογαριασμούς περιλαμβάνουν ονόματα, διευθύνσεις email, αριθμούς τηλεφώνων, ημερομηνίες γέννησης καθώς και προηγούμενοι κωδικοί.

Μπορεί η Επιτροπή να κατηγόρησε το Yahoo μόνο για την εξαπάτηση κατά των μετόχων της εταιρείας, όμως το χακάρισμα και η διαρροή όλων αυτών των λογαριασμών θέτει σε σοβαρό κίνδυνο και όλους τους χρήστες. Ουσιαστικά οι χάκερς είχαν 2 ολόκληρα χρόνια να εκμεταλλευτούν με όποιον τρόπο θέλουν όλες τις πληροφορίες που είχαν αποκτήσει. Σύμφωνα όμως με το FBI, οι χάκερς επικεντρώθηκαν πιο πολύ στο να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με Ρώσους και Αμερικάνους πολιτικούς, αλλά και στοιχεία πιστωτικών καρτών από απλούς χρήστες.

Να σημειώσουμε εδώ ότι αυτή η διαρροή είναι διαφορετική από την προηγούμενη που είχε γίνει το 2013 πάλι στο Yahoo, που επηρέασε 1 δισεκατομμύριο λογαριασμούς.

Πηγή: gr.pcmag.com

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα