18.8 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Φάτε αχλάδια και μετά… μεθύστε!

Η ιδανική προληπτική θεραπεία για τα άσχημα συμπτώματα του hangover (πονοκέφαλος, ναυτία, δυσκολία συγκέντρωσης, αδυναμία) που ακολουθεί ένα γερό μεθύσι είναι τα… αχλάδια, αποκάλυψαν πρόσφατα επιστήμονες από αυστραλιανό ερευνητικό ινστιτούτο.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της έρευνάς τους, τα συγκεκριμένα γευστικά φρούτα (ολόκληρα ή ο χυμός τους) είναι το καλύτερο προληπτικό φάρμακο για την κατανάλωση αλκοόλ.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος vita.gr, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα αχλάδια, πέραν της θρεπτικής τους αξίας, βοηθούν στη συγκέντρωση, μειώνουν την απώλεια μνήμης, περιορίζουν την ευαισθησία του ατόμου απέναντι στο φως και τον ήχο, που έχουν τα νυχτερινά μαγαζιά, ενώ παράλληλα έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την ποσότητα του οινοπνεύματος στο αίμα.

Κατά την άποψη της επικεφαλής της μελέτης, Μάνι Νόουκς, αυτές οι θαυματουργές ιδιότητες των αχλαδιών σχετίζονται με την ενεργοποίηση βασικών ενζύμων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό της αλκοόλης.

Αν και μέχρι στιγμής τα οφέλη αυτά έχουν επιβεβαιωθεί μόνο για ένα ασιατικό είδος αχλαδιού (nashi), μελλοντικά θα εξεταστούν και άλλες ποικιλίες αχλαδιών, ώστε να διαπιστωθεί αν εξασφαλίζουν ανάλογα αποτελέσματα.

Η δρ. Νόουκς διευκρινίζει ότι η θετική επίδραση αποδείχθηκε μόνο όταν τα αχλάδια τρώγονταν πριν την κατανάλωση αλκοόλ. «Αντίθετα, δεν είχαμε την παραμικρή ένδειξη ότι η λήψη τους μετά την κατανάλωση οινοπνεύματος μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της μέθης», λέει χαρακτηριστικά.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα