15.9 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Φτιάξτε επιτέλους το Μετρό!”

Κοινό Υπόμνημα με αποκλειστικό θέμα τη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης, υπογράφηκε από 21 Επιχειρηματικούς , Επιστημονικούς και Κοινωνικούς Φορείς της Θεσσαλονίκης, σε συνέχεια Σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015, με πρωτοβουλία του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελή Φιλιππίδη.

Με το παρακάτω υπόμνημα, το οποίο απευθύνεται προς πάσα κατεύθυνση, οι Φορείς της Θεσσαλονίκης, απαιτούν:

– Από την Κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το έργο να προχωρήσει επιτέλους απρόσκοπτα.

– Από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να υποστηρίξει το έργο και να βοηθήσει, ως οφείλει, την άμεση συνέχισή του.

Αναλυτικά το κείμενο έχει ως εξης:

”Ως έργο εθνικής προτεραιότητας επιβάλλεται να προωθηθεί στο εξής το Μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς τα επανειλημμένα προβλήματα και παλινωδίες στην κατασκευή και λειτουργία του έχουν θέσει σε πολυετή ομηρία τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας.

Το έργο, που είχε μπει στην αφετηρία ως αναπτυξιακή υπόσχεση για την πόλη, έχει μετατραπεί πλέον σε πηγή καθημερινών προβλημάτων, τα οποία δεν δείχνουν να τελειώνουν, παρότι έχουν περάσει 12 χρόνια από την τελική απόφαση κατασκευής του και εννέα από την έναρξη των εργασιών.

Θεωρώντας ότι “ο κόμπος έχει φτάσει πλέον στο χτένι”, εμείς, οι διοικήσεις των επιστημονικών, επιχειρηματικών και κοινωνικών φορέων της πόλης, που εκπροσωπούμε χιλιάδες επιστήμονες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, ζητούμε να γίνουν άμεσα συγκεκριμένες κινήσεις για να προχωρήσει επιτέλους το έργο.

Συγκεκριμένα ζητούμε:

Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να συνεχιστεί το έργο. Ούτε η πόλη αντέχει την καθυστέρηση από ενδεχόμενη επαναδημοπράτηση ούτε η χώρα το κόστος σε χρήμα.

Δεύτερον, την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος που έχει ανακύψει στον σταθμό Βενιζέλου με τις αρχαιότητες. Λύσεις υπάρχουν και έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά. Το Μετρό Θεσσαλονίκης δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει χωρίς τον σταθμό Βενιζέλου κι αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.

Τρίτον, τη σύνταξη νέου ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος για το έργο, το οποίο στο εξής θα τηρείται κατά γράμμα, χωρίς παρεκκλίσεις.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου, θεωρούμε σκόπιμο να επισημάνουμε ότι, μηδενός εξαιρουμένου, όλοι οι φορείς που υπογράφουμε αυτή την ανακοίνωση επιθυμούμε και επιδιώκουμε χωρίς συμβιβασμούς τη διαφύλαξη της ιστορικής κληρονομιάς της πόλης, όπως αυτή αποτυπώνεται στα αρχαιολογικά ευρήματα της οδού Βενιζέλου.

Ωστόσο, ο σταθμός Βενιζέλου δεν είναι δυνατόν να καταργηθεί, όπως θα συμβεί αν ισχύσει η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) υπέρ της διατήρησης των αρχαιοτήτων in situ(αντί της προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησής τους, που έχει τεκμηριωθεί ως ιδανική λύση).

Υπενθυμίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών επιστημόνων συνομολόγησε, συμφώνησε και χαιρέτισε τη λύση της συνύπαρξης αρχαίων– μετρό. Ειδική διεπιστημονική ομάδα κατέληξε στη λύση της προσωρινής απόσπασης των αρχαιοτήτων και την επανατοποθέτηση και ανάδειξη ποσοστού 85%-95% αυτών στον φυσικό τους χώρο, αφότου ολοκληρωθεί η κατασκευή του σταθμού. Η λύση αυτή ήταν γρήγορη (με σχεδόν μηδενική χρονική καθυστέρηση), είχε χαμηλό κόστος (μόλις 0,6%-0,8% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου) και διασφάλιζε την προστασία των ευρημάτων.

Με βάση όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι οι νέες επιπλοκές που έχουν προκληθεί στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης μετά και την πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ, στην ουσία δημιουργούν αναίτια προβλήματα στην ομαλή εκτέλεσή του. Κι αυτό ενώ η λύση της προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης ικανοποιεί όλες τις προϋποθέσεις, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία του Μετρό, την προστασία των αρχαιοτήτων αλλά και τη βέλτιστη ενσωμάτωσή τους στην καθημερινότητα των χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών της πόλης, που θα χρησιμοποιούν το Μετρό.

Οι κάτοικοι και οι φορείς της Θεσσαλονίκης δεν έχουν πλέον ανοχή απέναντι σε αποφάσεις που χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και ρεαλισμό θέτουν σε κίνδυνο την προοπτική και την ανάπτυξη της πόλης.

Οι επιστημονικοί, επιχειρηματικοί και κοινωνικοί φορείς της πόλης είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να προστατέψουμε την πόλη, την εικόνα της, το παρόν και το μέλλον της, τη δουλειά μας και την καθημερινότητά μας.

Ζητούμε από την κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το έργο να προχωρήσει επιτέλους απρόσκοπτα.

Ζητούμε από την τοπική αυτοδιοίκηση να υποστηρίξει το έργο και να βοηθήσει, ως οφείλει, την άμεση συνέχισή του”.

Οι φορείς που υπέγραψαν είναι:

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ/ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ/ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ/ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ Β.Ε.
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ Β.Ε.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΠΤΙΚΩΝ-ΟΠΤΟΜΕΤΡΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΟΡ. ΕΛΛΑΔΟΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΠΩΛΩΝ-ΩΡΟΛΟΓΟΠΩΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

πηγή: thestival.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα