12.2 C
Thessaloniki
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές

Ολο και πιο κοντά φαίνεται πως έρχεται ο φόρος στις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, αφού ίσως αυτό να είναι το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση στις συζητήσεις με τους δανειστές ώστε να μην επιβληθεί νέα μείωση στις συντάξεις.

Στην τελική ευθεία για το ασφαλιστικό

Υπό την προεδρία του Γιάννη Δραγασάκη συνεδριάζει στις 3 το μεσημέρι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής. Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθούν η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η εθνική σύνταξη, το ποσοστό αναπλήρωσης στις καταβαλλόμενες συντάξεις, όπως και η ενοποίηση των ταμείων.

Το σενάριο για το χαράτσι στις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές

Σενάριο για τη φορολόγηση όλων των τραπεζικών συναλλαγών που πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με το εν λόγω σενάριο, προκειμένου να μη γίνουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις θα επιβληθεί ένας εσωτερικός φόρος Τόμπιν, ένα ειδικό τέλος που δεν θα ξεπερνά το ένα τοις χιλίοις, σε όλες τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές. Με αυτόν τον τρόπο ευελπιστούν στην κυβέρνηση ότι θα γεμίσουν τα ταμεία των… Ταμείων και θα πειστούν οι Θεσμοί ότι δεν χρειάζεται ούτε μείωση συντάξεων, αλλά ούτε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ το απέρριπτε προεκλογικά

Το σενάριο για επιβολή τέλους είχε ακουστεί πρώτη φορά πριν από τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου και ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε απορρίψει κατηγορηματικά. Επίσης, σενάρια για επιβολή φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και σε όλες τις καταθέσεις είχαν επίσης διαψευστεί.

Επειτα, τα σενάρια επανήλθαν επί ΣΥΡΙΖΑ, τον περασμένο Μάιο. Τότε το σενάριο ανέφερε ότι είναι δύο οι πιθανότητες: επιβολή φόρου είτε για όσες συναλλαγές είναι πάνω από 500 ευρώ, είτε γι’ αυτές πάνω από 300 ευρώ. Στη δεύτερη περίπτωση το οικονομικό επιτελείο ευελπιστούσε πως θα φορολογηθούν υπερδιπλάσιες συναλλαγές με τις τράπεζες και θα αυξάνονταν έτσι και τα κέρδη του κράτους.

Ο φόρος που θα έμπαινε στις συναλλαγές με τις τράπεζες αναμενόταν να είναι από 0,1% ως και 0,2% του ποσού της συναλλαγής, έλεγε τότε το ρεπορτάζ. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν τότε πως δεν θα φορολογούνται οι συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες, καθώς έτσι θα ακυρωνόταν το μέτρο για το πλαστικό χρήμα.

Αντιδράσεις από την αγορά

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές θα είναι ένα πολύ σοβαρό αντικίνητρο στην προσπάθεια αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, τις οποίες επικαλείται το δημοσίευμα, η επιβολή ενός τέτοιου φόρου θα επιφέρει πλήγμα στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τραπεζικά στελέχη τονίζουν πως η πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει φόρο ένα τοις χιλίοις σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό (π.χ. τα 1.000 ευρώ) θα οδηγήσει στη φορολόγηση δύο, τρεις ή και περισσότερες φορές του ίδιου ποσού, όταν αυτό θα διακινείται μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, ένα τέτοιο μέτρο θα λειτουργήσει και ως κίνητρο για τη διοχέτευση συναλλαγών εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από επιχειρήσεις που έχουν αυτή τη δυνατότητα, πολλές από τις οποίες το έχουν ήδη κάνει στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να παρακάμψουν τους περιορισμούς των capital controls.

Μία επιχείριση μπορεί να φορολογηθεί δύο και τρεις φορές για το ίδιο ποσό

Φορείς της αγοράς ενδεικτικά αναφέρουν πως μια επιχείρηση μπορεί να φορολογηθεί για την κατάθεση της μισθοδοσίας της στην τράπεζα και στη συνέχεια το ίδιο ποσό να φορολογηθεί κατά την ανάληψή του από τους υπαλλήλους αυτής της επιχείρησης. Αντίστοιχα, το ποσό που καταβάλλεται για την πληρωμή ενός προμηθευτή μπορεί να φορολογηθεί στη συνέχεια κατά την ανάληψη αυτού του ποσού για την πληρωμή άλλων προμηθευτών, την πληρωμή μισθοδοσίας υπαλλήλων, την πληρωμή πελατών, φόρων κ.ο.κ.

Παραδοχή Γεροβασίλη

Στην παραδοχή ότι η κυβέρνηση εξετάζει πράγματι «εναλλακτικές προτάσεις για αύξηση των πόρων στο σύστημα, αρνούμενη να προχωρήσει σε νέες μειώσεις», προχώρησε με γραπτή δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου.

«Η λύση στο ασφαλιστικό είναι η αύξηση των εσόδων και όχι η περικοπή των κύριων συντάξεων. Η κυβέρνηση, λοιπόν, εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις για αύξηση των πόρων στο σύστημα, αρνούμενη να προχωρήσει σε νέες μειώσεις, όπως ζητούν κόμματα που έχουν ήδη μειώσει κατά έντεκα φορές τις συντάξεις. Θυμίζουμε πως κάποιοι επέμεναν να υλοποιήσουμε την πρόταση των Θεσμών με την οποία ζητούσαν την κατάργηση του ΕΚΑΣ, τη μείωση των κύριων συντάξεων και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές», ανέφερε η κ. Γεροβασίλη.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα